Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, η εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με τις πινακίδες του Δήμου.
Η εκδίκαση συνεχίστηκε με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Χριστάκη Κυπριανού, Επιστάτη Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Πάφου κατά την επίδικη περίοδο και τα τρία τελευταία χρόνια Επιστάτη στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, από τον συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας ΑΛΜΑ και του Διευθυντή της Σωτήρη Αντωνιάδη, Δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και τον συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Νικολάου, Δικηγόρο Κωστή Ευσταθίου.
Ο κ. Αλεξάνδρου είπε στον μάρτυρα που αντεξετάζεται για 4η δικάσιμο, πως ως ερευνών λειτουργός, στα πλαίσια έρευνας που έχει διεξάγει στην υπόθεση πινακίδων από τον Δήμο Πάφου, καταλογίζει δύο πράγματα στους πελάτες του. Οτι δεν εντόπισε κάποιο αριθμό πινακίδων και ότι κάποιες πινακίδες ήταν μικρότερων διαστάσεων. Ο κ. Κυπριανού απάντησε πως οι έρευνες του έγιναν μετά από ρητές εντολές που έλαβε από τον Ελεγκτή του Δ. Πάφου. Εκτός από αυτά, που προανέφερε ο Δικηγόρος, είπε ο κ. Κυπριανού οι δύο εταιρείες μετέφεραν λαμαρίνες από κρατικές αποθήκες στις εταιρείες τους, ενώ θέμα τέθηκε και για το θέμα των διαστάσεων των πινακίδων και τα διάφορα υλικά.
Ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως 22 πινακίδες που βρίσκονται εντός της αποθήκης του Δ. Πάφου με οδηγίες χρήσης και τέλη χώρου στάθμευσης δεν έγιναν με το σωστό υλικό και αυτό αποτελεί την ουσία. Εξήγησε επίσης πως ο έλεγχος του επικεντρώθηκε στις διαστάσεις των πινακίδων και στο υλικό. Επανέλαβε ακόμη πως οι εταιρείες πινακίδων χρησιμοποιούσαν υλικά πιο φθηνά από αυτά της προσφοράς και συγκεκριμένα χρησιμοποιούσαν λαμαρίνα άσπρη 0,6 χιλιοστών αντί αλουμίνιο 3 μιλιμέτρων.
Σε κάποιο σημείο της δικαστικής διαδικασίας ο κ. Κυπριανού παραδέχτηκε ότι σε δύο τιμολόγια έγινε λάθος σε βάρος της εταιρείας ALMA.
Όταν ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ρώτησε τον μάρτυρα, κατόπιν υπόδειξης πινακίδας κατοικίας, με τι είδους υλικό ήταν κατασκευασμένη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν γνωρίζει το υλικό, με τον Δικηγόρο να υποβάλει στη συνέχεια την θέση ότι ο μάρτυρας κατηγορίας δεν έχει καθόλου γνώση για τα υλικά των πινακίδων. Ο μάρτυρας ωστόσο ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου ποτέ δεν ασχολήθηκε με την τοποθέτηση πινακίδων στις οποίες αναγράφονταν οι αριθμοί κατοικιών. Μπορεί είπε να παραγγέλθηκαν πινακίδες κατοικιών, αλλά ποτέ δεν τοποθετήθηκαν. Επεσήμανε ακόμη πως ως Επιστάτης στο Τμήμα Οδοσήμανσης ποτέ δεν τοποθέτησε πινακίδες με αριθμούς σπιτιών.
Σε υπόδειξη εγγράφου σχεδίου υπηρεσίας που αφορά το Τμήμα ταμπελογράφων που κατατέθηκε στο Δικαστήριο, ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως αυτό το έγγραφο δεν το έχει ξαναδεί, σημειώνοντας πως μπορεί να πήγε στον Επόπτη του και όχι στον ίδιο. Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε επίσης την θέση ότι για να γίνει μια σωστή έρευνα και να καταλογισθούν ευθύνες σε κάποιους θα έπρεπε να υπάρχουν μητρώα αρχείων τα οποία να είχαν καταγραφεί όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή πινακίδων.
Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως για να καταλήξει μια έρευνα σε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσες ταμπέλες τοποθετήθηκαν στο χώρο για τον οποίο δικάζεται η υπόθεση, με τον μάρτυρα να απαντά πως ως Επιστάτης είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και αυτά διεκπεραίωνε. Σε σχέση με τις πινακίδες που αναγράφεται η απαγόρευση διακίνησης σκύλων, ο κ Κυπριανού ανέφερε πως μόνο ο υπεύθυνος των παραλιών μπορούσε να προχωρήσει σε παραγγελίες πινακίδων τέτοιου είδους.
Ακολούθως ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως από το 2006 μέχρι το 2015 δεν εντόπισε πουθενά ταμπέλες που κατασκευάστηκαν για την περιοχή « Εκκλησία Αποστόλου Παύλου». Επιπρόσθετα ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε τη θέση ότι οι ταμπέλες που καταστρέφονταν αντικαθίσταντο με τον μάρτυρα κατηγορίας να εκφράζει τη διαφωνία του.
