Στο στάδιο της εξεύρεσης μελετητή βρίσκεται το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Στο στάδιο της εκπόνησης των ορών εντολής για τον μελετητή, βρίσκεται το Υφυπουργείο Τουρισμού σε σχέση με το έργο της κατασκευής Μαρίνας και της υποδομής υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ερωτηθείς για τα χρονοδιαγράμματα των έργων. Σε δηλώσεις του, ο κ. Περδίος ανέφερε πως όταν εξευρεθεί ο μελετητής θα καταδείξει η δική του μελέτη κατά πόσο τα δύο έργα θα μπορούν να συνυπάρξουν, τα τελικά χρονοδιαγράμματα και τα λοιπά.
Επιπρόσθετα, ο Υφυπουγός Τουρισμού σημείωσε, πως ακόμη βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ωστόσο, όπως είπε, ολοκληρώνοντας μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών τους όρους για τον μελετητή, σύντομα θα υπάρχουν νεώτερες εξελίξεις. Κληθείς να σχολιάσει πως βλέπει τη συνύπαρξη αυτών των υποδομών στον ίδιο χώρο, ο κ. Περδίος , απήντησε πως “ δεν είμαστε ούτε εμείς, ούτε κάποιος άλλος αυτή την στιγμή στην Κύπρο στη θέση να πει με βεβαιότητα αν γίνεται ή εάν δεν γίνεται η συνύπαρξη τους”, προσθέτοντας πως αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή και η συμβολή μελετητή. Πρόκειται, για ένα μεγάλο έργο σημείωσε, αναφέροντας παράλληλα πως τέτοια έργα μεγάλης εμβέλειας χρειάζονται εξειδικευμένη μελέτη για αυτό και ο μελετητής θα πρέπει να δει από κοινού και τα δύο έργα. Όπως ανέφερε η δική του μελέτη θα καταδείξει κατά πόσο γίνεται να συνυπάρξουν ή όχι.
Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους».
Σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε, πως για την προβλήτα αναμένεται η απάντηση από την Ουνέσκο για το θέμα της κατασκευής της έξω από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Ταυτόχρονα σημείωσε ,ο μελετητής που θα αναλάβει την μελέτη για την Μαρίνα στα Πότιμα ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε έκθεση προκειμένου, όπως είπε, να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί χώρος ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιου στην ίδια περιοχή στα Πότιμα. Oπως εξήγησε ο κ. Πιττοκοπίτης όταν εξεταστούν τα δύο αυτά θέματα θα αποφασιστεί τελεσίδικα πως θα προχωρήσουμε παρακάτω.
Ερωτηθείς σχετικά, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου ανέφερε πως η διαχρονική θέση ήταν η κατασκευή προβλήτας στην Κάτω Πάφο , ωστόσο, τόνισε, μετά προέκυψαν οι ενστάσεις του τμήματος αρχαιοτήτων αλλά και η νέα πρόταση του Υφυπουργείου Τουρισμού να συνυπάρξει η μαρίνα μαζί με τον χώρο ελιμμενισμού κρουαζιερόπλοιου.
Εάν δεν υπάρξουν απαντήσεις για αυτά τα δύο ζητήματα, δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάποιος με ακρίβεια, κατέληξε.
Ηλίας Μυριανθους.«Δεν θα ανεχτούμε καθυστερήσεις»
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθούν και οι δύο προτάσεις υπόψη.
Ο κ. Μυριάνθους σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com αναφέρθηκε στις δύο προτάσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Μεταφορών και στο κατά πόσο η προβλήτα θα μπορούσε να ενταχθεί στους γενικότερους σχεδιασμούς της Μαρίνας στα Πότιμα και να γίνει το έργο συνδιασμένο.
Ο κ. Μυριάνθους αναφέρθηκε στην συνάντηση τους στο Υπουργείο Μεταφορών στην παρουσία της Υπουργού αλλά και του Υφυπουργού Τουρισμού . Στο πλαίσιο της συνάντησης, συνέχισε, « εκφράσαμε τις απόψεις μας ότι θα ήταν καλύτερα η προβλήτα να γινόταν κοντά στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, όπου θα υπήρχε πιο άμεση πρόσβαση των επισκεπτών στο εμπορικό τουριστικό κέντρο της Πάφου ».
Από δική μας άποψη, είπε ο κ. Μυριάνθους, θα πρέπει να ληφθούν και οι δύο προτάσεις υπόψη και να γίνουν μελέτες, ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω το έργο. Θα πρέπει να εξετάσουμε πρόσθεσε με ποιο τρόπο θα μπορούμε να κατασκευάσουμε μια προβλήτα όσο το δυνατόν συντομώτερα γίνεται. Αυτός θα ήταν και ο βασικότερος στόχος για την Επαρχίας μας, συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ σημαντικό ως φορείς της Πάφου να έχουν τις μελέτες που θα καταδεικνύουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.
