Πανεπιστημίου Νεάπολις & Strategico Consulting.
Στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και της Strategico Consulting, υπό την Εποπτεία του Δρ. Ανδρέα Μασούρα έχει διεξαχθεί ποσοτική έρευνα για την ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς και την κατανάλωση πολιτικής επικοινωνίας με δείγμα 600 ατόμων. Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 8ης και 15ης Απριλίου 2019, με δομημένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν 600 άτομα, άνδρες και γυναίκες Παγκύπρια.
Ο σύμβουλος Εταιρικής Επικοινωνίας και Διευθυντής Μάρκετινγκ της Strategico Consulting Group, κ. Χάρης Σοφοκλέους σημειώνει ότι Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή του κριτηρίου ψήφου, το οποίο φαίνεται να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της αναμέτρησης.
Ο Δρ. Ανδρέας Μασούρας του Neapolis Business School τονίζει ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον η ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς, όπως είναι για παράδειγμα ο βαθμός κατανάλωσης πολιτικού – κομματικού μηνύματος διότι έτσι σκιαγραφείται το προφίλ του κύπριου ψηφοφόρου. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Μασούρας «αυτό είναι πιο σημαντικό και από την παραδοσιακή πρόθεση ψήφου που ακολουθείται στις γνωστές δημοσκοπήσεις».
Το δείγμα έχει ως βάση τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας, με γενικό πληθυσμό τους Κύπριους Εκλογείς και είναι συρματοποιημένο, με τρόπο που αντανακλά τόσο τον γεωγραφικό καταμερισμό του πληθυσμού, όσο και τις επιμέρους δημογραφικές Παραμέτρους. Βασικό ζητούμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί η σημασία που δίδεται στο δικαίωμα του εκλέγειν, καθώς επίσης και η βαρύτητα και ο αντίκτυπος των εργαλείων πολιτικής επικοινωνίας και πρωτίστως των προεκλογικών εκστρατειών των κομμάτων ή των υποψηφίων, στη διαμόρφωση των εκλογικών πεποιθήσεων και εν τέλει στη λήψη των εκλογικών αποφάσεων. Μεταξύ άλλων διερευνήθηκε το κριτήριο ψήφου και η αποτύπωση προηγούμενης εκλογικής συμπεριφοράς σε διάφορα εκλογικά επίπεδα (Ευρωεκλογές, Βουλευτικές Εκλογές, Προεδρικές), καθώς επίσης και η πρόθεση ψήφου σε επικείμενες εκλογές, προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω τις μεταβολές της εκλογικής απόφασης
Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο αναγκαία θεωρούν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, με μια κλίμακα από 1-5, το 44,4% απάντησε 5, 16,3% απάντησε 4, 15% απάντησε 3, 23,8% απάντησε 1, ενώ μόλις 0,5% απάντησε 2. Οι δημογραφικές ενδείξεις καταδεικνύουν ότι τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και χαμηλότερα εισοδήματα, έχουν χαμηλότερη αίσθηση της αναγκαιότητας του δικαιώματος του εκλέγειν.
Όταν ερωτήθηκαν αν έχουν ψηφίσει κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για Ευρωεκλογές, Βουλευτικές, Προεδρικές, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά πλειοψηφία απάντησαν θετικά σε επίπεδα που αντανακλούν την αποτυπωμένη αποχή σε κάθε περίπτωση. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στις Ευρωεκλογές ήταν χαμηλότερες από άλλα εκλογικά επίπεδα, ενώ στον αντίποδα, οι Προεδρικές Εκλογές καταγράφουν τις περισσότερες θετικές απαντήσεις. Σε ερώτηση σχετικά με το πόσον αντιπροσωπευτικές των πολιτικών θέσεων των κομμάτων ή των υποψηφίων, θεωρούν τις προεκλογικές εκστρατείες, σε όλα ανεξαιρέτως τα εκλογικά επίπεδα έχουν αποτυπωθεί ποικίλες απαντήσεις, με κυρίαρχες τάσεις το «μέτρια» και το «αρκετά», ακολουθεί το «καθόλου», ενώ λιγότερες απαντήσεις καταγράφει το «πολύ». Όταν δε ρωτήθηκαν αν η συμμετοχή τους ή μη στις εκλογικές αναμετρήσεις έχει επηρεαστεί από τις προεκλογικές εκστρατείες, οι απαντήσεις ποικίλαν, με κυρίαρχες τάσεις το «καθόλου» και το «μέτρια», με το άθροισμα των οποίων να αγγίζει την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο ένας αμελητέος αριθμός ερωτηθέντων απάντησε «πολύ».
Όσον αφορά τον αντίκτυπο που είχαν στις εκλογικές αντιλήψεις των ερωτηθέντων οι προεκλογικές εκστρατείες, η κυρίαρχη τάση καταγράφει «ούτε θετικό, ούτε αρνητικό», ενώ αξιοσημείωτη είναι η σχετικά ψηλή τάση προς τον «μάλλον θετικό». Επιπλέον, όταν οι ερωτηθέντες κληθήκαν να αποτυπώσουν τον βαθμό στον οποίο ο αντίκτυπος από τις προεκλογικές εκστρατείες επηρεάζει το κριτήριο της ψήφου τους, η συντριπτική πλειοψηφία κινήθηκε μεταξύ του 2 και του 4 της κλίμακας των απαντήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή του κριτηρίου ψήφου, το οποίο φαίνεται να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της αναμέτρησης. Για παράδειγμα, στις Ευρωεκλογές κυριαρχεί η «ευρωπαϊκή κατεύθυνση», στις Βουλευτικές «ιδεολογία» και «θεσμοί», στις Προεδρικές, «ιδεολογία» και «κυπριακό», ενώ, στις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το τοπικό ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει καταγραφεί σχετικά μικρός αριθμός απαντήσεων που καταδεικνύει ως πρώτα κριτήρια στην εκλογική επιλογή, την «προσωπική υποχρέωση» και την «οικογενειακή παράδοση» και ο οποίος προέρχεται κατά κανόνα από τα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Όσον αφορά στην αποτύπωση της προηγούμενης ψήφου, καταδεικνύεται μια εικόνα αντιπροσωπευτική των καταγεγραμμένων εκλογικών αποτελεσμάτων.