Από την πλευρά του ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως οι ταμπέλες που μπήκαν το 2017 για κυρτώματα δεν αντικαταστάθηκαν επειδή, όπως εξήγησε, δεν εκδόθηκαν νέα τιμολόγια.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΑΛΜΑ και του Διευθυντή της Σωτήρη Αντωνιάδη, υπέβαλε την θέση ότι ο κ. Κυπριανού, σκοπίμως απέκρυψε από την Αστυνομία στις καταθέσεις του ότι για τον αριθμό πινακίδων που καταστράφηκαν δεν υπάρχουν τιμολόγια και ότι ο Δήμος τότε δεν διατηρούσε μητρώα αρχείων. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο μάλιστα για έναν έντιμο και σωστό μάρτυρα να μην είναι σε θέση να αναφέρει τον αριθμό των υλικών που μεταφέρονταν στις εταιρείες από τις κρατικές αποθήκες. Είπε ακόμη πως χρησιμοποιήθηκε και το τελευταίο υλικό για την κατασκευή πινακίδων.
Ο μάρτυρας είπε πως οι συγκεκριμένες επίδικες εταιρείες παραβίασαν τους όρους προσφορών σε συνεργασία με τον κ. Νικολάου ενώ με τις άλλες εταιρείες κάτι τέτοιο δεν γίνονταν, με τον κ. Αλεξάνδρου να σημειώνει πως ο μάρτυρας ψεύδεται ενώπιον του Δικαστηρίου.
Ακολούθησε η αντεξέταση από τον δικηγόρο Κωστή Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης του πρώην δημοτικού υπαλλήλου Ανδρέα Νικολάου.
Ο κ. Ευσταθίου υπέδειξε στον μάρτυρα ειδικό μηχάνημα που προμηθεύουν οι προμηθευτές των φωσφόρων για έλεγχο της φωτεινότητας με τον μάρτυρα να αναφέρει πως δεν γνωρίζει.
Σε ερώτηση του του δικηγόρου αν φοβάται τον Δήμαρχο Πάφου και αν δέχεται απειλές, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως δεν φοβάται κανέναν και πως δεν καθοδηγείται από κανέναν, αφού έχει πάρει μάλιστα δυσμενή μετάθεση από Επιστάτης των Τεχνικών Υπηρεσιών σε Επιστάτης στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δ. Πάφου. Όπως εξήγησε ο μάρτυρας η αντιπαράθεση του με τον Δήμαρχο Πάφου ήταν το θέμα της διαθεσιμότητας του Δημοτικού Γραμματέα που είχε ζητήσει μαζί με ομάδα με σχετική επιστολή που του απέστειλαν.
Σημειώνεται πως ο Δημοτικός Γραμματέας είναι κατηγορούμενος στην 2η υπόθεση των πινακίδων του Δ. Πάφου που εκδικάζεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.
Ο δικηγόρος υπέβαλε ακόμη τη θέση ότι πέραν των 300 τιμολογίων δεν αναφέρουν πού θα τοποθετούνταν τα παραγγελθέντα υλικά.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως τηρείτο ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας.
Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε σε καταστροφή εγγράφων μετά το πέρας του χρόνου που σχετίζονταν με την τοποθέτηση πινακίδων και την ημερομηνία τοποθέτησης τους με τον μάρτυρα να συμφωνεί, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό μπορεί να αποδειχτεί με άλλον τρόπο.
Ερωτηθείς ο μάρτυρας πώς ταυτίζονται τοπικώς και χρονικώς οι πινακίδες με την παραγγελία των τιμολογίων, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αυτό γινόταν με τις φωτογραφίες. Ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε τη θέση ότι δεν μπορεί να σχετίζεται η παραγγελία με τα τιμολόγια με τον χρόνο και τον τόπο που τοποθετήθηκαν οι πινακίδες. Με βάση την έρευνα δεν μπορεί, σημείωσε, να διαφανεί εάν οι πινακίδες που τοποθετούνταν ήταν πινακίδες που τις έπαιρναν από την αποθήκη ή όχι. Αναφέρθηκε σε “αόρατο δάκτυλο” που επεμβαίνει από τον Δήμο Πάφου με αποτέλεσμα να καταστεί η μαρτυρία του κ. Κυπριανού μετέωρη, έωλη και αδύναμη.
Εάν, είπε, υπήρχε το αρχείο της ημερήσιας τοποθέτησης πινακίδων και αυτό δεν καταστρέφονταν, τότε ο πελάτης του δεν θα βρίσκονταν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε ακόμη τη θέση ότι ο μάρτυρας είναι θύμα πιέσεων, πρέπει να σωθούν τα προσχήματα στον Δήμο Πάφου και για αυτό αναφέρει αυτά που αναφέρει στο Δικαστήριο. Σε μέρος της κατάθεσης του ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως μετά το τέλος ελέγχου απομόνωσε τα τιμολόγια, τα παρέδωσε στον υπεύθυνο του και ακολούθως στην Αστυνομία. Παραδέχτηκε πως τα προβληματικά τιμολόγια που παρέδωσε ήταν μικρός αριθμός σε σχέση με τον αριθμό τιμολογίων που ελέγχθηκαν στο σύνολο τους.
Σχετικά με το θέμα των αδικαιολόγητων παραγγελιών που αναφέρει στην κατάθεση του ο κ. Κυπριανού, ο δικηγόρος διερωτήθηκε με ποιο κριτήριο κρίθηκαν αδικαιολόγητες αυτές οι παραγγελίες, με τον μάρτυρα να απαντά πως αυτό οφείλεται στην αγορά λαμαρίνων και φωσφόρων ενώ αυτή η αγορά συμπεριλαμβάνονταν στη χρέωση των εταιρειών.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αυτές της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.
Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για συνέχιση της διαδικασίας στις 13 Μαρτίου στις 09:00 για σκοπούς αντεξέτασης του μάρτυρα από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου και με την προσκόμιση νέων μαρτύρων.