Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υποδέχθηκε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Link δηλώσεων: http://youtu.be/VsbsMhgDKtA
Τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο υποδέχθηκε σήμερα (9/5/2019) ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο θεματικό Συνέδριο που διοργανώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με την ευκαιρία της επετείου για την Ημέρα της Ευρώπης, με θέμα: «Οι πραγματικότητες της Ευρώπης που έχουμε στο όραμα της Ευρώπης που θέλουμε».
Στο χαιρετισμό του προς τον Επίτροπο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τα εξής:
Είναι χαρά μας που καλωσορίζουμε τον φίλο της Κύπρου και ευρωπαίο Επίτροπο τον αγαπητό μας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Διπλές οι ευχαριστίες μας και η εκτίμησή μας, αγαπητέ Δημήτρη, γιατί αυτήν τη σημαδιακή μέρα, την ημέρα της Ευρώπης παρά τις πολλαπλές σου υποχρεώσεις και τις εκατοντάδες προσκλήσεις, επέλεξες να αποδεχτείς τη δική μας πρόσκληση. Αυτό δεν είναι ερμηνεία, είναι μια πολιτική πράξη που δείχνει τη μεγάλη σου αγάπη για τη μεγαλόνησο αλλά και τις σχέσεις που έχουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός μαζί σου προσωπικά αλλά και τη συνεργασία που είχαμε στο πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με την εξωτερική ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης και τις μεταναστευτικές ροές. Θέλω εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού και θεωρώ ότι απηχώ και το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, να σου εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για ό,τι κάνεις για την Ευρώπη. Και ξέρω τις δικές σου θέσεις, που είναι και πολιτικές θέσεις στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα σταθώ σε θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό σου. Θυμάμαι στις συναντήσεις μας, που πάντα επαναλάμβανες την ανάγκη η Ευρώπη να έχει μια κοινή πολιτική. Στην Ευρώπη καταργήσαμε τα εσωτερικά μας σύνορα προτού διασφαλίσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και η θέση σου πως πρέπει η Ευρώπη ως θεσμός και ένωση των 28 χωρών μελών να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Γιατί γνωρίζεις και από πρώτο χέρι ότι η πίεση αυτών των μεταναστευτικών ροών χτυπά τις χώρες της ανατολικής μεσογείου. Και το παράδοξο είναι ότι τα ακραία εθνικιστικά κινήματα και φωνές ήταν από χώρες που δεν βίωσαν την πίεση των μεταναστευτικών ροών. Θέλω και δημόσια να σε συγχαρώ γιατί η θέση σου γίνεται πολιτική θέση στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να μπορέσει η Ευρώπη τα επόμενα δυο χρόνια να έχει μέχρι 10.000 στο Σώμα που θα έχει ευθύνη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Όπως επίσης και αυτό που στην αρχή σε χλεύασαν. Την ανάγκη να δημιουργήσει η Ευρώπη το δικό της FBI ενάντια στην τρομοκρατία και τους κινδύνους. Αλλά περισσότερα να σας πει ο αγαπητός Δημήτρης Αβραμόπουλος και πάλι και σ’ ευχαριστώ που τιμάς ακόμα μια φορά την Κύπρο και για τη φιλία σου αλλά και για τη στήριξή σου.
Στη δική του αντιφώνηση ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:
Καταρχήν θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον καλό μου φίλο και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου για την πρόσκληση να μοιραστούμε σήμερα όλοι μαζί εδώ στην Κύπρο αυτήν τη συμβολική μέρα. Είναι αλήθεια ότι κάθε φορά που παίρνω το δρόμο για να έρθω στην Κύπρο ξυπνάει μέσα μου η βαθιά μου αγάπη για το νησί, για τους κατοίκους του και ο βαθύτατος σεβασμός μου για την ιστορία του. Όλα αυτά είναι γνωστά στην Κύπρο. Είμαι από εκείνους που είχαν πει από την πρώτη κιόλας στιγμής όταν ήμουν ακόμα δήμαρχος Αθηναίων, ότι θα έβαζα στόχο να αποκτήσω παράλληλα και την κυπριακή ιθαγένεια για να νιώθω δύο φόρες Έλληνας. Έτσι τα φέραν όμως οι καιροί να βρεθώ σε μια θέση που η Ευρώπη πλέον μου εμπιστεύτηκε δυο σημαντικά ζητήματα και όχι μόνο αυτά. Και χωρίς να έχω εγώ ποτέ φανταστεί ότι μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε μόλις μηνών τα δυο μεγάλα αυτά θέματα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας παράλληλα και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών αλλά και της διαφθοράς και μαζί και η ιθαγένεια. (…) Η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή και είναι αλήθεια ότι δέχτηκε και ακόμα και τώρα δέχεται πιέσεις. Αλλά δεν είναι μόνη της. Το έχω πει πάρα πολλές φόρες και έχω δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις προς την ηγεσία της Κύπρου, ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της. Και θέλω ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση διότι η εγγύηση για το μέλλον του νησιού για την ευημερία, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Κύπρου πλέον είναι η ίδια η Ευρώπη μέλος της μεγάλης οικογένειας της οποίας είναι η Κύπρος. Χάρη στην οραματική πολιτική του ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού και μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που ανέδειξε ο ελληνισμός, του Γλαύκου Κληρίδη.
