Το μήνυμα ότι παραμερίζοντας κάθε διχαστική τάξη και λειτουργώντας με ομοψυχία , συνεργασία και υπευθυνότητα, καλούμαστε να χαράξουμε την μελλοντική πορεία του τόπου μας, έστειλε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου από την Παναγιά της Πάφου στις εκδηλώσεις τιμής της μνήμης Μακαρίου.
Η μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ Παναγιάς στην γενέτειρα του Παναγιά από το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Παναγιάς, τιμήθηκε σήμερα με εκκλησιαστικό μνημόσυνο και ακολούθως με Πορεία Αγάπης. Σήμερα είπε ο Υπουργός σε καιρούς χαλεπούς για την εθνική μας επιβίωση η συνέχιση του αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία και εθνική αξιοπρέπεια της Κύπρου αποτελεί όχι μόνο ηθική υποχρέωση μας αλλά και χρέος βαρύ προς τον Εθνάρχη Μακάριο.
Του μνημοσύνου που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Χρυσορογιατίσσης προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος ενώ οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Παναγιάς συνεχίστηκαν με Πορεία Αγάπης που ξεκίνησε μετά το πέρας του μνημοσύνου από την Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης προς το άγαλμα του Μακαρίου του Γ’ στη Παναγιά της οποίας ηγήθηκε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου , ο Γεώργιος Κουτσίδης επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας οι Εκκλησιαστικές , Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές της Πάφου και η μαθητιώσα νεολαία.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Παιδείας που ο κ. Κουτσίδης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως σήμερα , σαράντα και πλέον χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του, οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί ενώ οι κίνδυνοι για την εθνική μας επιβίωση συνεχίζουν να απειλούν τον λαό μας. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος , η επανένωση του νησιού μας, εξακολουθεί να είναι ύψιστη προτεραιότητα και χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, όπως είπε. Ο καθοδηγητικός λόγος σημείωσε, του Εθνάρχη Μακαρίου , πάντα αποτελεί πυξίδα στις δράσεις μας.
Στις 7 Δεκεμβρίου του 74, από την Αρχιεπισκοπή ο Εθνάρχης Μακάριος είπε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής “ δεν θα δεχτούμε λύση συνεπαγόμενη μετακίνηση πληθυσμών και ισοδυναμούσας ως διχοτόμηση της Κύπρου, είναι δυνατόν να εξευρεθεί τρόπος αυτοδιοικήσεως , είναι δυνατόν να εξευρεθεί τρόπος διασφαλίσεως των δικαιωμάτων Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου και συνεργασία ειρηνικής συνεπάρξεως τον προς αμοιβαίο όφελος και κοινή εκεχειρία.
Πρόσθεσε επίσης, πως ο Μακάριος τόσο ως πολιτικός αλλά και ως θρησκευτικός ηγέτης βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις μπροστά σε δραματικές δυσκολίες, και επικίνδυνες καταστάσεις και δυστυχώς η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε. Το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του, άνοιξε την κερκόπορτα, από όπου ο Αττίλας επέφερε την κατάκτηση του βόρειου μέρους της Κύπρου και χίλια μύρια παρεπόμενα της εθνικής συμφοράς. Πολεμική ήττα, θανάτους, ορφάνια, προσφυγοποίηση, αγνοουμένους , εγκλωβισμένους και τόσα άλλα δεινά.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε πως η ιστορία έχει καταγράψει τον Εθνάρχη Μακάριο ως μια ευρηματική και χαρισματική φυσιογνωμία αφού αποτελεί μια από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια ιστορική προσωπικότητα, ένας ιστορικός ηγέτης, ταυτίστηκε με την πορεία του τόπου του.
Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.