Στην παρασκευή ρεσιού ήταν αφιερωμένο και το φετινό φεστιβάλ της Λετύμπου που διοργανώθηκε χτες βράδυ του Σαββάτου στην κοινότητα.
Η κα. Σοφία Κυριάκου από το χωριό Λετύμπου, 63 ετών σήμερα, σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στην τέχνη της παρασκευής του ρεσιού που ξεκίνησε να την μαθαίνει από ηλικίας 30 ετών .
Αναφερόμενη στην παρασκευή του ρεσιού, είπε ότι, αυτό γίνεται με κατσικίτσιο κρέας και σιτάρι ενώ παλιά, όπως εξήγησε , έβαζαν κοτόπουλο και χοιρινό κρέας.Η διαδικασία της παρασκευής, όπως εξήγησε είναι δύσκολη “υπόθεση” , ωστόσο πρέπει να την αγαπάς για να πετύχει. Όσο για την τέχνη της παρασκευής, είπε ότι αυτή στηρίζεται στα υλικά, όπως να χρησιμοποιείς πολύ κρέας.
Η εκδήλωση – το φεστιβάλ ρεσιού- διοργανώνεται όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Λετύμπου Κώστα Χατζησολωμού για 29η χρονιά, από τη κοινοτική αρχή της Λετύμπου, τον αθλητικό πνευματικό σύλλογο της κοινότητας και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αποδήμων Λετύμπου.
Στόχος μας, είπε ο κ. Χατζησολωμού, είναι η διατήρηση του εθίμου της παρασκευής ρεσιού και η προσέλκυση ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Είναι μια ευκαιρία για την συνεύρεση των κατοίκων και των αποδήμων της Λετύμπου αλλά και κατοίκων των γύρω κοινοτήτων, συμπλήρωσε.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την έκθεση λαϊκής τέχνης που φιλοξένησαν έργα δύο εξαιρετικών καλλιτεχνών, του ζωγράφου Γιώργου Μαύρου και του καλλιτέχνη John Mann. Την έκθεση εγκαινίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Ανδρέας Φράγκου.
Ο κ. Φράγκου σε δηλώσεις του ανέφερε “πως τα φεστιβάλ των χωριών μας,όπως και το φεστιβάλ της Λετύμπου, συντηρούν την παράδοση, που αποτελεί στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας”.
Πρόσθεσε μάλιστα, “πως το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου έχει καθήκον να προβάλει και να ενισχύει τις προσπάθειες αυτές” σημειώνοντας πως “ για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να δείξουμε έμπρακτα την στήριξη μας στην ενίσχυση της παράδοσης και των ηθών και εθίμων του τόπου μας “.
Παρουσιάζοντας τον ζωγράφο Γιώργο Μαύρο ο επίσης ζωγράφος και απόδημος Λετύμπου, Γιώργος Μακαρίου, ανέφερε πως ο κ. Μαύρος είναι μέλος του Συνδέσμου Καλλιτεχνών Μεσογειακών χωρών και έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Ο Γιώργος, είπε ο κ. Μακαρίου, πρόλαβε αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής Κύπρου, πριν τα παρασύρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η παγκοσμιοποίηση. Η ζωγραφική του είπε, έχει αρκετά στοιχεία ναϊφ με μια τάση απόδοσης του όγκου, του βάθους και γενικά της τρίτης διάστασης. Αυτό είναι αναμενόμενο σημείωσε, “ αφού ο ζωγράφος έχει τη δημιουργική περιέργεια να βλέπει έργα άλλων καλλιτεχνών και να μελετά βιβλία τέχνης ”.
Επίσης συνέχισε, ο ζωγράφος αναδημιουργεί τον κόσμο της αγροτικής Κύπρου με ξεκάθαρα λαμπερά χρώματα και μορφοπλαστικές λύσεις , σε μια σύνθεση που εγκλωβίζει τον χρόνο και την κίνηση σε επίπεδο χώρο. Ως εξαιρετικός κολορίστας, πρόσθεσε, χρησιμοποιεί το χρώμα αριστοτεχνικά καταφέρνοντας να απεικονίσει με έξοχο τρόπο την κυπριακή φύση σε όλο της το μεγαλείο.
Επιπρόσθετα από τα θέματα του ζωγράφου που ξεχωρίζουν βασίζονται είπε, στο τραγούδι της Ανδρονίκης. Εδώ δεν περιγράφει, όπως είπε, μόνο την ιστορία, αλλά διαπραγματεύεται το ζήτημα των δικαιωμάτων της γυναίκας και του φεμινισμού.
Για τον καλλιτέχνη John Mann αναφέρθηκε ο Δρ. Ανδρέας Πατσαλίδης . Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως ο καλλιτέχνης άρχισε την ζωγραφική πριν δέκα χρόνια ,προσθέτοντας πως ζωγραφίζει σε ακριλικό και σε πέτρες και μάρμαρα της Λετύμπου που κάποτε ήταν πολύ γνωστά, και ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος να εξορίξει. Σήμερα, είπε ο κ. Πατσαλίδης για τον καλλιτέχνη, ασχολείται κυρίως με την πυρογραφία, τη ζωγραφική σε νεροκόλοκα και το σκάλισμα και τη ζωγραφική σε νεροκόλοκα και αυγά στρουθοκάμηλου.
Όσον αφορά, τα νεροκόλοκα ο κ. Πατσαλίδης είπε πως ακολούθησε την παραδοσιακή κυπριακή τέχνη και την επέκτεινε σε νέες διαστάσεις. Συγκεκριμένα , όπως ανέφερε, φτιάχνει από τα νεροκόλοκα λάμπες και αμπαζιούρ τα οποία τροφοδοτούνται από μπαταρίες ή ηλεκτρικό ρεύμα. Τα σκαλίζει επίσης, με τη μέθοδο της πυρογραφίας ,τα πλουμίζει με διάφορους σχηματισμούς χρησιμοποιώντας μελάνια.
Ακολούθησε το κέρασμα των παρευρισκόμενων με παραδοσιακά προϊόντα του χωριού. Η εκδήλωση περιλάμβανε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα .