Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για την εργατική Πρωτομαγιά:
Είναι λυπηρό που παρά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο όπου καταχτήθηκαν με αίμα καλύτερες συνθήκες εργασίας και καθιερώθηκε το εργασιακό οκτάωρο, στην Κύπρο να αγωνιζόμαστε, ακόμα, για να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα.
Παρά τη βελτίωση ορισμένων δεικτών της οικονομίας, η ανεργία στους νέους, η απασχόληση στο εξωτερικό σημαντικού αριθμού επιστημόνων, το ποσοστό των συμπατριωτών μας που ζουν στο όριο της φτώχιας αλλά και ο μεγάλος αριθμός αστέγων, επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν ώστε να έχουν όλοι εργασία και αξιοπρεπή εισοδήματα ανάλογα με τα προσόντα και τις γνώσεις τους.
Είναι για αυτούς τους λόγους που την 1η Μαΐου η ΕΔΕΚ, τιμώντας όλους τους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και πρόβαλαν το εργατικό κίνημα, απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους εργαζομένους αλλά και στους χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, διεκδικώντας την εφαρμογή των πιο κάτω:
- Την εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού. Ο θεσμός του διατάγματος όπως λειτουργεί σήμερα είναι αναποτελεσματικός. Απαιτείται πλήρης αναδιαμόρφωσή του ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.
- Την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης και των ημερών ανάπαυσης και ασθενείας του εργαζόμενου.
- Το ύψος της ελάχιστης και της ανώτατης σύνταξης που μπορεί να απολαμβάνει κάποιος συνταξιούχος μέσα από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
- Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και δίκαιη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος μέσα από την παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
- Βελτίωση της παραγωγικότητας με τρόπο ώστε να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και ευέλικτων μορφών απασχόλησης .
- Την Αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος με πολιτικές και έργα υπό τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης .
- Την λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά και την πάταξη κάθε μορφής χειραγώγηση της αγοράς.
Η Εργατική Πρωτομαγιά θα πρέπει να λάβει το χρώμα μιας πραγματικής επανάστασης και όχι απλά μιας αργίας. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή των δικαιωμάτων των εργαζομένων ώστε να επιτύχουμε κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη.