«Κρίσιμο και επικίνδυνο το μέλλον του τόπου μας.»
«Γνωστά κυκλώματα καλλιεργούν την αμφισβήτηση του κόμματος.»
Μεγάλη συνέντευξη Μαρίνου Σιζοπουλου μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στο taxidromos24.com.
Στέλλοντας το μήνυμα σε όσους ενισχύουν την άποψη για δήθεν πριμοδότηση του κόμματος στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση , ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι στις εκλογές δεν υπάρχουν δανεικές ψήφοι. Ρίχνει τα πυρά του σε γνωστά κυκλώματα όπως τονίζει , που θέλουν την αμφισβήτηση για την πορεία και το μέλλον του σοσιαλιστικού κινήματος εν μέσω στημένων δημοσκοπήσεων και παραπληροφόρησης.
Εκθειάζει την Επαρχιακή Γραμματεία και σημειώνει με νόημα ότι η Πάφος αποτελεί πολιτικό βαρόμετρο για την ΕΔΕΚ.
Κύριε Σιζόπουλε, πως αξιολογείται το ποσοστό που εξασφάλισε η ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές και πως απαντάτε στα όσα λέγονται περί πριμοδότησης;
Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αξιολογεί θετικά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών ως προς το ποσοστό της ΕΔΕΚ. Ήμασταν από την αρχή αισιόδοξοι για ένα καλό αποτέλεσμα, για ποσοστό ψηλότερο από αυτό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, καθώς και για την επανεκλογή ευρωβουλευτή. Η αλήθεια όμως είναι πως το τελικό ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Αυτό δεν το λέμε σήμερα όταν το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Θα θυμίσω ότι στις 27.1.2019 στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη για την επικύρωση της απόφασης για την αυτόνομη κάθοδο, είχαμε τονίσει ότι διεκδικούμε την 5η έδρα (αυτό συνεπαγόταν ποσοστό περίπου 9%) και ότι η ΕΔΕΚ είναι πολύ δυνατή για να την γονατίσουν κάποιοι με τα παιγνίδια που έστηναν σε βάρος της. Οι εκτιμήσεις αυτές στο τέλος επιβεβαιώθηκαν. Σε εκλογές δεν υπάρχουν δανεικές ψήφοι. Το κάθε κόμμα προσπαθεί να υλοποιήσει τους στόχους του, να επιβεβαιώσει τα ποσοστά του και να ενισχύσει το ρόλο του. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα πριμοδότησης. Υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με τη μορφή της εκλογικής διαδικασίας. Σε αυτές τις εκλογές ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αποφάσισε να ψηφίσει την ΕΔΕΚ. Εκτιμούμε τη στάση τους και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξη που μας πρόσφεραν σε μια κρίσιμη για το κόμμα περίοδο. Την ευαρέσκειά μας την εκφράσαμε από την πρώτη νύκτα των εκλογών. Σήμερα τρείς μήνες μετά θα ήθελα για ακόμα μία φορά να τους διαβεβαιώσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιώσουμε την επιλογή τους αλλά και τις προσδοκίες που έχουν από την ΕΔΕΚ.
Που αποδίδεται το γεγονός , ότι η Πάφος εξασφάλισε ένα πολύ ψηλό ποσοστό στις Ευρωεκλογές;
Η επαρχία Πάφου ήταν πάντοτε η πλέον ισχυρή σε ποσοστά εκλογική περιφέρεια του κόμματος. Η Πάφος είναι το πολιτικό βαρόμετρο για την ΕΔΕΚ. Το αποτέλεσμα είναι συνδυασμός διαφόρων παραγόντων. Οι δύο πλέον σημαντικοί παράγοντες είναι η δουλειά της επαρχιακής οργάνωσης, των στελεχών και των απλών μελών, αλλά και των υποψηφίων.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ να έχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο μια μελλοντική συνεργασία. Εσείς είχατε παρόμοια συνάντηση;
Παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα και με ευκαιρία διάφορα πολιτικά γεγονότα πραγματοποιούνται συναντήσεις με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, δεν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για μελλοντική συνεργασία, εν προκειμένω για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Εξ΄ άλλου εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους συζητήσεις. Με την ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν υπήρξε συνάντηση σε διμερές επίπεδο για να συζητηθεί αυτό το θέμα, πολύ δε περισσότερο σε τριμερές.
