Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα Πληροφορικά Συστήματα και τη Ψηφιακή Καινοτομία.
Ο Δρ. Ζήνων Ζήνωνος Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Νεάπολις έλαβε το δίπλωμα του από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2015. Το 2008 έλαβε πτυχίο Μάστερ στις Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και το 2013 το διδακτορικό του δίπλωμα και τα δυο από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εργαστεί ως Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο ΚΟΙΟΣ ενώ έχει διατελέσει κριτής σε μεγάλο πλήθος επιστημονικών περιοδικών .Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με έρευνα στον τομέα των δικτύων υπολογιστών (ασύρματα, ad hoc και δίκτυα αισθητήρων), στον έλεγχο κινητικότητας σε δίκτυα αισθητήρων, έλεγχο τοπολογίας δικτύου, εξασφάλιση ποιότητας υπηρεσίας, ευφυή συστήματα διαχείρισης πληροφοριών, τεχνικές machine learning, υλοποίηση συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικού χρόνου και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια είχε ενεργό εμπλοκή σε πλήθος Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων (EU FP6, FP7 και H2020 Research & Development). Σε συνέντευξη του στο taxidromos24.com, μιλά για τους νέους κλάδους σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νεαπολις και τον ρόλο των Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ψηφιακή Καινοτομία στις μέρες μας .
Κύριε Ζήνωνος, ποια είναι τα προγράμματα του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις;
Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην παρούσα φάση προσφέρει δυο προγράμματα σπουδών, το προπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και το νέο και καινοτόμο μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα και τη Ψηφιακή Καινοτομία.
Το προπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών που σχεδιάστηκε για να παρέχει τις απαιτούμενες γνώσεις σε μια σειρά από διαφορετικούς τομείς που συνθέτουν το πεδίο της Πληροφορικής, όπως η σχεδίαση Αλγορίθμων, η ανάπτυξη Λογισμικού, οι αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής και η υπολογιστική νοημοσύνη. Έχοντας κατά νου τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς, το πρόγραμμα σπουδών παρέχει επίσης στους φοιτητές του βασικές γνώσεις στους τομείς της Διοίκησης, της Χρηματοοικονομικής, της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων όπου η Πληροφορική βρίσκει άμεσα εφαρμογές. Η βασική φιλοσοφία του πτυχίο στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική είναι η εμπειρική προσέγγιση στη μελέτη της επιστήμης των υπολογιστών, όπου νέες γνώσεις και δεξιότητες αναμειγνύονται με τις ικανότητες των φοιτητών και εφαρμόζονται από την αρχή σε πραγματικές περιπτώσεις.
Το μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα και τη Ψηφιακή Καινοτομία αποσκοπεί στη μεταπτυχιακή κατάρτιση και επιστημονική εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα και την Ψηφιακή Καινοτομία με στόχο την απόκτηση περισσότερων επαγγελματικών εφοδίων και την ευρύτερη κατάρτιση ατόμων με ειδικά ενδιαφέροντα στο εν λόγω γνωστικό αντικείμενο. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε πτυχιούχους Πληροφορικής, Μηχανικούς Υπολογιστών και Οικονομικών Σπουδών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται άτομα από άλλες επιστήμες.
Για πιο λόγο αποφασίσατε να προχωρήσετε στη δημιουργία του νέου Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα και τη Ψηφιακή Καινοτομία;
Η τεχνολογία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σήμερα, η φόρμουλα για την επιχειρηματική́ επιτυχία είναι απλή́: προώθηση της καινοτομίας με τηχρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών. Η τεχνολογία θα γίνει αποδεκτή́ εάν συμβάλει στην αλυσίδα αξίας της εταιρείας. Στις μέρες μας, πολλές επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία ως βασικό́ στοιχειό της επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Επομένως, είναι εξαιρετικά́ κρίσιμο για τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν την τεχνολογία και να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνολογίες που τους ενδιαφέρουν και που θα τους προσφέρουν πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό́ τους.
Το Μεταπτυχιακό́ στα Πληροφοριακά́ Συστήματα και τη Ψηφιακή́ Καινοτομίαείναιένακαινοτόμο και πολυεπιστημονικό πρόγραμμα που ενσωματώνει τις γνώσεις σχετικά́ με την ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων με τη μελέτη των αναδυόμενων τεχνολογιών της ψηφιακής καινοτομίας. Παράδειγμα τέτοιων καινοτόμων τεχνολογιών είναι τα Μεγάλα Δεδομένα (BigData), το Δίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), η Τεχνητή́ Νοημοσύνη (ArtificialIntelligence), η Ρομποτική́ (Robotics) και το Blockchain. Επιδίωξη του προγράμματος είναι να προσφέρει στον
κάθε φοιτητή́ μια ολοκληρωμένη κατανόηση στο πως να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή́ τεχνολογία για την βελτίωση των επιχειρήσεων στη σημερινή́ ψηφιακή́ οικονομία και να διερευνήσει τη διαχείριση και την καινοτομία των τεχνολογιών της πληροφορίας.
