Η ανακοίνωση από τη Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Πάφου:
“Στα πλαίσια της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΠΑ για συζήτηση του προϋπολογισμού και καθορισμό των τελών για το 2019 οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΑΚΕΛ στο Δήμο Πάφου , Κώστας Δίπλαρος και Γιώργος Κουννάς κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση η οποία επισυνάπτεται.
Η πρόταση αποσκοπούσε στη μείωση των τελών για τους οικιακούς καταναλωτές της Α’ Φάσης του αποχετευτικού συστήματος κατά 30% και κατά 7% στις ξενοδοχειακές μονάδες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δάνεια που έγιναν προς υλοποίηση της Α’ Φάσης του αποχετευτικού εξοφλούνται εντός Δεκεμβρίου 2018, ενώ ορθά το Συμβούλιο του Οργανισμού προσανατολιζόταν στη μείωση των τελών για τους καταναλωτές της Α’ Φάσης οι οποίοι μέχρι σήμερα συνεισέφεραν και τα περισσότερα στα ταμεία του ΣΑΠΑ.
Η συγκεκριμένη πρόταση προνοούσε αποπληρωμή από πλευράς ΣΑΠΑ δανείου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ πριν από το τέλος του χρόνου από τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού που τη δεδομένη στιγμή ανέρχονται στα €17,888,822 .
Η δόση που καταβάλλεται κατά έτος για το συγκεκριμένο δάνειο ανέρχεται στις 700 χιλιάδες ευρώ περίπου. Με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα προέκυπτε εισηγηθήκαμε τη μείωση σε σημαντικό βαθμό στα τέλη για τους καταναλωτές της Α’ Φάσης, εξέλιξη που θα ικανοποιούσε και τα αιτήματα των καταναλωτών.
Ταυτόχρονα επειδή κατανοούσαμε την αναγκαιότητα να διατηρηθεί ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του Δήμου αλλά και την αναγκαιότητα να ανακτηθεί το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού εισηγηθήκαμε την αύξηση του τέλους χρήσης από 0,42 σεντ/τόνο σε 0,45 σεντ/ τόνο, μέτρο που θα ενίσχυε τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού.
Αντί αυτού η πρόταση μας καταψηφίστηκε και ως εκ τούτου το τέλος χρήσης αυξάνεται από 0,42 σεντ/τόνο σε 0,50/τόνο ενώ στους καταναλωτές της Α’ Φάσης αποφασίστηκε να γίνει μείωση του αποχετευτικού τέλους κατά 8% οριζόντια σε όλους (οικιστικά-ξενοδοχεία).
Στη δική μας την αντίληψη η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί καθόλου του καταναλωτές της Α’ Φάσης αφού επί της ουσίας δεν θα έχουν οποιαδήποτε μείωση στα τέλη που καταβάλουν κατ΄ετος ενώ αυξάνεται και το τέλος χρήσης στους καταναλωτές της Β’ Φάσης.
Έχουμε την πεποίθηση ότι ο ΣΑΠΑ ως ένας οργανισμός κοινής ωφελείας που έχει τη δεδομένη στιγμή σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα πρέπει να προσανατολίζετε προς την κατεύθυνση επιστροφής τους υπό τη μορφή ανταπόδοσης και όχι να δημιουργεί υπέρογκα «μαξιλαράκια», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ευνοούμε σπατάλες ή λανθασμένες επενδυτικές πρακτικές.”