Εγώ είμαι σήμερα εδώ για την συμβολική αυτή ημέρα, για να μοιραστώ με τους αγαπητούς μου φίλους και συναγωνιστές του Δημοκρατικού Συναγερμού τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες μας για το μέλλον της νέας μεγάλης μας χώρας της Ευρώπης και θα ήθελα πραγματικά να ευχηθώ μέσα από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ο Δημοκρατικός Συναγερμός να καταγάγει μια μεγάλη νίκη, να στείλει εκεί άξιους εκπροσώπους της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης. Να γνωρίζετε αγαπητέ μου κ. Πρόεδρε και καλέ μου φίλε, ότι εγώ θα είμαι πάντοτε στο πλευρό το δικό σου φίλε μου Αβέρωφ, του Δημοκρατικού Συναγερμού και βεβαίως πάνω από όλα της αγαπημένης μου Κύπρου.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, έχουμε μπει σε μία περίοδο όπου όλα είναι ρευστά. Η Κύπρος είναι στις παρυφές ενός γενικευμένου τόξου αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία. Έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο μέλλον και με την ενίσχυση και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τον λάβει. Τελειώνοντας πέραν από τις ευχαριστίες μου θα στείλω και ένα ισχυρό μήνυμα στην κυπριακή κοινή γνώμη, κάτι που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι Κύπριοι να κρατήσουν ισχυρό τον ενωτικό τους δεσμό, να δώσουν προτεραιότητα στην εθνική ενότητα και να ρίξουν σε δεύτερο βαθμό τις πολιτικές και τις κομματικές διαφορές. Είναι η εποχή που απαιτείται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ισχυρή εθνική και κοινωνική ενότητα. Και χαίρομαι πραγματικά που ο Δημοκρατικός Συναγερμός πάντοτε έστελνε αυτό το ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία και με τις πράξεις του το υπηρετούσε. Αγαπητέ μου Αβέρωφ σε ευχαριστώ πάρα πολύ και σήμερα είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε όμορφες στιγμές μαζί.
Σε ερώτηση για το ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου ο «Πορθητής» για παράνομες γεωτρήσεις, ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης της Ε.Ε και κατά πόσο πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με την Τουρκία μετά από αυτή την εξέλιξη αλλά και ότι υπάρχει και ένα αίτημα να ληφθούν κάποια μέτρα είτε οικονομικά, είτε ευρύτερες κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ Αβραμόπουλος απάντησε:
Προβληματισμοί και προτάσεις είναι πολλές. Άρχισα να σας λέω πως οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία ορίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο. Είναι ξεκάθαρη η θέση της Ευρώπης δια στόματος του Προέδρου της Επιτροπής και όλων των θεσμικών οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση και η σωφροσύνη. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν ζούμε στην εποχή των κανονιοφόρων, ζούμε στην εποχή των διπλωματικών σχέσεων της πολυμερούς διπλωματίας και βεβαίως οδηγός μας πρέπει να είναι πάντοτε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και η πόρτα δεν είναι κλειστή. Το κλειδί όμως το έχει η ίδια και είναι από την πλευρά της. Θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα και της δίνει την ευκαιρία να το κάνει αυτό, το πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις με ένα μέλος κυρίαρχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και ξέρω πολύ καλά ότι όλες οι πολιτικές που αναπτύσσονται από πλευράς Κύπρου έχουν σαν στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα βεβαίως της Κύπρου αλλά και όλων των πολιτών και των κατοίκων της Ε/κ και Τ/κ. Η Ευρώπη έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να εξετάσουμε μέτρα σαν και αυτά που πριν από λίγο είπατε. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθούν, θα κυριαρχήσει η σύνεση, η λογική και το πνεύμα της εποχής. Πάντως για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνω ότι το κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος γενικότερα και βεβαίως η διευθέτηση αυτών των ζητημάτων που έχουν προκύψει.