Ο Δήμαρχος Πάφου, Φ. Φαίδωνος, σε μια συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης στο taxidromos24.com, αναφέρεται στις παθογένειες, όπως λέει, του παρελθόντος, στα παράνομα υποστατικά και στις προσπάθειες εγκλωβισμού της Πάφου από κάποιους να την αφήσουν το περιθώριο.
Στην Κύπρο, τονίζει με έντονο τρόπο, φτάσαμε στο σημείο να νομιμοποιούμε το παράνομο και να μην μας ενοχλεί. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και έλλειψη Δημοκρατίας, ενώ η παρανομία και η ασυδοσία αποτελούν για την Πάφο παρελθόν. Η λογική, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαίδωνος, του «κρύψε να περάσουμε δεν, ευδοκιμεί..»
–Κύριε Δήμαρχε έχετε εκλέγει με ένα συγκεκριμένο σύνθημα .”Η Πάφος αλλάζει”. Η Πάφος άλλαξε;
-Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε πολίτης ότι η πόλη μας έχει σαφώς αποκτήσει σημαντικές υποδομές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και τούτοδεν είναι θεωρία.Με μια απλή επίσκεψη, με μια απλή περιδιάβαση στη πόλη, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τα δεκάδες έργα που έχουν εκτελεστεί, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί σε χρήση. Ο κάθε πολίτης, μπορεί επίσης να διαπιστώσει τη σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την εικόνα της πόλης, είτε αυτό οφείλεται στην αφαίρεση χιλιάδων πινακίδων, είτε στην απομάκρυνση παράνομων και αυθαίρετων υποστατικών. Πολλά οικόπεδα είχαν μετατραπείσε υπαίθριες αποθήκες, είτε από εργολάβους είτε από κάποιους πολίτες οι οποίοι καταπατούσαν, πολλές φορές παράνομα, γειτονικά τους οικόπεδα στα οποία ούτε καν ιδιοκτήτες ήταν, ούτε άδεια από τον ιδιοκτήτη διέθεταν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μία εικόνα μέσα στην πόλη, η οποία δεν περιποιούσε τιμή για κανέναν.
Ενδεικτικάαναφέρω ότι από την πόλη έχουν μεταφερθεί και απομακρυνθεί πέραν των 2.500 φορτηγών-μεγάλων φορτηγών- μπάζα και άλλου είδους υλικά. Αυτό, μπορεί να δώσει μία απάντηση ως προς το τι χρειάστηκε να καθαρίσουμε. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει στην επιδιόρθωση δρόμων συνολικού μήκους πέραν των 15 χιλιομέτρων καιτους έχουμε επιστρώσει με πρέμιξ. Έχουμε ακόμη κατασκευάσει και επισκευάσει πεζοδρόμια μήκους αρκετών χιλιομέτρων, καθώς και χώρους πρασίνου, εκ των οποίων περισσότεροι των 12έχουν μετατραπεί σε πάρκα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό βέβαια με τα έργα υποδομής που εκτελέστηκαν, έχουν αλλάξει την εικόνα της πόλης.
–Αισθάνεσθε ότι η μεγάλη αυτή προσπάθεια εξωραϊσμού κοντεύει να τελειώσει;
Παρότι η προσπάθεια έχει αποδώσει σε σημαντικό βαθμό, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.Η πόλη, ως «ζωντανός» οργανισμός αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς και με αυτό το δεδομένο οι ανάγκες και οι απατήσεις ανανεώνονται συνεχώς. Αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγματου εμπορικού κέντρου και της παραδοσιακής οδού Μακαρίου όπου επικρατούσε κάποτε μια εικόνα αναρχίας, ασυδοσίας, παρανομιών και καταπατήσεων καταστημάτων.Για δεκαετίες, καταστήματα κρατούνταν κλειστά από ανθρώπους οι οποίοι παράνομα εισήλθαν σε αυτά και τα κατείχαν.Πέραν των 80 τουρκοκυπριακών καταστημάτων και πέραν των 30 ελληνοκυπριακών στο εμπορικό κέντρο ήταν πλήρως εγκαταλειμμένα, κλειστά με τσίγκους και ευτελή υλικά. Αντικρίσαμε τριτοκοσμικές εικόνες, με χαλάσματα και εγκαταλειμμένα υποστατικά από τη δεκαετία του ’60 και ’70, καθώς και παράνομες επεκτάσεις, προσόψεις οικοδομών που είχαν να βαφτούν και να συντηρηθούν τουλάχιστον 50 με 55 χρόνια. Σήμερα, η κατάσταση είναι αυταπόδεικτα εντελώς διαφορετική. Στην περιοχή έχουν κατεδαφιστεί παρανομίες, έχουν εξωραϊστεί προσόψεις, έχουν δημιουργηθεί πλατειακοί χώροι. Έχει γίνει πολλή δουλειά. Χρειάζεταιόμωςκι άλλη. Θεωρώ ωστόσο ότιπλησιάζουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Η πολλή “σαβούρα” έχει απομακρυνθεί. Tώρα, με κάποιους εξωραϊσμούς η δουλειά έχει αρχίσει να φαίνεται.