Πως σχολιάζεται την συνάντηση Νικόλα Παπαδόπουλου και Άντρου Κυπριανού που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για το οποίο δεν είναι επιβεβαιωμένο και δεν έχω αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση. Είναι όμως δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων να συναντώνται και να διερευνούν προθέσεις ή/και να ανταλλάσσουν απόψεις για εκλογικές συνεργασίες. Για την ΕΔΕΚ υπάρχουν σταθερές θέσεις και αρχές που διέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όλοι επικαλούνται κρίσιμες στιγμές για το κυπριακό. Για εσάς πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι στιγμές και ποιες οι εκτιμήσεις σας για την μελλοντική πορεία του κυπριακού;
Το κυπριακό βρίσκεται συνεχώς σε μια κρίσιμη πορεία από το 1974 όταν δυστυχώς η προδοσία έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να υλοποιήσει το βασικό τμήμα του επεκτατικού της σχεδίου για «επανάκτηση της Κύπρου». Αυτό που απομένει για την Τουρκία είναι στην προοπτική του χρόνου να νομιμοποιήσει αυτό που πέτυχε παράνομα με την εισβολή και την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, αξιοποιώντας το χρόνο αλλά και τα δικά μας λάθη. Είναι πραγματικά αδιανόητο πολιτικές δυνάμεις, αξιωματούχοι του κράτους αλλά και πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα, να υιοθετούν και να προωθούν τουρκικών προδιαγραφών λύση στο κυπριακό. Μια απλή ανάγνωση των προτάσεων που έδωσε η Τουρκία στον πρώτο μεσολαβητή του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκάλο Πλάζα, τον Δεκέμβριο του 1964, καθώς και τα όσα ο τούρκος πρωθυπουργός Ντεμιρέλ ζήτησε από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στη συνάντηση του Έβρου το Σεπτέμβρη του 1967, είναι αρκετή για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω. Η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να ανασταλεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μας παγιδεύσει σε μια νέα 5μερή Διάσκεψη με ένα διπλό στόχο, είτε το κυπριακό να λυθεί στη βάση των δικών της προτάσεων, είτε να μας οδηγήσει σε συμφωνία στη βάση των 6 σημείων του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία να αποτελέσει ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία και να υπογραφεί. Τόσο το ένα όσο και το άλλο θα αποτελέσουν ακόμα μια άκρως σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη στο κυπριακό. Η μεν πρώτος θα οδηγήσει σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίηση της διχοτόμησης, ο δε δεύτερος σε αναγνώριση του ψευδοκράτους και παγίωση της σημερινής κατάστασης. Δυστυχώς η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, η μη αξιοποίηση πολιτικών και διπλωματικών πλεονεκτημάτων, η ατολμία, ο ευσεβοποθισμός και οι αδικαιολόγητες υποχωρήσεις στο όνομα δήθεν της εξεύρεσης λύσης δημιούργησαν ένα κρίσιμο και συνάμα επικίνδυνο περιβάλλον στην πατρίδα μας.
Πως προδιαγράφεται την πορεία του Σοσιαλιστικού κινήματος στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις;
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τερμάτισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την αμφισβήτηση για την πορεία και το μέλλον της ΕΔΕΚ, την οποία καλλιέργησαν σε βάρος του κόμματος γνωστά κυκλώματα αξιοποιώντας τη μεγάλη κρίση που προκλήθηκε στο κόμμα από την αποχώρηση του τ. προέδρου και των όσων επακολούθησαν, αλλά και με τις στημένες δημοσκοπήσεις και τη σκόπιμη παραπληροφόρηση που διέρρεαν στα ΜΜΕ. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα αποτελέσουν ακόμα μια σημαντική και συνάμα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η ΕΔΕΚ πρέπει να επιβεβαιώσει τα εκλογικά της ποσοστά και την εδραίωσή της ως 4ης κοινοβουλευτικής δύναμης. Για την επιτυχία αυτού του στόχου πρέπει να συνεχίσει να πολιτεύεται με σύνεση, μετριοπάθεια και εποικοδομητικό πνεύμα. Να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και κύρια σε αυτούς που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Να συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις που στηρίζουν τους πολίτες και τα δίκαια αιτήματά τους και όχι τα κατεστημένα. Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν. Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος και για αλλαγές στον πολιτικό/κομματικό χάρτη.