Ο τομέας της Βιομηχανίας και η βιομηχανική δραστηριότητα στην Πάφο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας , τα οποία οφείλονται τόσο σε ενδογενείς όσο και σε εξωγενείς παράγοντες, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρηματοπιστωτικών περιορισμών που ετέθησαν, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα έχουν οδηγηθεί σε οικονομικά αδιέξοδα και αναπόφευκτα επηρέασαν και την βιομηχανική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου, η Πάφος , ως επί το πλείστον, δεν διαθέτει βιομηχανικές μονάδες εξαγωγικού προσανατολισμού, προσθέτοντας πως οι υφιστάμενες βιομηχανίες διαθέτουν τα προϊόντα και παρέχουν τις υπηρεσίες τους κυρίως στην τοπική οικονομία.
Η επαρχία Πάφου , είπε, έχει δύο βιοτεχνικές περιοχές , στη Πάφο και στη Γεροσκήπου, ιδιοκτησία των δύο Δήμων , οι οποίες έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιοτεχνικά τεμάχια. Επίσης, είπε υπάρχουν δώδεκα βιομηχανικές ζώνες ελαφριάς και αυξημένου βαθμού οχληρίας και βιοτεχνικές ζώνες διάσπαρτες σε όλη την επαρχία, εκ των οποίων κάποιες είναι ανεπτυγμένες και κάποιες δεν έχουν αναπτυχθεί.
Η κάθε ζώνη συνέχισε, έχει τα δικά της προβλήματα που κυρίως σχετίζονται με θέματα υποδομής και μεταφοράς υπηρεσιών όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνα και τα λοιπά.
Αναφερόμενος στις δύο βιομηχανικές περιοχές που έχει η Πάφος και στις οποίες βρίσκονται οι κυριότερες βιομηχανικές μονάδες, ανέφερε πως στην Α’ βιομηχανική περιοχή Πάφου ( Μεσόγης) τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι σε σχέση με την ανάγκη επιδιόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων, στην απαραίτητη ενίσχυση ασφάλειας και αναβάθμιση της καθαριότητας, στο υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, και στην επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στα μισθωμένα ακίνητα.
Επεσήμανε ακόμη πως έχουν αναπτυχθεί στο μέρος όλα τα βιομηχανικά τεμάχια που παραχωρήθηκαν.
Όσον αφορά την Β’ βιομηχανική περιοχή Πάφου (Αγίας Βαρβάρας/ Τίμης) ο κ. Δημητριάδης είπε στο ΚΥΠΕ, πως τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι τα υψηλά και μη ανταγωνιστικά ενοίκια, οι δυσβάστακτες φορολογίες των τοπικών αρχών, το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ σημείωσε απαιτείται η αναβάθμιση της καθαριότητας και άμεση μετακίνηση των παράνομων κτηνοτροφικών υποστατικών που βρίσκονται ή γειτνιάζουν με την βιομηχανική περιοχή. Επιπρόσθετα η πρόσφατη επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στα μισθωμένα ακίνητα.
Ακολούθως ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στον τομέα του εμπορίου που αποτελεί – όπως είπε- ένα από τους βασικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην επαρχία και το Επιμελητήριο για σκοπούς προώθησης του εμπορίου και της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει έχει δημιουργήσει και λειτουργεί το Συμβούλιο Εμπορίου.
Πρόσθεσε δε, πως το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων του τομέα εμπορίου, προωθεί την επίλυση προβλημάτων και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με άλλους θεσμοθετημένους φορείς του κλάδου.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως στα πλαίσια της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων έχει αναθέσει σε μέλη του την ευθύνη της προώθησης του εξαγωγικού εμπορίου σε χώρες που εντοπίζονται προοπτικές ανάπτυξης, κατέληξε.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com