Σε ανακοίνωση του, το Τμήμα Αρχαιοτήτων βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά το στέγαστρο για τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου, διαψεύδοντας δημοσιεύματα.
Η ανακοίνωση:
“Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν έχει τύχει καμίας ενημέρωσης ως προς τον επικείμενο σχεδιασμό που, σύμφωνα με δημοσίευμα, προγραμματίζεται από φορείς και οργανώσεις της Πάφου με θέμα το στέγαστρο για τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου. Υπογραμμίζεται όμως ότι βάσει του περί Αρχαιοτήτων Νόμου, Κεφ. 31, το αρμόδιο Τμήμα για θέματα διαχείρισης, ελέγχου, προστασίας και προβολής της αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου, είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Με την ευκαιρία αναφέρεται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε καμία περίπτωση αγνόησε τη σημασία της προστασίας των ψηφιδωτών του αρχαιολογικού χώρου της Πάφου. Αντιθέτως, πληροφορεί το κοινό ότι επί του παρόντος εκπονείται Διαχειριστικό Σχέδιο για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, σε συνεργασία με το Getty Conservation Institute των Η.Π.Α., βασικός άξονας του οποίου είναι και η κατασκευή κατάλληλου προστατευτικού στεγάστρου για τα ψηφιδωτά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, κατά τον Απρίλιο 2019 θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων σε θέματα στεγάστρων για αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι θα έρθουν από το εξωτερικό για αυτό τον σκοπό. Στόχος είναι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τη στέγαση των ψηφιδωτών δαπέδων, με τρόπο που να μην είναι παρεμβατικός ή να θέτει σε κίνδυνο την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Επιπλέον παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι οι καιρικές συνθήκες, το περιβάλλον και το οικονομικό κόστος τόσο για την υλοποίηση του στεγάστρου όσο και για τη μετέπειτα συντήρησή του.
Τονίζεται ότι μέχρι να υλοποιηθεί το στέγαστρο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων εφαρμόζει, σε συστηματική βάση, όλες τις επιστημονικά ενδεδειγμένες μεθόδους συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης, του καθαρισμού, της περιοδικής ή μόνιμης κατάχωσης συγκεκριμένων ψηφιδωτών και της συντήρησης των υφιστάμενων στεγάστρων και άλλων υποδομών. Κρίνεται δε σκόπιμο να αναφερθεί ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που δίνει στη διατήρηση των ψηφιδωτών, συμμετέχει μέσω της υπογράφουσας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ICCM (International Committee for the Conservation of Mosaics) και ως εταίρος στον διεθνή οργανισμό MOSAIKON, ο οποίος απαρτίζεται από το ICCM, το ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property), το Getty Conservation Institute και το Getty Foundation.
Οι πιο πάνω ενέργειες για προστασία των ψηφιδωτών δαπέδων διεξάγονται με γνώμονα τις διεθνείς επιστημονικές προσεγγίσεις και τα κριτήρια που θέτει η UNESCO για προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Απώτερος στόχος όλων των δράσεων που προωθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η διατήρηση και ανάδειξη της μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου. ”