–Παρόλα αυτά κύριε Δήμαρχε, κάποιοι σας αποδίδουν δικτατορικές αν θέλετε πρακτικές. Πίσω από το έργο που προβάλλετε υπάρχει ένας ετσιθελισμός από πλευράς σας ; Πώς απαντάτε σε όλους αυτούς;
-Είναι ακριβώς το αντίθετο.Κάποιοι σκόπιμα συγχύζουν τον αυταρχισμό με την ικανότητα για λήψη γρήγορων αποφάσεων, για άσκηση αποτελεσματικής διοίκησης, για επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας προκειμένου να προχωρήσει η πόλη μπροστά, να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα, να κτυπηθούν συμφέροντα, να διαλυθούν κυκλώματα και να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις. Δυστυχώς, για πολλές δεκαετίες στην πόλη μας επικρατούσε ασυδοσία, αναρχία, κομματοκρατία και ρουσφέτι.Φτάσαμε στο σημείο να προσπαθούμε να νομιμοποιήσουμε το παράνομο.Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Τ/Κ περιουσιών. Έχω συναντήσει ανθρώπους, με όνομα και επώνυμο, οι οποίοι στην ουσία μου έλεγαν «Δήμαρχε, θεωρώ δημοκρατικό μου δικαίωμα να εξακολουθώ να καταπατώ παράνομα την τουρκοκυπριακή γη, έστω και αν δεν είμαι πρόσφυγας, έστω και αν δεν το ενοικίασα πριν το `74». Ορισμένοι, έμπαιναν μάλιστα σε τουρκοκυπριακά υποστατικά και επέκτειναν τα καταστήματά τους.Κάποιοι άλλοι μου έλεγαν «Δήμαρχε θεωρώ δημοκρατικό μου δικαίωμα να εξακολουθώ να έχω την παράνομη αποθήκη μου στο χώρο πρασίνου, στο αργάκι ή στο ανοικτό οικόπεδο που ανήκει σε κάποιον που βρίσκεται στο εξωτερικό και θεωρώ την ενέργειά σου για αποκατάσταση της νομιμότητας ως ετσιθελική και δικτατορική». Τώρα, εφαρμόζουμε απλά το Νόμο και βάσει αυτού όλα τα παράνομα απομακρύνονται. Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν την αποκατάσταση της νομιμότητας ως δικτατορία και ετσιθελισμό, ενώ την ανοχή της παρανομίας, της ασυδοσίας και του ρουσφετιού την εκλαμβάνουν ως δημοκρατικό δικαίωμα. Αν έτσι είναι που δίνουμε χαρακτηρισμούς και επίθετα, έχουμε σοβαρό πρόβλημα και έλλειψη δημοκρατίας. Έλλειψη στην αντίληψη τι είναι δημοκρατία. Δημοκρατία είναι η εφαρμογή του Νόμου και η ισονομία σε όλα τα επίπεδα.