Οι εταιρείες αναπτύσσονται περισσότερο με βάση τις νέες τεχνολογίες και έτσι δημιουργείται μια κρίσιμη ανάγκη για επαγγελματίες που φέρνουν δεξιότητες τόσο στην επιχειρηματική́ διαχείριση όσο και στην τεχνολογία. Ο απώτερος στόχος του μεταπτυχιακού́ στα Πληροφοριακά́ Συστήματα και την Ψηφιακή Καινοτομία είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ επιχειρήσεων και τεχνολογίας, δίνοντας στους αποφοίτους μας ξεχωριστό πλεονέκτημα στην αγορά́.
Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε στους απόφοιτους μας όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την παραγωγή καινοτόμων συστημάτων, υπηρεσιών και εργαλείων που εκμεταλλεύονται τις αναδυόμενες τεχνολογίες της ψηφιακής καινοτομίας.
Πως το Τμήμα Πληροφορικής στηρίζει την τοπική κοινωνία της Πάφου?
Καταρχάς η Πληροφορική αποτελεί την επιστήμη που είναι αναγκαία για όλες τις εργασίες του σήμερα και καθορίζει τις εξελίξεις του αύριο. Από μόνο του αυτό αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το γεγονός της ύπαρξης ανάλογου ακαδημαϊκού Τμήματος στην Επαρχία της Πάφου. Πέρα από αυτό το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις δεν είναι ένα ακαδημαϊκό Τμήμα που περιορίζεται στην εσωτερική του λειτουργία. Αντιθέτως, οι δράσεις του Τμήματος μας χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, επικοινωνία με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, άλλωστε χωρίς αυτές η εφαρμογή της επιστήμης προς όφελος των ανθρώπων θα ήταν ανούσια. Το Τμήμα μας συμμετέχει και εκπροσωπεί την επαρχία Πάφου με διακρίσεις σε διαγωνισμούς, όπως, έγινε πρόσφατα με την ομάδα ρομποτικής του εργαστήριου μας Intelligent Systems Lab (ISL) που τον Νοέμβριο θα συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό Ρομποτικής ως η νικήτρια ομάδα των κυπριακών πανεπιστημίων. Επίσης, η πόρτα του Τμήματος μας είναι ανοιχτή για όλες τις εταιρείες πληροφορικής της πόλης, ανεξαρτήτως μεγέθους, για να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και να συνδέσουμε την ακαδημαϊκή με την επαγγελματική και πρακτική γνώση, δεν είναι τυχαία άλλωστε που αναλαμβάνουνε πρωτοβουλίες για διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων κοκ. Χαρακτηριστικά να αναφέρω την τελευταία εκδήλωση με το LEAD Cyprus που σκοπό είχε να ενισχύσει το οικοσύστημα των startup εταιρειών.
Τεράστια επιτυχία για την πόλη της Πάφου αποτελεί και η σύσταση του νέου μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά́ Συστήματα και τη Ψηφιακή́ Καινοτομία. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός πως αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμοσμένο για τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, το οποίο όχι απλώς είναι πρωτοπόρο στην Κύπρο, αλλά είναι και από τα ελάχιστα που διατίθενται παγκοσμίως με εξαίρεση 2-3 κορυφαία Πανεπιστήμια, όπως το LSE και το Πανεπιστήμιο του Warwick. Στόχος μας είναι η προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό κάτι που δημιουργεί και τεράστια οφέλη για την πόλη μας.
Αυτό όμως το οποίο προσφέρουμε και μας χαροποιεί περισσότερο είναι η επαφή μας και η ένταξη της πληροφορικής στις ζωές των μαθητών της Πάφου. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά το Τμήμα μας πραγματοποίησε περισσότερες από 20 δωρεάν ολοήμερες επισκέψεις σε σχολεία της επαρχίας. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις δημιουργούμε την περιέργεια στα παιδιά να ασχοληθούν με την Πληροφορική και τις εφαρμογές της. Επιπλέον, δημιουργούμε και την γέφυρα μετάβασης από το σχολικό περιβάλλον στο ακαδημαϊκό. Άλλωστε οι επόμενες γενιές είναι που θα μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του οράματος μας, που είναι η ανάδειξη της Πάφου ως κορυφαίου ακαδημαϊκού, ερευνητικού και τεχνολογικού προορισμού της Νότιας Ευρώπης που θα πρωταγωνιστεί και θα διαπρέπει στην διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ποιο είναι το όραμα σας για την έρευνα και την καινοτομία στο Τμήμα σας?
Το όραμα που με συνέπεια υπηρετούμε και υλοποιούμε στηρίζεται στην ενίσχυση της έρευνας για την παραγωγή νέας και καινοτόμας γνώσης μέσω της συμμετοχής σε εθνικά και διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα καθώς και από διεθνείς συνεργασίες με σημαντικούς επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς.
