Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Γεροσκήπου μετά την ανακοίνωση από τον απελθόντα Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, για τον σχεδιασμό των συνενώσεων δήμων.
Ο Δήμος Γεροσκήπου καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, και ιδιαίτερα τον νέο Υπουργό, Νίκο Νουρή, όπως επανεξετάσει την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου δήμου στην ανατολική Πάφο.
Σύμφωνα με τον Δήμο Γεροσκήπου, η σχετική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τον Δήμο απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, αφού, όπως υποστηρίζει, υπάρχει εναλλακτική και, κατά την άποψή τους, καλύτερη και πιο επωφελής επιλογή για την περιοχή, όπως είναι η συνένωσή του Δήμου Γεροσκήπου με όμορες κοινότητες.
‘Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο προτεινόμενος σχεδιασμός έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους δήμους και κοινότητες και χωρίς την αναγκαία συναίνεση, σημειώνοντας πως η παράλειψη του κράτους να διεξάγει διαβουλεύσεις με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι οι συγχωνεύσεις, αποτελεί παράβαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Άρθρο 4.6), τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνυπογράψει και επικυρώσει.
Ο Δήμος Γεροσκήπου επισημαίνει επίσης πως ο Δήμος απέστειλε μέχρι σήμερα πέντε επιστολές στον Υπουργό Εσωτερικών, χωρίς να απαντηθεί καμία, κατά παράβαση πρόνοιας του συντάγματος και του σχετικού νόμου για υποχρέωση της διοίκησης για απάντηση μέσα σε προθεσμία 30 ημερών.
Επιπρόσθετα ο Δήμος Γεροσκήπου υποστηρίζει ότι στον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ για τις συνενώσεις, επικράτησαν οι σκοπιμότητες (πολιτικές και οικονομικές) και οι «παραγγελιές» μεγαλύτερων δήμων. Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, ήταν η δημιουργία στρεβλώσεων, αφού υποβαθμίστηκαν εύρωστοι και βιώσιμοι δήμοι σε «διαμερίσματα», αναβαθμίστηκαν δήμοι που υπολειτουργούσαν και χωριά εξελίχθηκαν σε δήμους. Διάλυση δήμων και δημιουργία νέων κατά το δοκούν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των ίδιων των πολιτών, προσθέτει.
Επισημαίνει πως κάποιες από τις προτάσεις συνενώσεων που ανακοινώθηκαν ούτε καν εξετάστηκαν μέσα από τη σχετική μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών και, κατά συνέπεια, δεν τεκμηριώθηκε η προτεινόμενη σύστασή τους
Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Γεροσκήπου αναφέρει πως σε όλες τις πόλεις δημιουργούνται δήμοι δυτικά και ανατολικά των πόλεων, με την προοπτική συνένωσης και άλλων κοινοτήτων στο μέλλον. Για την Πάφο, αντίθετα, δημιουργείται Δήμος Δυτικής Πάφου, αλλά όχι Ανατολικής.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως ενώ ο Δήμος Γεροσκήπου απέστειλε στις 21 Οκτωβρίου 2019 την τελική του πρόταση για τις συνενώσεις, διορθώνοντας λανθασμένα αριθμητικά στοιχεία της μελέτης που αφορούσαν τη Γεροσκήπου, ο Υπουργός Εσωτερικών, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πρόταση συνένωσης των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου και αριθμού κοινοτήτων, επέμεινε να ανακυκλώνει τα ίδια λάθη, αναφέροντας ότι η έκταση του Δήμου Γεροσκήπου είναι «κάτω από 8 τ.χλμ.» (ενώ είναι σχεδόν 15τ.χλμ.) και ότι ο πληθυσμός του είναι «μόλις 5,6% των κατοίκων της Πάφου» (ενώ είναι 9% και αποτελεί μετά τον Δ. Πάφου την μεγαλύτερη πληθυσμιακά ενότητα)!
Ο Δήμος Γεροσκήπου διερωτάται μάλιστα πώς γίνεται σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ από τη συνένωση Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου και αριθμού κοινοτήτων να υπάρχουν ετήσιες εξοικονομήσεις 1,25 εκατομμύρια ευρώ αφού η μελέτη του δεν εξέτασε ένα τέτοιο σενάριο.
Ακόμη, στην ανακοίνωση του ο Δήμος Γεροσκήπου αναφέρει πως εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια υπάρχει μορατόριουμ προσλήψεων, το οποίο φαίνεται δεν ίσχυε για τον Δήμο Πάφου (π.χ. προσλήψεις 18 υπαλλήλων εντός του 2020).