Κοινοτάρχες αντιδρούν για ένταξη τους σε Δήμους.
Χλώρακα, Έμπα, Κισσόνεργα και Λέμπα δεν αποδέχονται προσάρτηση σε Δήμο και απειλούν με δυναμικά μέτρα…
Χλώρακα, Έμπα, Κισσόνεργα και Λέμπα είναι τέσσερις κοινότητες της Πάφου που δεν αποδέχονται προσάρτηση σε οποιονδήποτε δήμο, οι κοινοτάρχες των οποίων κάνουν μάλιστα λόγο για «συζήτηση που γίνεται ερήμην τους».
Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι «η πρόταση της Ένωσης Κοινοτήτων για συμπλεγματοποίηση Υπηρεσιών είναι λογική και προς την σωστή κατεύθυνση , εφόσον ήδη οι κοινότητες εδώ και 15 χρόνια έχουν συμπλεγματοποιήσει αρκετές υπηρεσίες που λειτουργούν ομαλά εξοικονομώντας πόρους για τις κοινότητες τους».
Προσθέτουν ότι «αφού θεσμοθετηθούν τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων και λειτουργήσουν, θα μπορούν οι κοινότητες αργότερα να μετεξελιχθούν σε πλήρη σύμπλεγμα, ή και Δήμο, δεδομένου ότι πάντα ο απώτερος στόχος είναι η άρτια εξυπηρέτηση του πολίτη».
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη αυτή την φορά να προχωρήσει η Μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτό όμως συνέχισε, πρέπει να γίνει έχοντας σαν στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο κ. Στυλιανού σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com ανέφερε πως αποτελεί γεγονός ότι το υφιστάμενο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ξεπερασμένο και δεν εξυπηρετεί αλλά τουναντίον δυσκολεύει τους δημότες και τις κοινότητες οι οποίες δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν επαρκώς και είναι επαίτες του κράτους για χορηγία, όπως είπε.
Θεωρώ συνέχισε, « ότι η πρόταση της Ένωσης Κοινοτήτων για συμπλεγματοποιηση των Υπηρεσιών των Κοινοτικών Συμβουλίων κινείται προς στην σωστή κατεύθυνση», αλλά συμπλήρωσε, « πρέπει να έχει στόχο να γίνει πλήρης συμπλεγματοποιηση των Κοινοτήτων το αργότερο σε 10 χρόνια».
Επεσήμανε ωστόσο πως για να μην χαθεί η επαφή των άμεσων κοινοτικών αρχών με τον πολίτη, πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να εκλεγούν τα συμβούλια και τον κοινοτάρχη τους, ο οποίος θα συμμετέχει και θα τους αντιπροσωπεύει στο Συμβούλιο του Συμπλέγματος όπου και θα παίρνονται οι αποφάσεις για όλο το Σύμπλεγμα.
Ο ρόλος του κοινοτικού συμβουλίου θα είναι σημείωσε συμβουλευτικός προς τον κοινοτάρχη κάθε κοινότητας ο οποίος σαν μέλος του Συμβουλίου Συμπλέγματος, θα μεταφέρει τις απόψεις, αιτήματα και εισηγήσεις στο Συμβούλιο του Συμπλέγματος, κατέληξε.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com ανέφερε πως η πρόταση της Ένωσης Κοινοτήτων για συμπλεγματοποίηση Υπηρεσιών είναι λογική και προς την σωστή κατεύθυνση , εφόσον ήδη οι κοινότητες εδώ και 15 χρόνια έχουν συμπλεγματοποιήσει αρκετές υπηρεσίες που λειτουργούν ομαλά εξοικονομώντας πόρους για τις κοινότητες τους.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αφού θεσμοθετηθούν τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων και λειτουργήσουν, θα μπορούν οι κοινότητες αργότερα να μετεξελιχθούν σε πλήρη σύμπλεγμα, ή και Δήμο, δεδομένου ότι πάντα ο απώτερος στόχος είναι η άρτια εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο κ. Λιασίδης εκτίμησε πως οι οικονομίες κλίμακας που επικαλείται η κυβέρνηση είναι οικονομίες μόνο για το κεντρικό κράτος και όχι για τις ίδιες τις τοπικές αρχές. Η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη δεν θα επιτευχθεί είπε και έφερε ως παράδειγμα τις συνενώσεις Δήμων που έγιναν στην Ελλάδα οι οποίες έφεραν περισσότερα οικονομικά προβλήματα στις τοπικές αρχές και χειρότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Είπε ακόμη, πως έγιναν δέκτες μηνυμάτων από Έλληνες τοπικούς άρχοντες οι οποίοι είχαν άσχημη εμπειρία με τις συνενώσεις που έγιναν στην Ελλάδα.
Το καλύτερο για εμάς, σημείωσε « είναι να παραμείνουμε στο σύμπλεγμα μας και σε 6,7 χρόνια να γίνει μια αξιολόγηση και αν το σύμπλεγμα μας πάει καλά να μετατραπεί σε Δήμο».
Ο λόγος όπως εξήγησε που επιθυμούν να παραμείνουν στο συγκεκριμένο
σύμπλεγμα είναι, διότι επιθυμούν να έχουν μια τοπική αυτοδιοίκηση και ως Χλώρακα να αυτοδιοικούνται ως ίσος προς ίσους εταίρους, και όχι να ενωθούν με ένα μεγαλύτερο Δήμο και να μετατραπούν σε συνοικία με μειωμένη αντιπροσώπευση στο δημοτικό συμβούλιο συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Λέμπας Θουκής Χρυσοστόμου ανέφερε πως οι κοινότητες της περιοχής του έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια στην συμπλεγματοποίηση μερικών υπηρεσιών .
Ενδεικτικά ανέφερε πως στο θέμα των σκυβάλων συνεργάζονται εδώ και 15 χρόνια, ενώ οι γειτονικές κοινότητες έχουν κοινά σχολεία και κοινές επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως στο πρόγραμμα τους οι όμορες κοινότητες έχουν θέσει την από κοινού φορολόγηση με τα ίδια κριτήρια.
Επιπρόσθετα συνέχισε, προωθείται η δημιουργία Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας οπότε , όπως εξήγησε, θα φύγει από τις κοινότητες τόσο η χρέωση όσο και η συντήρηση. Κοινά συνεργεία επίσης έχουν οι όμορες κοινότητες στην επιδιόρθωση βλαβών στην Υδατοπρομήθεια, συμπλήρωσε.
Ακολούθως ο κοινοτάρχης Λέμπας εξέφρασε την λύπη του που γίνονται πολλές συζητήσεις εν αγνοία τους. Ακούμε διάφορα σενάρια συνέχισε, σημειώνοντας πως αναμένουν από τους αρμοδίους και ειδικότερα από το Υπουργείο Εσωτερικών που προωθεί την πρόταση μια πιο ενδελεχή ενημέρωση. Εφόσον, είπε ο κ. Χρυσοστόμου το αντικείμενο της υπόθεσης είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών και η εξυπηρέτηση τους ,εκτίμησε πως με την συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών που προωθείται, αυτό θα καταστεί δυνατό.
Πρόσθεσε ωστόσο πως η οποιαδήποτε απόφαση επαφίεται στους δημότες οι οποίοι θα πρέπει να ρωτηθούν είτε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλως πως.