-Σας κόστισε όλη αυτή η προσπάθεια εξυγίανσης κύριε Δήμαρχε;
– Προσωπικό κόστος δεν θεωρώ ότι είχα. Σίγουρα δέχτηκα κριτική και επικρίσεις άδικα. Και αυτό το διαπιστώνεις πολύ εύκολα. Βλέπεις δηλαδή ανθρώπους να κατηγορούν με την μεγαλύτερη ευκολία τον Δήμαρχο. Η Πάφος είναι μια μικρή κοινωνία. Γνωρίζει ο ένας τον άλλον.Τις πλείστες φορές, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατόμων αντιδρούν έτσι είτε γιατί επηρεάστηκαν τα συμφέροντα τους, είτε γιατί τους αφαιρέθηκαν παράνομα προνόμια, είτε γιατί καταπάτησαν ένα χώρο που δεν τους ανήκε, είτε γιατί για δεκαετίες δεν πλήρωναν ενώ χρησιμοποιούσαν ανοιχτούς υπαίθριους χώρους και έβαζαν τραπεζοκαθίσματα δίχως να καταβάλουν ένα ευρώ.
Κάποιοι λοιπόν εξ αυτών των ατόμων ντρέπονται να παραδεχτούν δημόσια ότι στην ουσία έκλεβαν τα δημόσια ταμεία. Αυτός που δεν πλήρωνε, στην πραγματικότητα στερούσε από έσοδα το δημόσιο, πράγμα που ισοδυναμεί με κλοπή των συμπολιτών του. Επειδή λοιπόν ντρέπονται να το πουν αυτό, βρίσκουν ως εύκολη λύση να καταφέρονται κατά του Δημάρχου.
-Θεωρείτε ότι υπήρξε αποτέλεσμα στην πάταξη τω παρανομιών;
Η παρανομία και η ασυδοσία αποτελούν παρελθόν για την Πάφο. Οδηγήθηκε κόσμος στο δικαστήριο. Όχι απλός κόσμος αλλά ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, «μικροί» και «μεγάλοι». Διότι, η παρανομία δεν έχει όνομα και δεν γίνεται ανεκτή από οποιονδήποτε. Αυτό το οποίο διαπιστώνω είναι ότι για πολλά χρόνια εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, συμπολίτες μας στερούνταν του δικαιώματος να απολαμβάνουν την κατοικία τους, την ηρεμία τους, γιατί δεν ήθελαν να αντιδικούν ή δεν ήθελαν να καταγγείλουν την ασυδοσία του γείτονά τους, ο οποίος τους στερούσε με τις αυθαιρεσίες του βασικά δικαιώματα.Επικρατούσε δηλαδή η λογική του «κρύψε να περάσουμε» ή του«αν καταγγείλω δεν θα γίνει και τίποτα». Ακόμη, είχαμε φτάσει σε σημείοορισμένοι συμπολίτες μας να απειλούνται για να ανέχονται κάποιους παράνομους. Και μιλάμε για τρανταχτές παρανομίες όπως εκτροφεία τριάντα σκύλων κάτω από υπνοδωμάτια, μηχανουργεία σε κατοικημένες περιοχές κ.ά. Επικρατούσε δηλαδή μια πρακτική φόβου.Μια πρακτική ανοχής. Ακόμη μάλιστα και μια πρακτική ενθάρρυνσης τέτοιων φαινομένων από την τοπική αρχή με σκοπό την υφαρπαγή ψήφων για να επανεκλεγούν κάποιοι.
