Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά από τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας και ανέθεσε στην Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο να ετοιμάσει σχετικό σχέδιο δράσης σε πέντε βασικούς Άξονες Πρόληψης, που αφορούν στην:
(1) Έγκαιρη διάγνωση – αντιμετώπιση
(2) Επανένταξη
(3) Ανακουφιστική ψυχοκοινωνική στήριξη
(4) Καταγραφή περιστατικών – αρχείο
(5) Έρευνα
Η Στρατηγική μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ανάπτυξη τέτοιων πολιτικών για την ορθολογική αντιμετώπιση του καρκίνου πάνω σε μια ολιστική βάση, με γνώμονα πάντα τον ασθενή.
Επιπλέον, εγκρίθηκαν σήμερα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
(1) Εφαρμογή του προγράμματος “COSI” της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για την επιτήρηση της παιδικής παχυσαρκίας.
(2) Υλοποίηση του προγράμματος “APPLICATION”: Εφαρμογή στα κινητά με διατροφικές πληροφορίες και εισηγήσεις προς τα παιδικά κα τους γονείς.
(3) Εφαρμογή του προγράμματος «Μεσογειακό γεύμα» στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη των δημοτικών σχολείων, με ενεργό συμμετοχή των παιδιών.
(4) Συνέχιση και ενίσχυση της προσπάθειας για μείωση στη διαφήμιση τροφίμων προς τα παιδιά.
(5) Ενίσχυση του υφιστάμενου προγράμματος της Σχολής Γονέων με τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας.
(6) Ενίσχυση και επέκταση από την Προδημοτική μέχρι και τη Μέση Εκπαίδευση, των προγραμμάτων Υγείας.
Επίσης, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε πρόσωπα, τα οποία δεν λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και βρίσκονται σε εξαιρετικά επείγουσα ή/και έκτακτη ανάγκη.
Κατά την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2018 παραχωρήθηκε οικονομική βοήθεια σε 1.043 πρόσωπα και το συνολικό ύψος του ποσού που παραχωρήθηκε κατά την εν λόγω περίοδο ανέρχεται σε περίπου 615 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι στα πλείστα πρόσωπα παραχωρήθηκε οικονομική βοήθεια περισσότερες από μία φορές, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης, του Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε ο διορισμός του δρα Χριστόδουλου Καϊσή ως Επιτρόπου Εποπτείας για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), για να εξετάζει και να αξιολογεί τα τυχόν παράπονα ή καταγγελίες που υποβάλλονται από οποιοδήποτε πρόσωπο, αφού με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η πρέπουσα αντιμετώπιση του προβλήματος, με ημερομηνία έναρξης διορισμού την 1η Μαρτίου 2019.
Ο Επίτροπος θα έχει αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα που υποβάλλονται από οποιοδήποτε πρόσωπο και αφορούν σε οποιεσδήποτε πράξεις, παραλείψεις ή αποφάσεις του Οργανισμού και περικλείεται στον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2017.
Επίσης, ο Επίτροπος εξετάζει αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος και διερευνά, μετά από εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου, οποιοδήποτε θέμα αφορά στη λειτουργία και εφαρμογή του Συστήματος».
Κληθείσα να πει κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε σήμερα το θέμα του χαλουμιού, η κα Βασιλείου είπε ότι «ο Υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει οριστεί ερευνών λειτουργός για τα συμπληρωματικά σημεία στα οποία έχει αναφερθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του προς το Υπουργείο Εμπορίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες».
Ερωτηθείσα για την επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γιούνκερ για το θέμα της προώθησης κατοχύρωσης του χαλουμιού, η κα Βασιλείου είπε ότι «υπάρχει η επικοινωνία, διότι ο φάκελος που αφορά στο προϊόν ονομασίας, προέλευσης πια, ‘φάκελος χαλουμιού’, πρέπει να προωθηθεί και η Κυβέρνηση κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί».