Πραγματοποιούνται το Σάββατο 15/12 οι Κυβερνητικές Εξετάσεις για τις θέσεις μέχρι την Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών.
Την ευθύνη για τις πιο πάνω εξετάσεις έχει η Ειδική Επιτροπή που ορίζεται δυνάμει των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων του 1998 έως 2018, η οποία φέτος έχει αναθέσει στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού την ετοιμασία των δοκιμίων για κάθε εξέταση και την αρμοδιότητα διοργάνωσης και διεξαγωγής τους.
Σκοπός των Εξετάσεων
Η επιτυχία στις πιο πάνω εξετάσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση θέσεων στο δημόσιο που ενδεχομένως να προκηρυχθούν κατά το 2019. Οι θέσεις αυτές καθορίζονται σε αντίστοιχους για κάθε επίπεδο καταλόγους (μέχρι την κλίμακα Α7 και μέχρι την κλίμακα Α8) οι οποίοι εγκρίνονται κάθε χρόνο με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Περιγραφή Εξετάσεων
Στο πλαίσιο εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων επιλογής προσωπικού, οι εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος δεν θα είναι γνωσιολογικού περιεχομένου αλλά “εξετάσεις ικανοτήτων”, με σκοπό να διαπιστωθεί η αριθμητική, αφαιρετική και λεκτική ικανότητα των υποψηφίων.
Εξεταστέα Ύλη
Η Γραπτή Εξέταση θα είναι εξέταση ικανοτήτων διάρκειας δύο ωρών, αποτελούμενη από ένα θέμα που θα περιλαμβάνει τρία μέρη με διαφορετική βαρύτητα. Κάθε μέρος της εξέτασης αξιολογεί μια από τις εξής τρεις ικανότητες, ως ακολούθως:
Μέρος Α΄: Αριθμητική Ικανότητα (βαρύτητα βαθμολογίας 35%).
Μέρος Β΄: Αφαιρετική Ικανότητα (βαρύτητα βαθμολογίας 25%) και
Μέρος Γ΄: Λεκτική Ικανότητα (βαρύτητα βαθμολογίας 40%).
Παραδείγματα γραπτού
Oι υποψήφιοι θα κληθούν να διαγωνιστούν σε μια εξέταση Ικανοτήτων.
Διάρκεια εξέτασης: 2 ώρες
Η εξέταση Ικανοτήτων θα περιλαμβάνει τρία μέρη. Οι υποψήφιοι αναμένεται να αφιερώσουν το ένα τρίτο περίπου του συνολικού χρόνου σε κάθε μέρος. Η εξέταση θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής με πέντε (5) επιλογές και θα έχει συνολική διάρκεια 120 λεπτών, χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα. Στόχος της είναι να αξιολογήσει την ικανότητα των υποψηφίων να λύνουν προβλήματα, γρήγορα και ορθά, συνδυάζοντας πληροφορίες (οπτικές, αριθμητικές ή γλωσσικές) που τους δίνονται. Κάθε μέρος της εξέτασης αξιολογεί μια από τις εξής τρεις ικανότητες: (Α). Αριθμητική Ικανότητα, (Β). Αφαιρετική Ικανότητα και (Γ). Λεκτική Ικανότητα.
Μέρος Α΄: Αριθμητική Ικανότητα
Το πρώτο μέρος της εξέτασης, του αριθμητικού συλλογισμού, επίσης γνωστό ως εξέταση αριθμητικής ικανότητας ή ποσοτικού συλλογισμού, αξιολογεί την ικανότητα του ατόμου να συλλογίζεται με αριθμούς και να αξιοποιεί σημαντικές μαθηματικές έννοιες. Σε αυτό το μέρος ο υποψήφιος καλείται να λύσει προβλήματα πρακτικής αριθμητικής, προβλήματα με κλάσματα, ποσοστά, ακολουθίες αριθμών κ.ά.
Μέρος Β΄: Αφαιρετική Ικανότητα
Το δεύτερο μέρος της εξέτασης αξιολογεί την ικανότητα αφαιρετικού συλλογισμού (χρήση επαγωγικής σκέψης) του υποψηφίου. Σε αυτό το μέρος της εξέτασης ο υποψήφιος καλείται να λύσει προβλήματα που απαιτούν εύρεση γενικεύσεων, όπως είναι τα πρότυπα ή οι ιδιότητες που μοιράζονται μια ποικιλία συγκεκριμένων στοιχείων ή σχημάτων.
Μέρος Γ΄: Λεκτική Ικανότητα
Το τρίτο μέρος της εξέτασης αξιολογεί την ικανότητα του εξεταζόμενου να κατανοεί λεκτικές πληροφορίες (λέξεις, έννοιες, μικρά κείμενα) και βάσει αυτών να προβαίνει σε λογικούς συλλογισμούς.
