Στην Κύπρο περισσότερες από 600 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στον κυπριακό πληθυσμό.
Στην ανακοίνωση το Ινστιτούτο αναφέρει ότι «επιστήμονες από τη μεγαλύτερη παγκόσμια ερευνητική κοινοπραξία έχουν ανιχνεύσει 72 νέους γενετικούς δείκτες, οι οποίοι επηρεάζουν την προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στις γυναίκες».
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 550 ερευνητές από 300 διαφορετικά ερευνητικά κέντρα ανά το παγκόσμιο μέσω της κοινοπραξίας “Breast Cancer Association Consortium”, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα για γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής αναφέρει ότι, «ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 275 χιλιάδες γυναίκες μεταξύ των οποίων και 146 χιλιάδες που είχαν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού».
Προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας σειράς από γενετικούς δείκτες, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, επτά εκ των οποίων συνδέονται με καρκίνο του μαστού αρνητικό για υποδοχείς οιστρογόνων – ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε ορμονοθεραπείες».
Τα ευρήματα της έρευνας (δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Nature και Nature Genetics), συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της αιτιολογίας του καρκίνου του μαστού και δυνατόν να οδηγήσουν σε νέες εξατομικευμένες διαγνωστικές μεθόδους, οι οποίες θα προσδιορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Ανάμεσα στους επικεφαλής των δημοσιεύσεων είναι η Δρ. Κυριακή Μιχαηλίδου του Τμήματος Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου/Μοριακής Παθολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Η Δρ. Μιχαηλίδου κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Γενετική Επιδημιολογία του καρκίνου από το Κέιμπριτζ, αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη της ομάδας η οποία ηγείται της συγκεκριμένης μελέτης.