Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ και της ΕΚΑ επισκέφθηκαν τις καμένες εκτάσεις του Ακάμα.
Δελτίο τύπου:
«Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αποτελούμενη από τον επαρχιακό γραμματέα και βουλευτή Πάφου Αντρέα Φακοντή και αντιπροσώπους της ΕΔΟΝ, και της ΕΚΑ επισκέφθηκαν σήμερα τις καμένες εκτάσεις του Ακάμα, όπου με μεγάλη λύπη αντίκρισαν τις θλιβερές εικόνες.
Εικόνες που δεν μας προκαλούν μόνο θλίψη αλλά και αγανάκτηση για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τέθηκαν ογδόντα κακόβουλες πυρκαγιές εντός και κοντά στο Δασικό Πάρκο του Ακάμα, πυρκαγιές για τις οποίες κανένας δεν έχει διωχθεί. Είναι επίσης άξιον απορίας το γεγονός ότι έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να καούν τεράστιες εκτάσεις και να ξεπεράσουμε τις 80 κακόβουλες πυρκαγιές έτσι ώστε οι αρμόδιοι να διατάξουν την όποια έρευνα.
Ο Ακάμας είναι ένας τους σημαντικότερους βιότοπους της Κύπρου και της Μεσογείου και είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προστασία του. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Ακάμα υπάρχει μία εντυπωσιακή χλωρίδα, με 530 είδη φυτών, από τα οποία τα 39 είναι ενδημικά ενώ πολύ πλούσια είναι και η πανίδα της, με 168 είδη πουλιών, 20 είδη ερπετών, 16 είδη πεταλούδας και 12 διαφορετικά είδη θηλαστικών.
Τα διαχειριστικά σχέδια του Ακάμα που είχαν ετοιμαστεί το 2009, προνοούσαν αυστηρότατα μέτρα προστασίας της περιοχής. Ταυτόχρονα έθεταν και τις προδιαγραφές στη βάση των οποίων θα στηρίζονταν οι τοπικές κοινότητες. Προδιαγραφές που θα τους έδιναν τη δυνατότητα τοπικής ανάπτυξης χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η περιοχή και που θα έδιναν λύσεις για προστασία του Ακάμα αλλά ταυτόχρονα θα ικανοποιούσε και τους ιδιοκτήτες γης.
Τα σχέδια δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τότε τα ζητήματα της περιοχής του Ακάμα παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώ χρόνο με το χρόνο μειώνεται η έκταση των προστατευόμενων περιοχών. Ωστόσο, αυτό δεν τερματίζει την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία των περιοχών αυτών.
Το Υπουργικό Συμβούλιο τα τελευταία εφτά χρόνια αποδεικνύει με τις αποφάσεις του ότι δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική προστασία του Ακάμα ενώ για άλλη μία φορά οι κυβερνώντες μας αφήνουν εκτεθειμένους διεθνώς. Καλούμε τη κυβέρνηση να μελετήσει και να υιοθετήσει τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (2009) οι οποίες προέβλεπαν ανταλλαγή γης, μεταφορά των αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες γης ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και το διαχειριστικό σχέδιο για το εθνικό πάρκο του Ακάμα.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές αποδεικνύουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης, την αύξηση του αριθμού των δασοπυροσβεστών καθώς και αύξηση της επιτήρησης με την χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τηλεμετρίας.
Το ΑΚΕΛ Πάφου θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες θα επιδιώξει την αποκατάσταση των καμένων περιοχών το συντομότερο δυνατόν.»