“Συμπληρώνονται σήμερα 35 χρόνια από την ημέρα που ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε την σύσταση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Η δημιουργία του παράνομου αυτού ψευδοκράτους στο βόρειο μέρος της κατεχόμενης Πατρίδας μας, έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί πως είναι ανύπαρκτο και δεν υφίσταται. Επιπρόσθετα, το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα ψηφίσματά του 541 και 550 καταδίκασαν σαφώς την μονομερή ενέργεια της Τουρκίας. Είναι αυτή ακριβώς η πολιτική της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας που οδήγησαν στην απομόνωση σε μια προσπάθεια για διατήρηση των τετελεσμένων της κατοχής Είναι για αυτό που εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή η απομόνωση των Τ/Κ, στο βαθμό που υπάρχει, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συνεχιζόμενη κατοχή και στην ύπαρξη του ψευδοκράτους κι όχι στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιώθηκε να ενταχθεί ως κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζοντας για όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, θρήσκευμα ή άλλα χαρακτηριστικά, ένα μέλλον μέσα στην ενωμένη Ευρώπη και δουλέψαμε σκληρά για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση του διαχωρισμού και να εξουδετερώσουμε την πολιτική των δύο κρατών που προωθούσε και ακόμα προωθεί η Άγκυρα. Όμως εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της ευρωπαϊκής εποχής της χώρας μας μέσω της συμμετοχής τους σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, πέρσι στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπόρεσε να διαπραγματευτεί κατά πρόσωπο με την Τουρκία, στην παρουσία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ίδιος ο ΟΗΕ είχε καταγράψει για πρώτη φορά ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία για το Κυπριακό περνά μέσα από την κατοχύρωση της ασφάλειας σε ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέραν από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξέφευγαν από το πλαίσιο Γκουτέρες αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
Απευθυνόμενοι ιδιαίτερα στους Τουρκοκυπρίους, στέλνουμε το μήνυμα ότι έφτασε η ώρα να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε ιστορικό χρέος να διασφαλίσουμε το μέλλον μας μέσα σε ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος, θέτοντας τέρμα στην κηδεμόνευση της χώρας μας από άλλα κράτη, μέσα από μια έντιμη συμφωνία που θα εξασφαλίζει μια βιώσιμη και λειτουργική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ως ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου.
Καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και επαναβεβαιώνουμε, την πολιτική βούληση της παράταξής μας για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Τονίζουμε τη σημασία συνέχισης των προσπαθειών για επανέναρξη και συνέχιση του διαλόγου με σκοπό να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση, βασισμένοι στα αποτελέσματα και στο διπλωματικό «κεκτημένο» που έχουν φέρει οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη με τη στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης, για μια βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Η.Ε., αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.
Δημοκρατικός Συναγερμός”