“Προχωρούμε με την δευτεροβάθμια ενδονοσοκομειακή ιατρική περίθαλψη.”
“Ο κόσμος σιγά – σιγά προσαρμόζεται…”
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής , Κώστας Κωνσταντίνου, υποστήριξε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητεί την ύπαρξη προβλημάτων με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ωστόσο, κατά τον ίδιο, “ακούγονται υπερβολές σε καθημερινή βάση από κάποιους, που θέλουν να αμφισβητούν κάθε ενέργεια εξέλιξης, που είναι εκτός πραγματικότητας και στοχεύουν αλλού”, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com, ανέφερε πως εάν λάβουμε υπόψη ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας αποτελεί μια τεράστια μεταρρύθμιση και χρειαζόνταν η μετάβαση από ένα “Α” καθεστώς σε ένα νέο με πάρα πολλές αλλαγές, εντούτοις, τα προβλήματα είναι λιγότερα από αυτά που αναμένονταν .
Ο κ. Κωνσταντίνου εκτίμησε πως η εφαρμογή εφάνταζε πάρα πολύ δύσκολη , προσθέτοντας πως προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Μπορεί είπε, να έγιναν κάποια λάθη και παραλείψεις ή να υπάρχουν κενά και ίσως και να μην είχαν προβλεφθεί κάποια πράγματα, εντούτοις, όμως παρατήρησε, είναι πολύ μικρής σημασίας μπροστά στην πελώρια μεταρρύθμιση η οποία συντελείται.
Προβλήματα σημείωσε υπάρχουν, και επειδή συνέχισε, υπάρχουν προβλήματα με αυτονόμηση και το ΓεΣΥ θα λυθούν αυτά τα προβλήματα. Μέχρι τότε, οφείλουμε, ωστόσο συμπλήρωσε, να παίρνουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του Κύπριου ασθενή.
Επεσήμανε μάλιστα πως το επόμενο χορνικό διάστημα και μέσα από την βούληση την θέληση που υπάρχει απο πλευράς όλων των συμμετεχόντων τα προβλήματα θα λύνονται και θα απαμβλύνονται.
Είπε μάλιστα, πως είναι εδώ που ο καθένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και της ανάληψης των δικών του ευθυνών, ο καθένας εκεί που του αναλογεί, γιατί είναι μια υποχρέωση, όπως εκτίμησε, την οποία έχουν απέναντι στην κοινωνία, στους πολίτες και κυρίως στους ασθενείς.
Βρισκόμαστε σημείωσε. ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας σε μια εξελικτική πορεία, η διαδικασία προχωράει κανονικά, για αυτό θα πρέπει συνέστησε, να υπάρξει υπομονή μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020 , ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει και η δευτεροβάθμια ενδοσοκομειακή ιατρική περίθαλψη.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε πως αυτό το διάστημα η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ασχολείται με τα θέματα των συμπληρωματικών κανονισμών που έχουν σχέση με την υλοποίηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Επιπρόσθετα έστειλε το μήνυμα στους ασθενείς και γενικά στους Κύπριους πολίτες ,να κάνουν υπομονή , ανάληψη ευθυνών από όλους, και θα δούμε καλύτερες μέρες.
Οι πρώτες βοήθειες ενισχύονται με ιατρικό προσωπικό.
Σε σχέση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως τα προβλήματα θα επιλυθούν με το επιπρόσθετο ιατρικό προσωπικό που έχει προσλάβει το Υπουργείο Υγείας. Τα προβλήματα, θα επιλυθούν, ωστόσο παρατήρησε, θα πρέπει να αλλάξουν και οι νοοτροπίες , πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες υπάρχουν και απασχολούν. Στόχος μας , είναι να υπηρετήσουμε την δημόσια υγεία, κατέληξε. Κ.Π