Δείγματα Ερωτήσεων:
(Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι δειγματικές και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν όλο το εύρος των πιθανών ερωτήσεων που θα συναντήσουν οι υποψήφιοι εντός των τριών μερών της εξέτασης).
Μέρος Α΄:
Κάθε πρόβλημα αποτελείται από μια διατύπωση, που ορίζει τα στοιχεία του προβλήματος και πέντε επιλογές απάντησης. Δικό σας έργο θα είναι να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τη διατύπωση του προβλήματος και να επιλέξετε τη σωστή απάντηση που βρίσκεται σε μια από τις πέντε επιλογές που δίνονται. Καλείστε να επιλέξετε τη σωστή απάντηση μεταξύ των πέντε επιλογών που σας δίνονται και να τη μεταφέρετε στο Φύλλο Απαντήσεων.
Παράδειγμα:
Αν σήμερα προσθέσουμε την ηλικία της Μαρίας στην ηλικία της Χριστίνας, το άθροισμα που θα πάρουμε είναι 50 χρόνια. Ποια θα είναι η συνολική τους ηλικία σε 6 χρόνια;
(α) 56 χρόνια (β) 62 χρόνια (γ) 65 χρόνια (δ) 50 χρόνια (ε) 68 χρόνια
Η σωστή απάντηση είναι το (β) διότι μετά από έξι χρόνια θα έχουν μεγαλώσει και οι δύο κατά έξι χρόνια. Συνεπώς 50+2*6=62 χρόνια.
Μέρος Β΄:
Σε κάθε σελίδα του μέρους Β΄ θα υπάρχουν γραμμές Σχημάτων. Σε κάθε γραμμή Σχημάτων θα υπάρχουν δύο σειρές σχημάτων, τα Σχήματα Προβλήματος και τα Σχήματα Απάντησης.
Τα Σχήματα Απάντησης είναι αριθμημένα (α), (β), (γ), (δ) και (ε). Έργο σας θα είναι να προσέξετε καλά τη σειρά των Σχημάτων Προβλήματος και έπειτα να αναζητήσετε το σχήμα από τη σειρά των Σχημάτων Απάντησης (βρίσκονται στα δεξιά κάθε συνόλου Σχημάτων Προβλήματος) που είναι το επόμενο στη σειρά των Σχημάτων Προβλήματος. Την απάντησή σας να τη γράψετε στο
Φύλλο Απαντήσεων.
Παράδειγμα:
Η προσεκτική παρατήρηση των Σχημάτων Προβλήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το τρίγωνο και ο ρόμβος αλλάζουν θέση μετακινούμενα εναλλάξ κατά ένα τεταρτοκύκλιο αντίστροφα προς τη φορά του ρολογιού. Συνεπώς, το σωστό σχήμα που πρέπει να επιλέξετε από τη σειρά των Σχημάτων Απάντησης είναι το (β).
Μέρος Γ΄:
Σε κάθε πρόταση που δίνεται λείπουν δύο λέξεις, η πρώτη και η τελευταία. Ακριβώς από κάτω θα υπάρχουν πέντε επιλογές συμπλήρωσης των λέξεων που λείπουν με τη μορφή ζευγαριού λέξεων. Η πρώτη λέξη του ζευγαριού θα πρέπει να ταιριάζει με την πρώτη λέξη που λείπει, έτσι που οι δύο πρώτες λέξεις να σχετίζονται μεταξύ τους. Η δεύτερη λέξη του ζευγαριού θα πρέπει να ταιριάζει με τη δεύτερη λέξη που λείπει, έτσι ώστε οι δύο τελευταίες λέξεις να σχετίζονται μεταξύ τους. Όταν διαλέξετε το ζευγάρι που νομίζετε ότι ταιριάζει καλύτερα, καλείστε να σημειώσετε την απάντηση σας στο Φύλλο Απαντήσεων.
Παράδειγμα:
….. είναι στο απατηλό όπως το γνήσιο είναι στο …..
(α). Ψεύτικο – αυθεντικό
(β). Πραγματικό – αληθινό
(γ). Μάσκα – πραγματικό
(δ). Αυθεντικό – ειλικρινές
(ε). Απάτη – ψεύτικο
Η σωστή απάντηση είναι η (α), διότι το ‘απατηλό’ και το ‘ψεύτικο’ συνδέονται με τον ίδιο τρόπο που συνδέονται το ‘γνήσιο’ με το ‘αυθεντικό’.
Βαθμολογία
Η βαθμολογία για την εξέταση Ικανοτήτων είναι 100 μονάδες και στο κάθε μέρος δίνεται διαφορετική βαρύτητα βαθμολογίας, ως ακολούθως: Αριθμητική Ικανότητα (35%) Αφαιρετική Ικανότητα (25%), Λεκτική Ικανότητα (40%). Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 50% τουλάχιστον.
Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από βαθμολογητές που ορίζει η Υπηρεσία Εξετάσεων με βάση τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για βαθμολόγηση των γραπτών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.