Συγκλονισμό εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με ανακοίνωσή της.
Η UNHCR καλεί τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ελλείψεις του συστήματος κρατικής υποστήριξης για τις γυναίκες πρόσφυγες, και ιδίως εκείνες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία ή άλλες μορφές βίας με βάση το φύλο. Το να είσαι πρόσφυγας είναι πάντα μια δοκιμασία, αλλά για τις περισσότερες γυναίκες που είναι πρόσφυγες είναι διπλός κίνδυνος, αφού πολύ συχνά, λέει η UNHCR, η ενδοοικογενειακή βία επιδεινώνεται από τα τραύματα που δημιουργεί η προσφυγιά.
Στην ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρεται συγκεκριμένα στο θύμα του ειδεχθούς εγκλήματος, την 31χρονη γυναίκα από τη Συρία, η οποία όπως αναφέρει, έφτασε με μια ξύλινη βάρκα γεμάτη πρόσφυγες από τον Λίβανο, στην Κύπρο πριν 1,5 χρόνο, μαζί με τα παιδιά της, σε μία προσπάθεια να σωθούν από την εμπόλεμη ζώνη στην Ιντλίμπ. Η Υπάτη Αρμοστεία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή μαζί με την 31χρονη κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κέντρο Υποδοχής Έκτακτης Ανάγκης στην Κοκκινοτριμιθιά, λίγο μετά την άφιξή της στην Κύπρο. Εδώ επανενώθηκε η οικογένεια με τον σύζυγό της.
Στο μεταξύ, όμως, η ίδια είχε ήδη αναγνωριστεί ως δυνητικό θύμα ενδοοικογενειακής βίας και παραπέμφθηκε στις αρμόδιες αρχές ζητώντας προστασία. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η UNHCR, αρκετές τοπικές ΜΚΟ παρείχαν συμβουλευτική και άλλη στήριξη στο θύμα.
Επανειλημμένα η άτυχη 31χρονη αναφέρεται στην ανακοίνωση, είχε καταγγέλλει τον βίαιο σύζυγό της στην Αστυνομία, ενώ με τη βοήθεια δικηγόρου που της παρείχε ΜΚΟ, υπέβαλε την τελευταία καταγγελία της, αφού έλαβε γραπτές απειλές θανάτου, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Παρά τον σοβαρό κίνδυνο, ωστόσο, ο σύζυγός της, ο οποίος συνελήφθη, απελευθερώθηκε μέσα σε 48 ώρες.
Η 31χρονη αν και της προσφέρθηκε να φιλοξενηθεί σε καταφύγιο για θύματα βίας, ανησυχούσε για τη δυνατότητα να ζήσει εκεί με τα πέντε παιδιά της και ζητούσε βοήθεια να μεταφερθεί σε άλλο διαμέρισμα, κατάλληλο για τα παιδιά της και μακριά από τον δράστη.
Είναι σημαντικό να εντοπίζονται αυτές οι γυναίκες αμέσως μετά την άφιξή τους, να αναλύονται οι ειδικές ανάγκες που έχουν και η πολιτεία να ανταποκρίνεται άμεσα και επαρκώς στις ανάγκες αυτές. Υπάρχει ανάγκη παροχής ολοκληρωμένων συμβουλών σε γλώσσα κατανοητή από το θύμα. Από την άλλη, πρέπει να εισαχθούν τυποποιημένες διαδικασίες και να παρέχονται ειδικές πληροφορίες με εναλλακτικές λύσεις. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν περιλαμβάνουν τη θέσπιση αποτελεσματικών συστημάτων παραπομπής για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες αυτές έχουν πρόσβαση στους σχετικούς φορείς παροχής υπηρεσιών, δημιουργώντας κατάλληλα συστήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, της εκμετάλλευσης και της κατάχρησης και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες αυτές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που τις αφορούν. Αυτό απαιτεί συστηματικές δραστηριότητες προβολής για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και τη βελτίωση της γνώσης μεταξύ των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες πρόσφυγες αντιμέτωπες με τέτοιο κίνδυνο, οι οποίες τώρα πολύ πιθανό να διστάσουν να μιλήσουν και να καταγγείλλουν όσα τους συμβαίνουν, λόγω και του τραγικού τέλους της 31χρονης Ghada.
Σε όλες σχεδόν τις περιοχές εξαναγκαστικής μετακίνησης, η σεξουαλική και η φυλετική βία είναι ενδημική, συμβαίνει πολύ συχνά και σε κάθε πτυχή της ζωής των εκτοπισμένων γυναικών και κοριτσιών και των οικογενειών τους. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως βιασμό και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, σεξουαλική παρενόχληση, εκμετάλλευση και κατάχρηση, ενδοοικογενειακή βία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια υποφέρουν επίσης από διακρίσεις, ρατσισμό και οστρακισμό, ειδικά εάν είναι γνωστό ότι έχουν βιασθεί ή έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση.
Η προστασία των προσφύγων γυναικών και κοριτσιών αποτελεί βασική δραστηριότητα και οργανωτική προτεραιότητα για την UNHCR. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι ικανοποιούνται οι ειδικές ανάγκες των γυναικών προσφύγων, αξιοποιώντας την ανθεκτικότητα και τη δύναμή τους και βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην εκπαίδευση και την απασχόληση, να αποκτήσουν ευκαιρίες πρόσβασης και να βελτιώσουν τη ζωή τους, των παιδιών και των οικογενειών τους, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή και ενδυνάμωσή τους.
https://www.unhcr.org/cy/2020/01/22/unhcr-deeply-shocked-and-saddened-by-the-murder-of-31-year-old-syrian-mother/?fbclid=IwAR30VJVOBn5k2qkWnPFG4QWFTIAoA0eDpEnOEZGJcX65zKjIc2oN-M_Pk_U#