Επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, απέστειλε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Ηλίας Μυριάνθους σχετικά με τη διαδικασία που τηρείται και το οικονομικό κόστος για χαρακτηριστεί ένα κυπριακό παραδοσιακό προϊόν ως ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης) ή ΠΓΕ (προϊόν γεωγραφικής ένδειξης).
Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε μέσω της επιστολής:
«Για να ετοιμαστεί ο φάκελος και να προωθηθεί, ώστε να χαρακτηριστεί ένα κυπριακό παραδοσιακό προϊόν ως ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης) ή ΠΓΕ (προϊόν γεωγραφικής ένδειξης), πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, οι οποίοι επωμίζονται και όλα τα σχετικά έξοδα για τη διαδικασία αυτή.
Πολλές φορές το κόστος αυτό ουσιαστικά αποτρέπει τους παραγωγούς από το να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, με αποτέλεσμα αυτό να αποβαίνει ενάντια στα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας.
Με βάση αυτά ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα πώς προσεγγίζει το αίτημα για την εκπόνηση σχεδίου σύμφωνα με το οποίο να επιδοτεί το κράτος το συγκεκριμένο κόστος.»
Απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους:
«Αναφορικά με την πιο πάνω ερώτηση θα ήθελα να σας πληροφορήσω για τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 οι αιτήσεις για καταχώρηση, ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, ονομασιών γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων υποβάλλονται μόνο από ομάδες οι οποίες ασχολούνται με τα προϊόντα. Ως εκ τούτου, η ετοιμασία της αίτησης καταχώρησης είναι ευθύνη των ενδιαφερομένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευκολύνει τυχόν ενδιαφερομένους έχει ετοιμάσει αναλυτικό οδηγό σε σχέση με τη δομή και το περιεχόμενο των προδιαγραφών των υποψήφιων για ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.
Το Υπουργείο Γεωργίας έχοντας ψηλά στις προτεραιότητες του τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων, θεωρεί ότι η ανάδειξη της ιδιοτυπίας και της ιδιαίτερης ποιότητας των κυπριακών προϊόντων μέσω των ευρωπαϊκών συστημάτων ποιότητας (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ), μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προώθησης και ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί από το Τμήμα Γεωργίας ένα εκτενές αρχείο αποτελούμενο από βιβλιογραφικές αναφορές σε σχέση με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που θεωρούνται «παραδοσιακά» και οι ονομασίες τους θα μπορούσαν να καταχωρηθούν ως ΠΟΠ/ΠΓΕ. Το αρχείο αυτό είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτικό υλικό για αιτήσεις ΠΟΠ/ΠΓΕ. Επίσης, το προσωπικό του Τμήματος Γεωργίας είναι στη διάθεση των παραγωγών προκειμένου να τους παρέχει πληροφόρηση σε σχέση με τις πρόνοιες και απαιτήσεις της νομοθεσίας που διέπει τις ΠΟΠ/ΠΓΕ αλλά και να τους καθοδηγήσει σε σχέση με το περιεχόμενο των αιτήσεων.
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για ύπαρξη επιστημονικών δεδομένων όσον αφορά τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες, για διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά τα χημικά χαρακτηριστικά κυπριακών προϊόντων, τόσο μέσα από συνεργασίες του Τμήματος Γεωργίας με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών όσο και μέσα από πρωτοβουλίες άλλων φορέων όπως το ΤΕΠΑΚ, το Γενικό Χημείο του Κράτους κ.ά.
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάρτισης ειδικού σχεδίου στήριξης πρωτοβουλιών για κατοχύρωση ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.
Παραμένουμε στην διάθεση σας για τυχόν διευκρινήσεις ή πρόσθετες πληροφορίες.»