Παίζουμε αβγοδρομίες, σακκουλοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, καττόμουγια και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια!
Τα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά του κυπριακού λαού, τα οποία συνάρπαζαν τις προηγούμενες γενιές και έχουν τη δύναμη να ενθουσιάσουν μεγάλους και παιδιά ακόμα και στη σύγχρονη εποχή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλά από τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια της Κύπρου έχουν αρχαιοελληνικές και βυζαντινές καταβολές, καταδεικνύοντας έτσι την ιστορική συνέχεια της παράδοσης και τη σημασία της κοινωνικοποίησης και της συλλογικής ψυχαγωγίας σε σημαντικές γιορτές και εκδηλώσεις.
Συνήθως την Κυριακή, τη Δευτέρα ή ακόμα και την Τρίτη του Πάσχα, οι κάτοικοι ή και οι επισκέπτες δήμων και κοινοτήτων, μετά από το μεσημεριανό φαγοπότι, μαζεύονται σε έναν κεντρικό χώρο, συνήθως σε κάποια πλατεία ή στο προαύλιο της εκκλησίας. Εκεί, μέσα σε κλίμα ευφορίας, διοργανώνονται ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, με στόχο να διασκεδάσουν οι συμμετέχοντες και οι παρευρισκόμενοι. Στο πέρασμα του χρόνου, τα έθιμα αυτά διατηρήθηκαν περισσότερο στα χωριά παρά στα αστικά κέντρα.
Συχνά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που είχαν βιώσει πληθώρα παρόμοιων εκδηλώσεων, εξηγούν τους κανόνες των παιγνιδιών και οι παρευρισκόμενοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους ανάλογα με τις προσωπικές τους ικανότητες και τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, π.χ. ταχύτητα, δύναμη, κωμικός χαρακτήρας κ.τ.λ.
Αναμφίβολα τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια, της Λαμπρής, όπως λέγονται, είναι σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καθώς φανερώνουν τον τρόπο διασκέδασης των παλαιότερων κυπριακών κοινωνιών, την ιδιοσυγκρασία και την ανάγκη των ανθρώπων να εκδηλώσουν τη χαρά τους για τη σημαντικότερη χριστιανική γιορτή, το Πάσχα.
Σήμερα διατηρούνται ακόμα αρκετά παραδοσιακά παιχνίδια, ατομικά ή ομαδικά, για μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, τα οποία έχουν κυρίως ψυχαγωγικό χαρακτήρα, πραγματοποιούντα σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο υλικό κέρδος για τους νικητές.
Ένα από τα χωριά που αναβίωσαν σήμερα τα πασχαλινά παιχνίδια είναι και η Γιόλου από όπου και οι φωτογραφίες.