Η ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική.
Για αυτό οι κοινότητες της δυτικής Πάφου είναι έτοιμες για τη δημιουργία ενός νέου Δήμου με ένα μεγάλο υπολογίσιμο σχήμα, εκπονώντας ένα δικό τους αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθώς τόσα χρόνια η εν λόγω περιοχή παραμένει ο «φτωχός συγγενής».
Αυτό αναφέρει ο Κοινοτάρχης της Χλώρακας, κ. Νικόλας Λιασίδης, σχετικά με την επερχόμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Να υπάρχει ομοιομορφία στους νέους Δήμου»
Σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com, ο κ. Λιασίδης αναφέρει πως η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να είναι δίκαιοι με το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να δημιουργήσουν με τα σωστά κριτήρια και ομοιόμορφα τους νέους Δήμους σε κάθε επαρχία χωρίς να παρεκκλίνουν από τους στόχους και την ουσία της Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Λιασίδης, επισημαίνει πως εάν η μεταρρύθμιση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεφύγει από τους στόχους της καλύτερα να μην γίνει. «Στόχος είναι να γίνουν νέα, μεγάλα σχήματα που να έχουν κρίσιμη μάζα για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας», δηλώνει.
«Δύο Δήμοι στη χαμηλή περιοχή Πάφου»
Ο κ. Λιασίδης, μάλιστα, υπογραμμίζει πως η Χλώρακα είναι έτοιμη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το επικρατέστερο σενάριο μέσα από την έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να γίνουν 2 Δήμοι στη χαμηλή περιοχή Πάφου ένας ανατολικά και ένας δυτικά.
«Οτιδήποτε άλλο καταστρατηγεί την ουσία της Μεταρρύθμισης», αναφέρει, τονίζοντας πως δε μπορεί να δημιουργηθεί στη χαμηλή περιοχή Πάφου ένας Δήμος των 10.000 και ένας των 55.000 χιλιάδων κατοίκων γιατί δημιουργείται. μεγάλη ανισορροπία.
«Είναι πιο ομοιόμορφο για την χαμηλή περιοχή Πάφου ένα σχήμα με ένα Δήμο των 40.000 και ένα των 25.000 για να υπάρχει η κρίσιμη μάζα να σταθούν αυτά τα σχήματα και να συνεργάζονται. Είναι και γεωγραφικά πιο ορθολογιστικό αλλά και κυρίως οικονομικά», δηλώνει ο κ. Λιασίδης.
«Οι τοπικές αρχές της Δυτικής Πάφου είναι ήδη βιώσιμες»
Ο Κοινοτάρχης της Χλώρακας, μιλά και για τις τοπικές αρχές της Δυτικής Πάφου, καθώς είναι ήδη βιώσιμες, υγιείς οικονομικά, έχουν ταμειακά αποθέματα και δεν επιθυμούν να κάνουν κοινό ταμείο με Δήμους που χρωστούν πέραν των €14εκ.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας μεγάλος Δήμος στη Δυτική Πάφο θα δώσει την δυνατότητα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία αυτά που δικαιούται η περιοχή και να εκτελέσει έργα αφού θα εκπροσωπεί πέραν των 25.000 κατοίκων’, επισημαίνει.
Μιλώντας εκ μέρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας τονίζει πως «δεν έχουμε την πρόθεση να αδικήσουμε καμία άλλη τοπική αρχή ούτε να πάρουμε οφέλη από τα έσοδα της σε ένα νέο Δήμο.»
«Φτωχός συγγενής η Δυτική Πάφος»
Ο κ. Λιασίδης συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η Δυτική Πάφος είναι αδικημένη και παραμελημένη και αν δεν δημιουργήσει ένα μεγάλο υπολογίσιμο σχήμα και να εκπονήσει ένα δικό του αναπτυξιακό σχεδιασμό θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής.
«Οι προοπτικές είναι απεριόριστες. Με ένα κοινό αναπτυξιακό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες μας, με ένα κοινό τουριστικό branding αφού θα είναι έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά μέτωπα στη Κύπρο, με μια ανάπτυξη που θα ωφελήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με ενιαία πολιτική για τις παραλίες και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της λειτουργίας μας αλλά και με την Μαρίνα και το αγκυροβόλιο κρουαζιερόπλοιων θα αλλάξει όλη η περιοχή», όπως αναφέρει.
Καταλήγοντας, σαν προσωπική του άποψη επισημαίνει ότι «θα υπάρχουν δυσκολίες αλλά θα δουλέψει το νέο σύστημα φτάνει να υπάρχουν οι αιρετοί που θα δουλέψουν σκληρά το πρώτο καιρό για να οικοδομήσουν στελεχωμένους, εκσυγχρονισμένους, ισχυρούς Δήμους που θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, θα είναι διοικητικά και οικονομία αυτοτελής».