“Οι ευεργετικές και ευλογημένες βροχές το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να καλύψουν τα κενά στην επαρχία μας και φαίνεται ότι τελικά φέτος μπορεί να μην διψάσουμε.
Κατάφεραν παράλληλα να καλύψουν τις ευθύνες των κυβερνώντων και των όλων υπευθύνων, αυτών δηλαδή που με την κακή διαχείριση του συμβολαίου της μονάδας αφαλάτωσης και των αποφάσεων τους, έθεσαν σε κίνδυνο ολόκληρη την επαρχία της Πάφου. Επίσης, κατάφεραν να αποκαλύψουμε την προβληματική αντιμετώπιση των αρχών σε ώρες κρίσης με τις διάφορες βλάβες και ζημιές που προκλήθηκαν. Εξαιρώ πάντα το προσωπικό που σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες και αντοχές. Δυστυχώς όμως, δεν κατάφεραν να καλύψουν τις δικές μας αδυναμίες ως Δήμος Πάφου, και συγκεκριμένα αναφέρομαι στα χάλια του κακού οδικού δικτύου. Οι βροχές δυστυχώς μας αποκάλυψαν πόσο εύκολα ακόμα και πρόσφατα ανακαινισμένοι δρόμοι, παρουσιάζουν μια καταστροφική εικόνα μετά από μια έντονη βροχόπτωση.
Φταίνε δηλαδή οι βροχές; Σαφέστατα όχι. Το κακό οδικό δίκτυο της πόλης είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και αποτελεί ίσως ένα από τα πρώτιστα προβλήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Είναι σίγουρα πολυδάπανο και δεν μπορούν να φτιαχτούν όλοι οι δρόμοι της Πάφου, ούτε μέσα σε μια νύχτα, ούτε με μαγικό ραβδί. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και άψογη υλοποίηση βάσει σωστού προγραμματισμού. Δική μου άποψη είναι ότι μπορούμε τμηματικά και με σωστή διαχείριση σχεδιασμού και προϋπολογισμού, να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό πλάνο που θα φέρει καλά αποτελέσματα και ικανοποίηση σε όλους μας.
Ξεκινώντας πρώτα με τις περιοχές όπου υποδέχονται και επηρεάζονται από τον τουρισμό, θα πρέπει άμεσα να τύχουν της προσοχής μας από την περίοδο Φεβρουάριο μέχρι το τέλος Μαΐου. 4 μήνες θα πρέπει τα συνεργεία να αναλωθούν για να φτιάξουν την εικόνα που παρουσιάζουμε ως τουριστική πόλη τόσο σε κύριες αρτηρίες όσο και σε παράδρομους, έτσι ώστε να μην επιστρέφουμε πίσω κάθε φορά.
Από Ιούνιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δούμε τις μικρές γειτονιές, τις απομακρυσμένες, αλλά και τις αρτηρίες που εφάπτονται με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία, τα οποία αυτή την περίοδο είναι κλειστά. Έτσι θα επηρεάσουμε στο ελάχιστο βαθμό τόσο τον τουρισμό, αλλά και τους γονείς που δεν θα χρειάζονται να χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους δρόμους.
Από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να εστιάσουμε στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο ανά περιοχές. Δηλαδή κυριότερες αρτηρίες, αλλά σε συγκεκριμένη περιοχή κάθε φορά, έτσι ώστε να μπορεί η κίνηση να διοχετευθεί από παρακείμενους άξονες και να ταλαιπωρήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο μπορούμε τους κατοίκους, αλλά και τις επιχειρήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεάζονται ούτε ο τουρισμός, αλλά ούτε και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία κτλ.
Παράλληλα, όταν αναφερόμαστε σε οδικό δίκτυο θα πρέπει πια να κατανοήσουμε ότι δεν εννοούμε μόνο το δρόμο που χρησιμοποιούν τα οχήματα. Οδικό δίκτυο εννοούμε το δρόμο, τα πεζοδρόμια, τον οδικό φωτισμό, τις υπηρεσίες ΣΑΠΑ, ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, αντιπλημμυρικά μέτρα και άλλες υπηρεσίες, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι συντονισμένες και ολοκληρωμένες. Και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο. Μπορεί όμως με σωστό σχεδιασμό, συντονισμό μεταξύ των αρχών, ισχυρή θέληση και αυστηρή τήρηση προδιαγραφών και των χρονοδιαγραμμάτων, το οδικό δίκτυο να ολοκληρωθεί με άψογα αποτελέσματα σε διάστημα μεταξύ 4-5 χρόνων για ολόκληρη τη Δημαρχούμενη περιοχή της Πάφου.
Ο Δήμος Πάφου θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Πάφος είναι μια κατεξοχήν τουριστική πόλη, με προοπτικές ανάπτυξης σοβαρών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και προώθησης νέων καινοτόμων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή είναι και μια πόλη με φιλήσυχους, νομοταγής, εργατικούς και απαιτητικούς πολίτες, και πρέπει συνεπώς να προγραμματίζει τις εργασίες της βάσει αυτής της λογικής.
Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου
Δημοτικής Ομάδας Κ.Σ. ΕΔΕΚ”