Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή των χρηστών του Διαδικτύου, καθώς διαπίστωσε προσπάθειες αγνώστων δραστών να εξαπατήσουν ανθρώπους οικονομικά, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία είναι εκβιαστικού περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, επιτήδειοι αποστέλλουν παραπλανητικά μηνύματα με απώτερο σκοπό να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες στο να προβούν σε τραπεζικό έμβασμα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.
Οι δράστες αφού εντοπίσουν τα στοιχεία με ηλεκτρονικές διευθύνσεις διαφόρων Συνδέσμων ή άλλων οργανωμένων συνόλων, αποστέλλουν αυτά τα μηνύματα προς τον Ταμία του Συνδέσμου ή της Οργάνωσης προσποιούμενοι τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον καλεί όπως προχωρήσει σε τραπεζικό έμβασμα.
Για να πετύχουν την απάτη, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν παραπλανητικές διαδικτυακές υπηρεσίες ώστε οι παραλήπτες των μηνυμάτων να θεωρούν το μήνυμα ως αυθεντικό.
Το κοινό καλείται όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα που λαμβάνει.
Να γίνεται επιβεβαίωση οποιασδήποτε εντολής για πληρωμή, ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από τους συνήθεις.
Το κοινό μπορεί επίσης να επικοινωνεί με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικώς στο τηλ. 22808200 ή μέσω της ιστοσελίδας cyberalert.cy