Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ εκδήλωση μνήμης και τιμής στους μαχητές της Αντίστασης και της Δημοκρατίας στην αίθουσα τελετών του Μετοχίου Κύκκου (Εκκλησία Αγίου Προκοπίου) στη Λευκωσία.
Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Δ.Ο.Β.Ε και την Επιτροπή Καταστισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, με την ευκαιρία της ημέρας επιστροφής του Αχριεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρος στις 7 Δεκεμβρίου 1974 μετά το πραξικόπημα και την εισβολή.
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου σ’ όσους απεργάζονται σχέδια για να επιβάλουν λύση άδικη στον Κυπριακό Ελληνισμό, σε ομιλία του στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους Μαχητές της Αντίστασης.
«Τα αμάχητα τεκμήρια της κατ’ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου αποτελούν, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής», ανέφερε ο Γιαννάκης Λ. Ομήρου τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους Μαχητές της Αντίστασης, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αίθουσα Τελετών του Μετοχίου Κύκκου.
«Ο λαός μας», είπε ο κ. Ομήρου, «ενδιαφέρεται για λύση το συντομότερο δυνατό. Λύση λειτουργική και βιώσιμη που να διασφαλίζει», όπως τόνισε, «τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή και αρμονική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Λύση χωρίς την καταθλιπτική κηδεμονία της Τουρκίας, λύση δημοκρατική που να στηρίζεται στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.»
Επεσήμανε, ακόμη, πως «σήμερα αυτή την επετειακή ημέρα, δίνουμε το μήνυμα, προς όσους απεργάζονται σχέδια για να επιβάλουν λύση άδικη και ετεροβαρή στον Κυπριακό Ελληνισμό, να μην έχουν αυταπάτες. Δεν θα καμφθούμε και δεν θα γονατίσουμε, δεν θα σκύψουμε τον αυχένα και δεν θα κάμψουμε την σπονδυλική μας στήλη υπό το βάρος του χρόνου και των δυσκολιών», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «τιμώντας σήμερα την επιστροφή του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο και εις διάψευσιν των ισχυρισμών ότι πολλές των μετέπειτα και σημερινών υποχωρήσεων, εκπτώσεων και ελλειμματικών χειρισμών οφείλονται στο Μακάριο υπάρχουν αδιάψευστες οι θέσεις του, οι δηλώσεις του, ο βίος και η πολιτεία του. Από ενωρίς αναλύει με πολιτική σοφία τις διεθνείς εξελίξεις και θέτει τα προβλήματα και την προοπτική επίλυσης τους στη βάση αρχών, ενώ θεμελιακή του υποθήκη παραμένει συνέχισε, «ότι δεν θα ξεγράψουμε καμιά γωνιά της κυπριακής γης, ότι κανενός πρόσφυγα δεν θα διαγράψουμε το δικαίωμα επιστροφής».
Επιπρόσθετα ανέφερε πως «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλουμε να στραφούμε προς το Μακάριο, για προβληματισμό, έμπνευση και διάνοιξη προοπτικών».
«Η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία απαιτεί», όπως είπε, «αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου που υπήρξε η εμμονή σε στόχους και αρχές με ανάλογη τακτική που ωστόσο δεν αναιρεί τις βασικές εθνικές επιδιώξεις».