Το μήνυμα ότι διδασκόμενοι από τις παρακαταθήκες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οφείλουμε να αναδείξουμε την αδήριτη ανάγκη για ενότητα ως αναγκαία προϋπόθεση για την ευόδωση του δύσκολου αγώνα μας, έστειλε από την Παναγιά της Πάφου η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη.
Του μνημοσύνου που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Χρυσορογιατίσσης προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος ενώ οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Παναγιάς συνεχίστηκαν με Πορεία Αγάπης που ξεκίνησε μετά το πέρας του μνημοσύνου από την Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης προς το άγαλμα του Μακαρίου του Γ’ στη Παναγιά της οποίας ηγήθηκε η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, οι Εκκλησιαστικές , Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές της Πάφου και η μαθητιώσα νεολαία. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.
Η Υπουργός Μεταφορών είπε πως κοινός στόχος όλων , παρά τις διαφορετικές ενδεχομένως προσεγγίσεις, πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής, η ελευθερία και η επανένωση της πατρίδας μας, όπου όλοι οι κάτοικοι θα ζουν σε συνθήκες προόδου και ευημερίας και θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Πρόσθεσε πως σήμερα, 42 χρόνια από το θάνατο του , η κυπριακή τραγωδία συνεχίζεται, κι αυτό δεν μπορεί παρά να συνιστά καίριο πλήγμα και ανεξίτηλο στίγμα όχι μόνο για τη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη, αλλά και για τον ίδιο τον πολιτισμό μας, όπως είπε.
Έχουμε συνέχισε, ιστορικό χρέος έναντι του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου του τρίτου, αλλά και όλων των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου ο ήλιος της ελευθερίας έρθει στην Κύπρο μας.
Αναφερόμενη στην προσωπικότητα του Μακάριου η κ. Αναστασιάδου είπε πως η ζωή του ολόκληρη υπήρξε μια αδιάλειπτη θυσία και προσφορά για την Κύπρο, τιμώντας τόσο την εθναρχία όσο και την πολιτική, τις οποίες υπηρέτησε με απόλυτη αφοσίωση και επίγνωση των υψηλών καθηκόντων του.
Ο Μακάριος σημείωσε “ δε χωρεί αμφιβολία ότι άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου αγωνιζόμενος με σθένος και αποφασιστικότητα για όσα θεωρούσε αυτονόητα και δίκαια για την επιβίωση του χριστιανικού ποιμνίου του και του κυπριακού ελληνισμού γενικότερα”.
Μετά το πέρας της πορείας και της κατάθεσης στεφάνων , το ΔΣ του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Γ Παναγιάς τίμησε μετά θάνατο τους αείμνηστους Παναγιώτη Γεωργιάδη κοινοτάρχη, Νίκο Παπαδόπουλο Εκπαιδευτικό και Ανδρέα Μαρούχο τον πρώτο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου για την διαχρονική τους προσφορά τόσο στην κοινότητα όσο και προς το Πολιτιστικό Κέντρο.