Με περισσότερες από 60,500 αιτήσεις διεθνούς προστασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε., ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες αιτήσεις μέχρι στιγμής φέτος, αλλά το σύνολο των αιτήσεων παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η EASO, η υπηρεσία ασύλου της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την EASO, η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ ήταν οι τρεις πρώτες χώρες καταγωγής των αιτούντων τον Οκτώβριο, και οι σχετικές αιτήσεις αυξήθηκαν όλο τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, κατά 12%, 20% και 13% αντίστοιχα.
Επιπλέον, το Ιράν και η Τουρκία ήταν μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών καταγωγής τους τελευταίους μήνες. Τον Οκτώβριο, το Ιράν ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα καταγωγής των αιτήσεων διεθνούς προστασίας στην Ε.Ε., ακολουθούμενη από την Τουρκία.
Ο αριθμός των αιτήσεων Ιρανών που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο (3,170) είναι, βέβαια, σαφώς χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2015, ενώ οι ανοικτές υποθέσεις που αναμένουν απόφαση αυξήθηκε περαιτέρω σε 14.503 – ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε από τον Νοέμβριο του 2017.
Σε σχέση με τους Τούρκους πολίτες, καταγράφηκαν 2,880 αιτήσεις, 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η πλειοψηφία των Τούρκων υποψηφίων πιθανόν να έφτασε πρόσφατα στην Ε.Ε. Η αύξηση των αιτήσεων, που δεν συνοδεύεται από αύξηση των αποφάσεων, έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που περιμένουν την έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων (περί τις 17.300 πρωτοβάθμιες υποθέσεις). Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, οι Τούρκοι αιτούντες έλαβαν θετική απόφαση στο 44% των περιπτώσεων.
Τέλος, σύμφωνα με το EASO, από τις δέκα κύριες ιθαγένειες προέλευσης τον Οκτώβριο, οι σημαντικότερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση σημειώθηκαν για τους Γεωργιανούς (+ 43%), τους πολίτες της Βενεζουέλας (+ 32%) και τους Αλβανούς (+ 31%). Αυτές οι τρεις ιθαγένειες επωφελούνται από την πρόσβαση χωρίς θεώρηση στον χώρο Σένγκεν, καταγράφει η EASO.