– Με όλα αυτά εκτιμάτε πως θα έχετε πολιτικό κόστος κύριε Δήμαρχε;
-Όχι. Κόστος μπορεί να υπάρχει, αλλά είναι φαινομενικό και πρόσκαιρο.Και πολύ μικρότερο από το όφελος. Είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες οι πολίτες που υπέφεραν και είναι μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες αυτοί οι οποίοι απολάμβαναν. Απλώς, αυτοί που απολάμβαναν ήταν λίγοι αλλά ήταν ενεργοί, παρατρεχάμενοι κομμάτων, παρατρεχάμενοι συντεχνιών, παρατρεχάμενοι πολιτικών προσώπων, σωματείων κλπ, ενώ αυτοί που επηρεάζονταν -και ήταν πολύ περισσότεροι- ήταν άνθρωποι φιλήσυχοι , νοικοκυραίοι που η έννοια τους ήταν τα παιδιά τους και οι δουλειές τους. Δυστυχώς, 200-500 παράνομοι κατέληξαν να δημιουργούν προβλήματα στους πολλούς και να τους εκφοβίζουν κιόλας. Αυτά τα πράγματα τερματίστηκαν τώρα. Αυτός όμως ο ξαφνικός τερματισμός δεν άρεσε και ενόχλησε. Έσπασε το κύκλωμα, έσπασε το δίκτυο που ήταν κτισμένο γύρω από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Όμως την ίδια ώρα η πόλη ανέπνευσε,όχι μόνο από την άρση των παρανομιών…
Βρήκαμε ολόκληρες κατασκευές μέσα σε αργάκια, μέσα σε χώρους πρασίνου, μέσα σε οικόπεδα. Βρήκαμε κάποιους, που δεν ήταν ούτε καν πρόσφυγες, να κρατάνε περιουσίες εκατομμυρίων και να έχουν οφέλη αδήλωτα με φοροδιαφυγές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου που είχε ετήσιο εισόδημα 68.000 ευρώ από εκμετάλλευση τουρκοκυπριακής περιουσίας χωρίς να είναι πρόσφυγας.Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί αυτό. Κάποιοι κρατούσαν την πόλη όμηρο.Την εκμεταλλεύονταν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν και οι «προεστοί». Εμφανίζονταν μέσα στην πόλη ως οι άμεμπτοι, ως οι παράγοντες, οι ευυπόληπτοι που ενδιαφέρονταν για τα κοινά και το καλό της Πάφου.
Βλέπουμε ότι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια , στην Πάφο επικρατεί μια έντονη ανάπτυξη γεγονός που προκαλεί και την αντίδραση άλλων πόλεων…
Ακριβώς. Για δεκαετίες ολόκληρες δεν γίνονταν έργα στην πόλη, δεν προωθείτο τίποτε.Και επέρριπταν ευθύνες στη Λευκωσία, στα Υπουργεία και στην «κακή» κυβέρνηση. Όμως,το παραμύθι αυτό τελείωσε.
Προωθήσαμε την κατασκευή έργων και τα ωριμάσαμε. Προχωρήσαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με χρηστή διοίκηση και διαφάνεια. Και ως αποτέλεσμα τούτου, όχι μόνο μας έδωσαν, αλλά μας έδωσαν τόσα που προκαλέσαμε και την αντίδραση άλλων πόλεων, οι οποίες παραπονούνται τώρα ότι η Πάφος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Βέβαια, η πόλη μας δεν βρίσκεται σε καμία πλεονεκτική θέση.Απλά,δουλεύουμε υπεύθυνα και σοβαρά.Ωριμάζουμε έργα, διεκδικούμε σωστά, έχουμε στρατηγική, διαθέτουμε πλάνο, αδειοδοτούμε και εκτελούμε έργα ακολουθώντας πιστά την κάθε λεπτομέρεια του Νόμου. Επισημαίνω ότι για όσα έργα έγιναν στην Πάφο λάβαμε τα εύσημα τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον Γενικό Ελεγκτή. Άρα, αποδείχθηκε στην πράξη ότι όταν είσαι σοβαρός και υπεύθυνος, έργα γίνονται.
-Πολλοί σας αποδίδουν ελατήρια πολιτικά . Μέχρι που φθάνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες του Δημάρχου;
-Τώρα είμαι Δήμαρχος Πάφου και με απασχολούν μόνο τα έργα και οι ευθύνες που έχω ως Δήμαρχος. Δεν θα παίξω το παιγνίδι εκείνων που εκ του πονηρού θέλουν να κάνουν αυτή την ερώτηση.Και δεν εννοώ εσάς.
Δεν θα πάρω άδεια για μελλοντικές πολιτικές κινήσεις μου.
-Ένα θέμα το οποίο είναι καυτό και το είδατε με ζεστασιά και επισταμένα είναι το θέμα του δημόσιου κήπου. Ουσιαστικά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια αντιπαράθεση με την εκκλησία, δεν υπήρχε πεδίο συνεννόησης. Έχουμε κάτι χειροπιαστό κύριε Δήμαρχε;
-Θα επανεξεταστεί αίτημα της Μητρόπολης για χωροθέτηση Ναού στον κήπο. Για το θέμα, θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
-Άρα είσαστε σε ένα πλαίσιο διαλόγου με τον Μητροπολίτη Πάφου;
-Θα επανεξεταστεί αίτημα. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει γραπτό, επίσημο αίτημα για ανέγερση Ναού.