Το Νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα σε άτομα να αλλάζουν στην ταυτότητα τους τα στοιχεία του φύλου τους, καθώς και τα προβλήματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤ, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού με αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Accept ΛΟΑΤ Κύπρου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Γαβριηλίδη για την ενημέρωση πάνω στα δύο υπό συζήτηση θέματα. Σε σχέση με την νομοθεσία για την κατοχύρωση των ατόμων αναφορικά με την ταυτότητα φύλου, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα μελετήσουν τι προνοούν οι διάφορες συμβάσεις των ΗΕ και του ΣτΕ έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια σύγχρονη νομοθεσία και στην Κύπρο, η οποία θα βασίζεται πάνω στις αρχές που έχουν καθοριστεί παγκόσμια και πανευρωπαϊκά.
«Αυτά τα θέματα για εμάς είναι θέματα που έχουν να κάνουν καθαρά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει και με την ιατρική επιστήμη. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να επιλέξει πώς θα προχωρήσει στη ζωή του.
Σε σχέση με το θέμα των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως κάθε κοινωνία δείχνει το επίπεδο της από τον τρόπο αντιμετωπίζει τα ζητήματα των διακρίσεων στο χώρο εργασίας αλλά και αλλού. «Χρειάζεται να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας και είναι καθαρά θέμα που αποτελεί ένα δείκτη του επιπέδου με το οποίο συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας», είπε.
Σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας για να τερματιστούν οι όποιες διακρίσεις. «Είναι απαράδεκτες, είναι προσβλητικές για μια κοινωνία η οποία θέλει να ονομάζεται σύγχρονη, μια κοινωνία η οποία θεωρεί ότι ανήκει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε.
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως προέβησαν σε μια ενημέρωση για το νέο νόμο για τη νομική καταχώρηση της ταυτότητας φύλου, να μπορεί δηλαδή ένα trans άτομο και στην Κύπρο να μπορεί να αλλάζει τα στοιχεία του όταν αυτό χρειάζεται.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα trans και τα intersex άτομα, για το συγκεκριμένο θέμα. Θα θέλαμε να δούμε ένα νομοσχέδιο το οποίο να έρχεται εντός του 2018 και να μπορεί να βοηθά τα ίδια τα άτομα να προχωρούν σε μια αλλαγή των στοιχείων τους όταν αυτή χρειάζεται», είπε.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, αυτό των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως αφορά πολλά λοάτι άτομα, τα οποία τυγχάνουν bulling αλλά και διάφορων διακρίσεων και γι αυτό το λόγο πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές.
Σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο αν έχει σχέση με τον Νόμο που πέρασε πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα για το δικαίωμα σε ανήλικα άτομα να προχωρούν σε αλλαγή φύλου, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως έχει σχέση με την έννοια πως ο συγκεκριμένος νόμος που συζητείται έχει περάσει στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο η συζήτηση δεν είναι καινούρια.
Σημείωσε ωστόσο πως επειδή υπήρξε αυτή η συζήτηση και πέρασε ο νόμος στην Βουλή των Ελλήνων την περασμένη βδομάδα, το ενδιαφέρον έγινε ακόμη πιο έντονο και στην Κύπρο. «Εμείς είχαμε ως Οργάνωση μια συζήτηση με τα κόμματα εδώ και ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2016, και φαίνεται ότι υπάρχει βούληση και χαιρόμαστε ότι υπάρχει η στήριξη και του ΑΚΕΛ», είπε και πρόσθεσε πως αυτό που θέλει η Οργάνωση είναι να προχωρήσει ο Νόμος και κάποια προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στον ελληνικό Νόμο να αποφευχθούν.
Ερωτηθείς αν έχουν γίνει συναντήσεις και με άλλους φορείς και κόμματα, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως η Οργάνωση είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης πριν από περίπου 2 εβδομάδες και θα υπάρξουν και άλλες επαφές με τα κόμματα. Πρόσθεσε πως ένα προσχέδιο νομοσχεδίου μπορεί να είναι έτοιμο εντός 2017 και αρχές του επόμενου χρόνου να έχει περάσει το νομοτεχνικό έλεγχο και να προχωρήσει στη Βουλή.
Πηγή: ΚΥΠΕ