Την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής στο θέμα της διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, παρουσίασε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε συνάντηση της Διευρυμένης Επιτροπής για τη διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δρούσιας στην Πάφο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Καδής είπε πως η συνάντηση έγινε τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για τα θέματα της διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Στόχος μας, επανέλαβε “είναι να έχουμε ένα λειτουργικό Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα περί τα τέλη του 2022”.
Στην συνάντηση πέρα από την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής ο Υπουργός Γεωργίας, αναφέρθηκε και στις σκέψεις του για τα επόμενα βήματα. Δηλώσαμε ανέφερε “την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το Εθνικό Δασικό Πάρκο όπως αυτός ανακοινώθηκε περίπου πριν από ένα περίπου χρόνο μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο”. Είπε μάλιστα πως μέχρι στιγμής είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνουν ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και ότι σημαντικότατες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε δε, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για τα επόμενα μας βήματα παίρνουν την ανατροφοδότηση των άμεσα ενδιαφερομένων.
Πρόσθεσε πως άκουσε με μεγάλη προσοχή αυτά που ειπώθηκαν από πλευράς τοπικών αρχών και των οργανωμένων συνόλων, σημειώνοντας πως μέσα από τον εμβολιασμό των δικών τους θέσεων και με τις εισηγήσεις που παίρνουν από τις συναντήσεις αυτές , το Υπουργείο του προχωρεί στην οριστικοποίηση του σχεδιασμού τους.
Εξάλλου, στην ομιλία του ο κ. Καδής είπε πως τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν είναι στενά και μακάρι να τα προλάβουν. Ανακοίνωσε ωστόσο πως οι σχεδιασμοί προχωρούν λίγο πολύ κανονικά και είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί εξ’ αρχής. Πρόσθεσε πως υπάρχουν σε εξέλιξη κομβικής σημασίας έργα για να φτάσουμε, όπως είπε, στην λειτουργία του Πάρκου .
Πρέπει συνέχισε, “οπωσδήποτε να σχεδιάσουμε σωστά τις υποδομές που θα γίνουν μέσα στο Πάρκο”, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται μέσα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είπε ακόμη πως πρέπει να γίνει βελτίωση του οδικού δικτύου, λέγοντας πως αυτό ξεκίνησε να προχωρά μέσα από τη μελέτη οδοποιίας.
Εξάλλου στο πλαίσιο της συνάντησης ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών με τη Μελέτη Ειδικής Οικολογικής αξιολόγησης. Όπως είπε, η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης κατακυρώθηκε στην εταιρεία Νικολαΐδης και Συνεργάτες. Στις 16/10/2019 είχαν υπογραφεί τα συμβόλαια της Σύμβασης και ξεκίνησε η υλοποίηση της που έχει διάρκεια 5 μήνες. Το 1ο και 2ο παραδοτέο αναμένεται να κατατεθούν εντός του πρώτου και του δεύτερου μηνός αντίστοιχα από την υπογραφή της Σύμβασης. Το τελικό παραδοτέο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των προτάσεων από τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και της Μελέτης του Οδικού Δικτύου.
Αναφορά έκανε και στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τους Κόμβους Υποδομών Διαχείρισης του ΕΔΠ του Ακάμα. Όπως είπε, ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τους Κόμβους έχει προκηρυχθεί και θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2019. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 34 φορείς. Με την προϋπόθεση ότι ο διαγωνισμός θα έχει επιτυχία τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν εντός του 2ου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου.
Σε σχέση με την Μελέτη για τη βελτίωση μέρους του οδικού δικτύου του Πάρκου ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Προσφοράς που υποβλήθηκε, έχει εγκριθεί η έκθεση αξιολόγησης από το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και έχει αποσταλεί επιστολή για τη κατακύρωση στον επιτυχόντα Προσφοροδότη ώστε να προσέλθει για υπογραφή της Σύμβασης.
Η διάρκεια της Σύμβασης είναι 70 εβδομάδες και θα προτείνει τρόπους βελτίωσης και διαμόρφωσης (π.χ. διαπλατύνσεις, υλικά κ.λπ.) του οδικού δικτύου του ΕΔΠ, ενώ θα περιλαμβάνει και προκαταρκτική έκθεση για την βελτίωση του οδικού δικτύου εκτός του ΕΔΠ.
Όσον αφορά τη Μελέτη για την επισκεψιμότητα στο Πάρκο ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως αυτή ανατέθηκε στην εταιρεία RAI Consultants Ltd και η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου. Θα απαντηθούν 600 ερωτηματολόγια και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019.
Συνάντηση έγινε στις 17/10/2019 και με τους εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού και Διαχείρισης Άγριας Ζωής, στην παρουσία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων ενώ έχουν καταγραφεί οι θέσεις οι οποίες θα μελετηθούν και συζητηθούν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Δρούσιας Στέλιος Κουπάρης εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα προχωρήσει η διαμόρφωση του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα. Οπως είπε, “σαν κοινότητες του Ακάμα εδώ και τριάντα χρόνια δεν μας έδωσαν καμία σημασία με τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη”.
Εξάλλου ο κοινοτάρχης Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου κατέγραψε την απογοήτευση του που εδώ και 32 έτη οι προκάτοχοι όλων των τμημάτων δεν έκαναν τίποτα.
Ο Μαρίνος Καραμανής εκ μέρους της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς εξέφραε τη λύπη του γιατί κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με “ψευδή στοιχεία”. Ζήτησε να μην παραγκωνίζεται η Νεολαία Π. Χρυσοχούς αφού “μπορεί να είναι τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας”.
Τέλος ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της τοποθέτησης παρκοφυλάκων τουλάχιστον στις κύριες εισόδους του Κρατικού Δάσους του Ακάμα.
Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου αναφέρθηκε στα πολλά έργα που έχουν γίνει σε όλες τις κοινότητες της Επαρχίας Πάφου και συνέστησε υπομονή. Δεν πρέπει καμία κοινότητα να έχει παράπονο, είπε.
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος είπε πως τα έργα θα έπρεπε να γίνονταν όταν οι κοινότητες είχαν κόσμο και όχι τώρα που παρατηρείται τόσο έντονα το φαινόμενο της αστυφιλίας.