Την ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη μετανάστευση, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα πολυπολιτισμικότητας και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για τη δημιουργία μίας ανοιχτής κοινωνίας είχε ως στόχο το σεμινάριο με τίτλο ” Οικοδομώντας μια ανοιχτή κοινωνία : Βιώματα προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο” που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Δρ. Στέφανος Σπανέας και σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων της Πάφου, λειτουργοί κοινωνικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι ΜΚΟ, λειτουργοί δημόσιων υπηρεσιών, φοτητές, δημότες καθώς και πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην επαρχία Πάφου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου δήλωσε ότι “μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία» αποδεικνύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της βιώσιμης και, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη”.
Ο Δημοτικός Γραμματέας Πέγειας κ. Ματθαίου με τη σειρά του τόνισε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν ευημερία και ανάπτυξη αν στις πόλεις μας δεν υπερισχύουν πολιτικές για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την εδραίωση της αποδοχής και της συνύπαρξης με τους μετανάστες», ενώ η εκπρόσωπος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων κ. Σαββίδου τόνισε ότι «οι εμπειρίες που ήδη αποκτήθηκαν από τους επωφελούμενους του έργου, αλλά και τις ίδιες τις δημοτικές αρχές πιστεύεται ότι θα συνεχίσουν να υποβοηθούν τη διαδικασία ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία».
Ο κ. Στέφανος Σπανέας στην παρουσίασή του ανέπτυξε το έργο MiHb που αφορά δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών σε όλη την Κύπρο, προσφέροντας υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχουν, όπως ανέφερε, 4 κέντρα στην ελεύθερη Κύπρο, ενώ τις ανάγκες του έργου έρχεται να ενισχύσει η Κινητή Μονάδας Ενημέρωσης που διαθέτει το πρόγραμμα.
Ακολούθως, πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο ανέπτυξαν τις προσωπικές βιωματικές εμπειρίες τους και τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.
Η κ. Ρεχάπ Αλχαμπράτ μίλησε για τις διακρίσεις εντός του σχολικού χώρου και της αδυναμίες του συστήματός να προστατεύσει παιδιά ΥΤΧ, ενώ ο κ. Αμντούλ Ταρίλ μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες όσον αφορά την εξεύρεση εργασίας και την μη αξιοποίηση των γνώσεων τους. Τέλος, ο κ. Γουίλι Τοτόρο, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναγνωρισμένων Προσφύγων Κύπρου μίλησε για το έργο του συνδέσμου και την πρωτοβουλία του συνδέσμου να δημιουργήσει το οίκημα «New Genesis Centre».
Το σεμινάριο «Οικοδομώντας μια ανοιχτή κοινωνία» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία» για 4η συνεχή χρονιά.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)