Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη δοκιμάστηκε και απέτυχε στο να προτάξει όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε και χθες να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών του για το κούρεμα καταθέσεων.
«Γνώριζε για το κούρεμα από τις 4 Μαρτίου και είναι οι δικές του ενέργειες και χειρισμοί που οδήγησαν στην απόφαση για κούρεμα καταθέσεων. Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει να εμφανιστεί ως ο δήθεν σωτήρας μας από το κούρεμα, η πραγματικότητα είναι ότι αυτός το εισηγήθηκε και αυτός το έφερε ενώπιον του κοινοβουλίου. Μέσα σε σχεδόν πέντε χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ η Κύπρος έχει την πρωτιά στην Ευρώπη στις κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες διευρύνθηκαν σε πρωτάκουστο βαθμό για τον τόπο μας, έχει την πρωτιά στα ΜΕΔ, έχει μισθούς με αγοραστική αξία του 1996 και πολλές χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν και δεν γράφονται στους καταλόγους ανέργων», πρόσθεσε.
Όπως είπε, είναι πέρα από δεδομένο ότι με τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνώντες, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, και προ πάντων ευημερία της κοινωνίας.
«Γιατί πρόκειται για πολιτικές που κινούνται σε λογικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και όχι ολόκληρου του λαού, είτε πρόκειται για συνταξιούχους, είτε μεροκαματιάρηδες, είτε άνεργους επιστήμονες. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη δοκιμάστηκε και απέτυχε στο να προτάξει όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Η ανάπτυξη που παρατηρείται είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες και δεν έχει βάθος. Η δική μας υποψηφιότητα, έχει προτάσεις και όραμα για το πώς θα ξεφύγουμε από τα οικονομικά αδιέξοδα που μας οδήγησαν και η Κύπρος να επανέλθει σε ρυθμούς κοινωνικής ανάπτυξης, προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Κύπρος χρειάζεται ένα πιο πλούσιο οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην επιστήμη, την γνώση και την καινοτομία και όχι στον αυτοσχεδιασμό», συμπλήρωσε.
Βασισμένο, συνέχισε ο κ. Μαλάς, στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές, στη σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία, στη μεταποίηση, στον ποιοτικό τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών με πολύ διαφανείς διαδικασίες και πολλά άλλα.
«Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή βαθμίδα σε θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Από την άλλη θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι έτσι ώστε αυτοί που πλήρωσαν το τίμημα για να περισωθούν οι τράπεζες σταδιακά να αποζημιωθούν στο βαθμό που είναι δυνατόν. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί θετικά για τη στήριξη των κουρεμένων ταμείων προνοίας», πρόσθεσε.
Υφυπουργείο Τουρισμού
Αναφορικά με το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο κ. Μαλάς είπε ότι ο ποιοτικός τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός στην οικονομία της χώρας μας.
«Είναι επιβεβλημένο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν εκείνες τις κοινές συνιστώσες, εντός του Κοινοβουλίου για να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού. Και το 2012 και το 2013 πρότεινα αυτή την δημιουργία του υφυπουργείου και στηρίζω απόλυτα την δημιουργία του υφυπουργείου. Πρέπει, όμως, μέσα από αυτές τις δομές να έχουμε ένα ευέλικτο υφυπουργείο το οποίο να εξυπηρετεί πρωτίστως την χάραξη πολιτικής και το διαχειριστικό κομμάτι θα μπορούσε να το αναλάβει ανεξάρτητα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού», κατέληξε.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com