Η έρευνα που διεξάγεται από τους επιστήμονες του Τμήματος μας οδηγεί συχνά σε ανάπτυξη τεχνογνωσίας, καινοτόμων νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω ερευνητικής ανάπτυξης και εμπορικής αξιοποίησης και να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική́ ανάπτυξη της Πάφου και όχι μόνο. Η δημιουργία spin-off εταιρειών αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας και αποτελεί ένα από τους στόχους μας στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, η επιστημονική και επαγγελματική στήριξη από το Τμήμα Πληροφορικής αλλά και από το Πανεπιστήμιο γενικά καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε βασικές κοινωνικές προκλήσεις αποτελεί ένα από τους βασικούς μας πυλώνες για την προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας.
Πώς ξεκινά η νέα χρονιά για το Πανεπιστήμιο Νεάπολις; Έχετε εισαγάγει νέους κλάδους ή έχετε αναβαθμίσει υφιστάμενους με στόχο να εμπλουτίσετε τις επιλογές των φοιτητών;
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) πολλών νέων Προγραμμάτων Σπουδών, τα οποία συμπληρώνουν τα γνωστικά πεδία που ήδη θεραπεύει και επαυξάνουν την δυνατότητα του Ιδρύματος να προσφέρει ποιοτικά, αναβαθμισμένα και πλήρως ανταποκρινόμενα στις ανάγκες και αλλαγές της αγοράς εργασίας προγράμματα σπουδών στην Κυπριακή και διεθνή φοιτητική κοινότητα, αξιοποιώντας παράλληλα όλες τις υποδομές του για τη παροχή ποιοτικής και ακαδημαϊκής αριστείας ανώτερης εκπαίδευσης σε συμβατική και εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Συγκεκριμένα, τα νέα προγράμματα τα οποία προσφέρονται από τη χειμερινή περίοδο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς είναι :
- Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα Πληροφορικά Συστήματα και τη Ψηφιακή Καινοτομία (συμβατική και εξ αποστάσεως μορφή)
- Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Θεολογία (εξ αποστάσεως μορφή)
- Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια.
- Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική και Ασφάλεια (συμβατική και εξ αποστάσεως μορφή)
- Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση (σε συμβατική και εξ αποστάσεως μορφή)
- Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων (εξ αποστάσεως μορφή)
- Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Οικονομικό Έγκλημα και τη Ποινική Δικαιοσύνη (συμβατική μορφή)
- Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ανθεκτικότητα κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης: Πυρκαγιά, Έκρηξη, Σεισμός
Ποιες είναι οι δράσεις του Πανεπιστημίου σας για τη διασύνδεση των φοιτητών με τις εταιρείες?
Το Πανεπιστήμιό μας είναι αρκετά ενεργό και ευέλικτο στην επαφή των φοιτητών του με τον επιχειρηματικό κόσμο. Το χρέος μας απέναντι στους φοιτητές μας είναι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και το επαγγελματικό τους περιβάλλον, όσο το δυνατό περισσότερο εξοικειωμένοι. Για τον λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, μέσω του «Γραφείου Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας» κινείται προς την δημιουργία δικτύου συνεργατών, μέσω υπογραφών Συμφωνιών Συνεργασίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε συναφή αντικείμενα με τα Τμήματα Σπουδών μας. Αν και το Γραφείο Διασύνδεσής μας έχει 1 χρόνο επιχειρησιακής δραστηριότητας έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών (το οποίο διευρύνεται συνεχώς), με συμμετέχοντες, όχι μόνο κυπριακές εταιρείες/οργανισμούς, αλλά και εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα, όπως η Swissport. Οι συμφωνίες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις δεν αποτελούν μια απλή βιτρίνα του Πανεπιστημίου, αντιθέτως αποτελούν λειτουργικό κομμάτι των σπουδών ενός φοιτητή, ο οποίος εξοικειώνεται κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Νεάπολις με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της αγοράς.
Σημαντικό κομμάτι των προαναφερθέντων αποτελούν και οι αμειβόμενες τοποθετήσεις φοιτητών σε οργανισμούς / επιχειρήσεις με συναφή δραστηριότητα με το Πρόγραμμα Σπουδών τους. Η τοποθέτηση φοιτητών χρηματοδοτείται και διενεργείται, μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης με την αγορά εργασίας», από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, και έχει εισαχθεί ως μάθημα στα πλείστα Προγράμματα Σπουδών, όπως και στο δικό μας προπτυχιακό πρόγραμμα της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Χαρακτηριστικά να πούμε πως πάνω από το 50% των φοιτητών που συμμετείχαν στο μάθημα της τοποθέτησης εργοδοτήθηκε μόνιμα, πριν την απόκτηση του πτυχίου, ενώ όλοι έκαναν το πρώτο βήμα στην απόκτηση της απαραίτητης εργασιακής προϋπηρεσίας, που στις μέρες μας δύσκολα κάποιος μπορεί να αποκτήσει, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα κα μας κάνει περήφανους για το Έργο που προσφέρουμε στους φοιτητές μας.