Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, κ. Γιώργος Περδίκης, απηύθυνε ερώτηση προς την Υπουργό Μεταφορών, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, σχετικά με το θέμα δημιουργίας προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στο λιμανάκι Κάτω Πάφου.
Δείτε την απάντηση της Υπουργού Μεταφορών:
Επιθυμώ να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβα από το αρμόδιο τμήμα, σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
- Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν υποβάλει πρόταση για δημιουργία προβλήτας για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του λιμανιού στην Κάτω Πάφο. Δεδομένου, όμως ότι, όπως αναφέρει και ο κος Περδίκης, η περιοχή αυτή αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου της Πάφου, ο οποίος από το 1980 ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως κράτος έχουμε την υποχρέωση, βάσει της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Convention), πριν από οποιαδήποτε επέμβαση ή ανάπτυξη, να ακολουθήσουμε τους όρους που αφορούν στην προστασία της Ιδιάζουσας Παγκόσμιας Αξίας των κηρυγμένων, ως Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θέσεων.
- Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ενημέρωσε σχετικά τη Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (UNESCO World Heritage Centre) Δρ Mechtild Rossler, η οποία, υπέδειξε την ανάγκη εκπόνησης Μελέτης Επιπτώσεων στην Κληρονομιά (Heritage Impact Assessment), ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τον Οδηγό on Heritage Impact Assessments for Cultural World Heritage Properties. To Τμήμα Αρχαιοτήτων προωθεί τη διαδικασία που υπέδειξε το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έχει ήδη επικοινωνήσει με Ειδική Επιστήμονα/Εμπειρογνώμονα σε θέματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπόνησης μελετών για τις επιπτώσεις προτεινόμενων αναπτύξεων στην πολιτιστική κληρονομιά, με πείρα σε θέσεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και σε οργανισμούς, όπως τους IOCOMOS και ICCROM, που λειτουργούν ως σύμβουλοι της UNESCO. Η εν λόγω Επιστήμονας/Εμπειρογνώμονας, έχει ήδη εργαστεί στην Κύπρο, καθότι έχει εκπονήσει τη Μελέτη Διαχείρισης των δέκα Βυζαντινών Εκκλησιών της UNESCO στο Τρόοδος και συμμετείχε στην ομάδα δημιουργίας της Μελέτης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Αμαθούντας. Ως εκ τούτου, γνωρίζει πολύ καλά το ευρύτερο πολιτιστικό, οικονομικό και κρατικό πλαίσιο της Κύπρου, γνώση απαραίτητη για την αξιολόγηση της πρότασης που υποβλήθηκε για την κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια, στην Κάτω Πάφο. Σημειώνεται ότι, η Μελέτη Επιπτώσεων της Κληρονομιάς, θα αξιολογήσει τις τυχόν επιπτώσεις της προτεινόμενης ανάπτυξης, τόσο σε σχέση με την αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, όσο και με το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000.