Οι τοπικές αρχές των δήμων και των κοινοτήτων της περιοχής θα συνέλθουν στον Κάτω Πύργο, ενόψει της συνάντησης του πρόεδρου Αναστασιάδη με τον Τ/Κ ηγέτη για να απαιτήσουν την άμεση διάνοιξη της διόδου.
Την άμεση διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων ζητούν για άλλη μια φορά ο Δήμος και οι κοινότητες του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και Τυλληρίας. Οι τοπικές αρχές των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής ενόψει της συνάντησης του πρόεδρου Αναστασιάδη με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφα Ακιντζί πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Κάτω Πύργο Τυλληριας και αποφάσισαν όπως αποστείλουν επιστολή.
Όπως αναφερθηκε στη σύσκεψη , το άνοιγμα του οδοφράγματος των Κοκκίνων αποτελεί πάγιο αίτημα ολόκληρης της περιοχής Τυλληρίαςαλλά και του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς και έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Η περιοχή Τηλλυρίας , όπως τονίστηκε , έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη Κύπρο από το 1964 και μέχρι σήμερα το οδόφραγμα των Κοκκίνων παραμένει κλειστό. Ο κοινοταρχης Κατω Πυργου Νικος Κλεανθους ανεφρε ότι με τη διάνοιξη θα εξυπηρετούνται όλες οι κοινότητες της περιοχής αφού θα μπορούν να μεταβούν στη Λευκωσία σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι χρειάζεται σήμερα.
Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι τώρα που επαναρχίζουν οι συνομιλίες, είναι μια καλή ευκαιρία να ενταχθεί το αίτημα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ως αντισταθμιστικό μέτρο σε αιτήματα των Τουρκοκυπρίων για διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων.
Σε επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ζητούν όπως προωθήσει τις σχετικές επαφές προς την κατεύθυνση αυτή, λέγοντας ότι η περιοχή είναι απομονωμένη από το 1964, όταν έκλεισε ο θύλακας των Κοκκίνων με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να υφίστανται πολύ μεγάλη ταλαιπωρία καθότι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν άλλη διαδρομή κουραστική, μακρινή, πολυέξοδη και επικίνδυνη για να κατευθυνθούν προς Λευκωσία.
Η σημερινή διαδρομή Πωμού – Πύργου είναι σαράντα λεπτά ενώ με τη διάνοιξη των Κοκκίνων θα είναι μόνο δέκα λεπτά, αναφέρουν, προσθέτοντας ότι με τη διάνοιξη θα εξυπηρετούνται όλες οι κοινότητες της περιοχής αφού θα μπορούν να μεταβούν στη Λευκωσία σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι χρειάζεται σήμερα.
Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι τώρα που επαναρχίζουν οι συνομιλίες, είναι μια καλή ευκαιρία να ενταχθεί το αίτημα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ως αντισταθμιστικό μέτρο σε αιτήματα των Τουρκοκυπρίων για διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων.
“Με τη δική σας πρωτοβουλία και την επίλυση του προβλήματος αυτού θα προσφέρετε στις απομονωμένες κοινότητες οι οποίες μαστίζονται από αστυφιλία και ένα σωρό προβλήματα ένα θείο δώρο για το οποίο θα σας ευγνωμονούν άπαντες οι κάτοικοι των κοινοτήτων μας”, αναφέρουν.
Τόσο ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς όσο και οι κοινοτάρχες κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπως διευθετήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία τους προκειμένου να του εκθέσουν προσωπικώς και λεπτομερώς το όλο θέμα για προώθηση και επίλυση του.
Στις κοινότητες του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς συμπεριλαμβάνεται ο Πωμός, η Αργάκα, η Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, η Γιαλιά, τα Νέα Δήμματα, ο Παχύαμμος, το Μοσφίλι, τα Πηγαίνεια, ο Κάτω Πύργος, ο Πάνω Πύργος, η Λυσό, η Φιλούσα, η Περιστερώνα, η Κινούσα, η Μακούντα και το Νέο Χωρίο.
Όπως εξήγησε, το άνοιγμα του οδοφράγματος των Κοκκίνων αποτελεί πάγιο αίτημα ολόκληρης της περιοχής Τηλλυρίας αλλά και του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς και έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε επίσης πως δυστυχώς η περιοχή Τυλληρίας έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη Κύπρο από το 1964 και μέχρι σήμερα το οδόφραγμα των Κοκκίνων παραμένει κλειστό.
Μετράμε τώρα 54 χρόνια αποκλεισμού, είπε, αναφέροντας πως η δίοδος από και προς την Πάφο και από και προς την Λευκωσία έχει αποκοπεί από το 1964.
Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου εκτίμησε πως θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των Κοκκίνων και όλοι οι αρμόδιοι να στρέψουν την προσοχή τους προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπρόσθετα ανέφερε πως η δικοινοτική επιτροπή για την διάνοιξη οδοφραγμάτων Τηλλυρίας δραστηριοποιείται από το 2003 και σ’ αυτήν συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι της περιοχής.