Φαίδωνας Φαίδωνος: “Αναμένουμε τους όρους και τις προσφορές”
Το επίσημο αίτημα ολόκληρης της Επαρχίας Πάφου, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, έθεσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος για το θέμα της κατασκευής της Μαρίνας ώστε με το ίδιο έργο να κατασκευαστεί τόσο η Μαρίνα όσο και η προβλήτα . Ο κ . Φαίδωνος αναφέρθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμού που ξεκίνησε την διαδικασία για να βγεί σε προσφορές προκειμένου να βρεθεί εκείνος ο τεχνοκράτης και εκείνη η ομάδα ώστε να ετοιμάσει τους όρους για τις προσφορές για την νέα μαρίνα της Πάφου
Τούτη είπε, είναι η ώρα, ώστε αυτός, που θα κερδίσει για να κατασκευάσει την Μαρίνα της Πάφου στην περιοχή των Ποτίμων μέσα στους όρους να συμπεριληφθεί και η κατασκευή προβλήτας στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
Ο Δήμαρχος Πάφου σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com ανέφερε πως η κατασκευή τόσο της μαρίνας στην περιοχή Ποτίμων όσο και της προβλήτας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου πρέπει να γίνουν από τον ίδιο προσφοροδότη , μέσα από την ίδια διαδικασία και αφού θα πάρει τεράστια κίνητρα πολεοδομικά και οικονομικά στα Πότιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος μέσα σε αυτές τις προσφορές και την διαδικασία να συμπεριληφθεί και η προβλήτα προσθέτοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος η Επαρχία Πάφου ταυτόχρονα με το ίδιο έργο να αποκτήσει και Μαρίνα και Προβλήτα.
Α. Δημητριάδης: «Αναγκαία η προβλήτα»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com αναφέρθηκε εκ νέου στην αναγκαιότητα δημιουργίας του έργου, θεωρώντας ότι θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στον τουρισμό και στην οικονομία του τόπου. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η δημιουργία προβλήτας στα Πότιμα, ενδεχομένως να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δεν αποκλείεται, όπως είπε, να μην επιδείξουν το επιθυμητό ενδιαφέρον για συμπερίληψη της Πάφου στο πρόγραμμα κρουαζιέρων τους στην Μεσόγειο, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές όπως αρχαιολογικοί χώροι, εστιατόρια, εμπορικό κέντρο της Πάφου σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών με λεωφορείο και άλλα.
«Το βιολί» του το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Σημειώνεται πως οι ενστάσεις που φέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο ενδεχόμενο δημιουργίας αγκυροβολίου στην περιοχή του κάστρου στην Κ. Πάφο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Αρχαιοτήτων με ανακοίνωσή του τάχθηκε εναντίον της κατασκευής προβλήτας στον συγκεκριμένο χώρο του λιμανιού της Κάτω Πάφου , υποδεικνύοντας ότι αποτελεί μνημείο της UNESCO και πως δεν πρέπει να αλλοιωθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της περιοχής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, με ανακοινώσεις τους, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, το Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, στηρίζοντας τη θέση του Τμήματος. Σε δηλώσεις της στον «Τ» η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου, επισήμανε ότι ως αρμόδιο Τμήμα, έχουν υποχρέωση να σεβαστούνε τις υπογραφείσες συμφωνίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, γι’ αυτό ενημερώσανε αμέσως την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, η οποία εξέφρασε, δημοσία, τη διαφωνία της, όπως σημείωσε .
Επεσήμανε μάλιστα , ότι η δημιουργία προβλήτας στον χώρο του κάστρου δεν θα επηρεάσει μόνον τις υποθαλάσσιες αρχαιότητες, αλλά και όλο τον περιβάλλοντα χώρο, αφού θα καταστεί αναγκαίο να κατασκευαστούν και μια σειρά από άλλες υποδομές, προς διευκόλυνση των επισκεπτών, οι οποίοι είναι, συνήθως, μεγάλης ηλικίας.
Το θέμα της προβλήτας απασχόλησε τον προηγούμενο μήνα και το Υπουργείο Μεταφορών. Ενώπιον του Υπουργείου Μεταφορών βρίσκεται ήδη η μελέτη για την κατασκευή αγκυροβολίων σε Πάφο και Πόλη Χρυσοχούς που έχει εκπονήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Δεν αντιτίθεται στην υλοποίηση του έργου η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO
Προβλήτα υπό προϋποθέσεις.
Στο μεταξύ ανοικτό, υπό προϋποθέσεις, αφήνει το ενδεχόμενο δημιουργίας προβλήτας στην περιοχή του κάστρου, για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι της όποιας ανάπτυξης στην περιοχή, όπως και σε άλλους χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς, θα πρέπει να προηγείται η αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών (Heritage Impact Assessment), για σκοπούς πρόληψης μιας ενδεχόμενης αναστρέψιμης καταστροφής τους και συνακόλουθης αφαίρεσή τους από τον σχετικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Διευκρινίζει ότι η ίδια δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη και τη συνέχιση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά αντίθετα, ενθαρρύνει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και τα μνημεία πολιτιστικής αξίας, γεγονός που – όπως αναφέρει – τεκμηριώνεται από την ένταξη ολόκληρων ιστορικών πόλεων στον σχετικό κατάλογο, καθώς και από τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν διατυπωθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή έργα ανάπτυξης να πραγματοποιούνται με σεβασμό προς το μνημείο και τον χώρο που το περιβάλλει και με βασικό γνώμονα την περαιτέρω ανάδειξή του ως πολιτιστική κληρονομιά παρά το οικονομικό όφελος. Με βάση τα πιο πάνω, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, η οποία ήδη αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Η περαιτέρω ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου έχει ήδη ενταχθεί σε σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης και προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού. Η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία με την κύρωση των διεθνών Συμβάσεων για την πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε αυτή η κληρονομιά να παραδοθεί ακέραια στις επόμενες γενιές», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι η ένταξη ενός μνημείου, πόλης ή περιοχής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί μεγάλη διάκριση για κάθε χώρα και το σήμα αυτό θεωρείται από τα πιο αναγνωρίσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στηρίζεται σε αυστηρά, αντικειμενικά κριτήρια, τόσο για τη συμπερίληψη όσο και για τη διατήρηση του μνημείου στον Κατάλογο. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνεται η διατήρηση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του μνημείου καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος πρέπει να προστατεύεται από παρεμβάσεις που δύναται να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χώρου», τονίζεται στην ανακοίνωση.