Η ανεργία, η μετανάστευση και το φαινόμενο του «part–time».
Η οικονομική κρίση στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια, έχει επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες ανεργίας της χώρας, επηρεάζοντας, δυστυχώς, τις νεαρότερες ηλικίες. Μεγάλο πρόβλημα και αποτέλεσμα της ανεργίας είναι μετανάστευση, όπου από το 2012 – 2016 η Κύπρος φαίνεται να μην μπορούσε να απορροφήσει τους νέους της, με το 2015 αυτή η μάστιγα να είχε φθάσει στο πικ της.
Παρόλα αυτά, το τελευταίο χρόνο φαίνεται να παρατηρείται μια ανάκαμψη, με τους δείκτες της ανεργίας να πέφτουν αισθητά και το πρόβλημα της μετανάστευσης να αρχίζει να μειώνεται, με το ζήτημα της μερικής απασχόλησης, το φαινόμενο που εμφανίστηκε εντονότερα τα τελευταία χρόνια, να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Για το φαινόμενος της μερικής απασχόλησης, αλλά και την ανεργία στην Πάφο, μίλησε στον «Τ», ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής.
Η καταμέτρηση Σεπτεμβρίου 2018
Σύμφωνα, με τη τελευταία καταμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2018, φαίνεται ότι η Κύπρος σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση των ποσοστών ανεργίας στην ΕΕ, από 10,2% το Σεπτέμβριο του 2017 σε 7,4% το Σεπτέμβριο του 2018 (7,1% στους άνδρες και 7,8% στις γυναίκες) ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 32.000 άτομα, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ποσοστό ήταν 7,5% τον Αύγουστο του 2018, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό ήταν 7,7%.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να κλείσουν εποχιακά, με υπαλλήλους να περιμένουν στη σειρά για να λάβουν το απεργιακό επίδομα.
Τι γίνεται με την ανεργία στην Πάφο;
Για την «μάστιγα» της ανεργίας στην Πάφο, μίλησε στο taxidromos24.com ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ο οποίος μας ενημέρωσε για την μείωση των ποσοστών.
Όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, η Πάφος ήταν η Επαρχία, η οποία είχε πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, τα τελευταία δύο χρόνια, και ιδιαίτερα το τελευταίο χρόνο, η ανεργία άρχισε να μειώνεται και η απασχόληση να αυξάνεται στην πόλη μας.
Ανησυχητικές οι διαστάσεις του… «part–time»
Ο κ. Φακοντής, όμως, μίλησε και για την αύξηση του ποσοστού μερικής απασχόλησης, κάτι το οποίο ήταν ξένο για την Κύπρο και σήμερα έχει φθάσει περίπου στο 14%.
«Αυτό δεν είναι επιθυμία των εργαζομένων, αλλά των εργοδοτών. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία, η κατηγορία των εργαζόμενων φτωχών, δηλαδή αυτοί που εργάζονται και αμείβονται πολύ χαμηλά και αντιλαμβάνεστε πως με τα μηδαμινά ποσά που λαμβάνουν δεν μπορεί κανείς να ζήσει», τονίζει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
«Βλέπουμε, λοιπόν, την ανεργία να μειώνεται, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε και ποιοτική εργασία, με καλούς μισθούς και τα σωστά ωφελήματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί, αφού σε τέτοιες περιόδους κρίσης, το πάνω χέρι έχει ο εργοδότης, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται», κατέληξε ο κ. Φακοντής.
Η πολιτεία να αποτελέσει δημιουργό ευκαιριών…
Και κάπου εδώ φαίνεται ο ρόλος της πολιτείας. Στο εξωτερικό Κύπριοι διαπρέπουν σε πολλούς τομείς, και αρκετοί από αυτούς, νέοι άνθρωποι που επέλεξαν «αναγκαστικά» μια καριέρα μακριά από την πατρίδα τους.
Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες εκ μέρους της πολιτείας για ανακοπή του ρεύματος μαζικής μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, μα δεν είναι αρκετές. Η πολιτεία πρέπει να αποτελέσει δημιουργό ευκαιριών προωθώντας ενέργειες για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Για αυτό η πολιτεία πρέπει να είναι και πρέπει να λειτουργεί ως εμπνευστής, να δημιουργεί εμβληματικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε αναδυόμενους τομείς για να κρατήσουμε τους νέους και τους επιστήμονες μας εδώ.