Είναι από όλους παραδεκτό πως τα τελευταία χρόνια ο ναυτικός τουρισμός ολοένα και αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο θάλασσα.
Έτσι η Πάφος προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη κατασκευής μιας σταθερής προβλήτας στο λιμανάκι της Κ. Πάφου, για να μπορούν με ασφάλεια και άνεση να αποβιβάζονται οι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν τη περιοχή.
Στο δικαιολογημένο αυτό αίτημα, των φορέων της επαρχίας, βάζει φρένο το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αναδεικνύοντας τη μεγάλη αρχαιολογική σημασία του χώρου, καθώς τα ίχνη από τις διάφορες κατασκευές του αρχαίου λιμανιού διατηρούνται κάτω από τη θάλασσα, ακριβώς στην ίδια τοποθεσία και τα οποιαδήποτε κατασκευαστικά έργα δυσχεραίνουν την αρχαιολογική έρευνα.
Γι΄ αυτό το λόγο προτάχτηκε η ιδέα για χωροθέτηση της προβλήτας στην περιοχή «Πότιμα», όπου θα μπορούσε να συνδυαστεί με την κατασκευή της Μαρίνας.
Όμως, η κατασκευή προβλήτας, μακριά από την καρδιά της τουριστικής και αρχαιολογικής περιοχής, θα είχε τα εξής μειονεκτήματα:
- Δεν θα ήταν ελκυστική από τους διοργανωτές των κρουαζιέρων, γιατί ο χρόνος παραμονής των κρουαζιερόπλοιων στου περισσότερους σταθμούς είναι περιορισμένος και έτσι επιλέγονται προορισμοί όπου ο επισκέπτης, χωρίς να χρειαστεί άλλο μεταφορικό μέσο, μέσα σε 2-3 ώρες, μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του.
- Ο συνδυασμός της κατασκευής της προβλήτας με την σύνθετη ανάπτυξη της μαρίνας, θα προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση στη προώθηση του έργου με όλες τις αρνητικές, οικονομικές και άλλες, επιπτώσεις.
Ίσως θα έπρεπε να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί η προβλήτα, σε συνδυασμό με κυματοθραύστη, δυτικά (πίσω) από το μεσαιωνικό κάστρο. Η εισήγηση αυτή πετυχαίνει τον στόχο για υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου στην καρδιά της τουριστικής και αρχαιολογικής περιοχής, χωρίς να επηρεάζει το αρχαίο λιμάνι και παράλληλα ο κυματοθραύστης θα προστατεύει τον ευαίσθητο χώρο (πλατεία κάστρου και λιμανάκι) από ακραίες καιρικές συνθήκες.
Αντώνης Αντωνίου
Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΚΟ.