ΚΔΑ: “Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον άνθρωπο”.
Τη διαβεβαίωσή ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ως προς την υλοποίηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδή στην αντιπροσωπεία της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα (ΚΔΑ), με την οποία είχε συνάντηση τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019, στη Λευκωσία.
Η συνάντηση της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα με τον Υπουργό Γεωργίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών των κοινοτήτων του Ακάμα να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία της περιοχής τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο, τα οποία θα διασφαλίσουν ένα ευοίωνο μέλλον όχι μόνο για το περιβάλλον της περιοχής, αλλά και για τους κατοίκους της, οι οποίοι εδώ και 30 χρόνια παρακολουθούν τα χωριά τους να οδηγούνται σε μαρασμό.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Γεωργίας, οι διαδικασίες για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να σημειώνονται οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κινηθούμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, εκτός εάν υπάρξουν ανυπέρβλητα προβλήματα -που δεν θέλω να φανταστώ ότι θα υπάρξουν-, ούτως ώστε εντός του 2022 να παραδώσουμε προς τον κόσμο και προς τις κοινότητες ένα λειτουργικό Εθνικό Δασικό Πάρκο, με υποδομές, προσβάσεις, διευκολύνσεις για τον επισκέπτη και προς όφελος των κοινοτήτων. Η φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα είναι το εξής τρίπτυχο: διευκολύνεται ο επισκέπτης, επωφελούνται οι κοινότητες και προστατεύεται το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καδής.
Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου, ανέδειξε ότι έχουν εντοπιστεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου, την εκπόνηση του οποίου έχει αναλάβει το Πολεοδομικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «ο κρατικός μηχανισμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς είχε αναφέρει ότι στα μέσα φθινοπώρου θα ανακοινωνόταν το Τοπικό Σχέδιο των κοινοτήτων, ωστόσο ακόμη περιμένουμε την ολοκλήρωσή του» πρόσθεσε. Αναφορικά με το Τοπικό Σχέδιο, ο κ. Καδής έδωσε την υπόσχεση ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα καταβάλει την προσπάθεια που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, στάθηκε με τη σειρά του στην ανάγκη να δοθούν τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της περιοχής και τις κοινότητες που υπέφεραν τόσα χρόνια. «Πρέπει να δοθεί ένα σωστό Τοπικό Σχέδιο, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο. Σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλά δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι Natura 2000 σημαίνει εξαφάνιση του ανθρώπου. Το Τοπικό Σχέδιο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον άνθρωπο, τις περιουσίες του κόσμου», επεσήμανε.
Παρά την έλλειψη επιστημονικών μελετών, το 1990 καθορίστηκαν μεγάλες περιοχές με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό ΠΦ (Προστασία της Φύσης), εντός των οποίων απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε ανάπτυξη. Οι μηδενικοί συντελεστές επιβλήθηκαν ως προληπτικό μέτρο εν αναμονή του εντοπισμού των περιοχών που πραγματικά απαιτούν προστασία, απαγορεύοντας στους κατοίκους των περιοχών να εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο τις περιουσίες τους. Δεδομένου, ωστόσο, ότι πλέον έχουν καθοριστεί οι περιοχές Natura, οι κοινότητες ζητούν όπως ο χαρακτηρισμός ΠΦ απαλειφθεί και εφαρμοστούν πρόνοιες που διέπουν τις περιοχές Natura 2000. Εντός του δικτύου Natura, όπως σημειώνουν, επιτρέπεται η ήπια ανάπτυξη που έρχεται σε αρμονία με το περιβάλλον.
Επιπλέον, οι κοινότητες ζητούν όπως όλοι οι δρόμοι εντός της περιοχής Natura εγγραφούν ως δημόσιοι, διορθωθούν και διαπλατυνθούν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν για όλους τους δημόσιους δρόμους, ώστε να καταστούν ασφαλείς και προσβάσιμοι από κάθε τύπου οχήματα και να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες σαν αυτές που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο στην περιοχή.
Όπως τόνισαν όλοι οι κοινοτάρχες, προσδοκούν στη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης που θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, «την πιο αδικημένη και παραμελημένη περιοχή της Κύπρου», όπως τη χαρακτήρισαν.