Τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά και σημειώθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο, καταγγέλλει με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.
Η επιστολή εστάλη στις 29 Νοεμβρίου και κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, καταγγέλλει επίσης, τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.
Οκ. Κορνηλίου υπογραμμίζει ότι αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του διεθνούς δικαίου και η παράβαση των διεθνών κανόνων και κανονισμών αποτελούν διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας και δημιουργούν δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο, εμποδίζοντας τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την διεξαγωγή της κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος σημειώνει ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, την εδραίωση του συνεχιζόμενου de facto διαμελισμού και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας.
«Από την άποψη αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μόνο ένα κυπριακό κράτος, το οποίο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ορίζεται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ιδιαίτερα στα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984)), στα οποία το Συμβούλιο δήλωσε νομικά ότι είναι άκυρη η εικαζόμενη απόσχιση τμήματος της Κύπρου»
Ο κ. Κορνηλίου παροτρύνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατία, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.