“Επιβάλλεται ταχύτερη αδειοδότηση έργων, η έγκαιρη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και η μείωση στις φορολογίες ακίνητων.”
Σταθερά σε ανοδική πο ρεία κυμαίνονται οι πωλήσεις ακινήτων στην Παφο ανέφερε στο taxidromos24.com, ο επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Πάφο και επιχειρηματίας Ιωάννης Αριστοδήμου (J. Aristodemou Ideals Homes) . Αν και το ενδιαφέρον από την Ρωσία έχει στραφεί σε άλλες χώρες , εντούτοις τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζεται , όπως είπε , από την Κίνα και χώρες του Αραβικού κόλπου . Ο κ. Αριστοδήμου καταθέτει την άποψη του για τα ψηλά κτίρια και αναλύει τρόπους για προσέλκυση ξένων επενδυτών..
Κύριε Αριστοδήμου , ποια η κατάσταση στον τομέα των ακινήτων κατά το 2018; Υπάρχει αύξηση στις αγοραπωλησίες;
Όπως είναι γνωστό γίνεται δημοσίευση από μέρους του Κτηματολογίου για τον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατίθενται και ταυτόχρονα γίνονται οι συγκρίσεις με τον χρόνο που έχει περάσει.
Αυτή η ενημέρωση παρουσιάζει αυξητική τάση ιδιαίτερα στην Επαρχία Πάφου, συγκριτικά με το 2017, ιδιαιτέρως στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018. Όσον αφορά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2018 έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα με την διαφορά ότι το ενδιαφέρον από την Ρωσία έχει μετατοπιστεί σε άλλες χώρες εν σύγκριση με το 2017.
Από ποιες χώρες παρατηρείται ενδιαφέρον;
Το ενδιαφέρον παραμένει από τις χώρες της Ευρώπης με ποσοστό 50% περίπου ιδιαιτέρως για μικρές επενδύσεις. Οι χώρες οι οποίες έχουν δυναμική και επενδύουν μεγάλα ποσά παραμένει η Κίνα και η Ρωσία, όπως και οι χώρες του Αραβικού Κόλπου. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ενδιαφέρον από Τρίτες Χώρες άγνωστες ως τώρα στην αγορά, π.χ. Βιετνάμ.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και ποια κίνητρα χρειάζονται για την επίτευξη του σκοπού;
Η Κύπρος έχει την δυνατότητα να ελκύσει επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη:
Α) Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας, η οποία αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη και επισφραγίζει την πορεία ανάκαμψης των τελευταίων χρόνων και τη συλλογική προσπάθεια που έγινε από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.
Β)Τις συνεχείς Επιχειρηματικές Αποστολές σε πολλές χώρες ενδιαφέροντος από μέρος του ΚΕΒΕ και του Κράτους και άλλων Φορέων και ιδιαιτέρως μεγάλων Εταιρειών Ανάπτυξης Γης.
Γ) Όσον αφορά την Επαρχία Πάφου πάντοτε παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από επενδυτές λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του φυσικού περιβάλλοντος, του αεροδρομίου,καθώς επίσης και η συνεχής αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων. Ελκυστικό και σημαντικό είναι τα όσα έργα έχουν γίνει στην πόλη της Πάφου, τα οποία φαίνεται ότι θα έχουν συνέχεια και αυτή η παρουσία έχει πολλαπλασιαστικό όφελος.
Δ)Η επισκεψιμότητα σε μια χώρα και συγκεκριμένα στην Επαρχία μας όσον και το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι αγώνας δρόμου και χρειάζεται συνέχεια τα πιο κάτω:
Ε) Ο Ιδιωτικός και Δημόσιος Τομέας να αναβαθμίζονται συνέχεια και το επίπεδο επαγγελματισμού και συμπεριφοράς, να δημιουργούν ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ζ) Το Κράτος θα πρέπει στην προσπάθεια του να καλύψει σπατάλες με φορολογίες να προσηλωθεί στο να εξεύρει και τρόπους μείωσης της φορολογίας για να υπάρχει ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον για την ανάπτυξη. (Υπάρχουν αφαιρέσεις όσον αφορά στο θέμα φορολογίας, αλλά οι προσθέσεις είναι πολύ πιο μεγάλες). Σ΄αυτή μου την αναφορά θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι οι φόροι που εμπλέκονται στον τομέα ανάπτυξης γης είναι οι πιο υψηλοί συγκριτικώς με την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος, και εξηγώ: Μεταβιβαστικά, Εταιρικός Φόρος, Φ.Π.Α, Φ.Π.Α στην αγορά, Παραχώρηση του 13% – 15% του ακινήτου που αναπτύσσεται στο Κράτος (Δημόσιο Χώρο Πρασίνου). Όταν παραχθεί το προϊόν (ακίνητα προς πώληση) και μετά από αγώνα δρόμου και χρονοβόρες διαδικασίες, π.χ. όπως άδειες, πιστοποιητικά εγκρίσεων, έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας και στην συνέχεια κερδοφορία, το Κράτος έρχεται κατά την ώρα που γίνεται η πληρωμή κερδών (μερίσματα) να βάλει επιπλέον φόρο 17%. Όλες οι πιο πάνω φορολογίες στον τομέα ανάπτυξης γης ξεπερνούν κατά πολύ το 50%.
Ποια η άποψη σας για την δημιουργία πύργων (πολυώροφων κτιρίων) στην Πάφο;
Τα πολυώροφα κτίρια εντάσσονται στα νέα προϊόντα του τομέα ανάπτυξης γης και στο θέμα της ζήτησης από την υψηλά εισοδηματική τάξη. Όπως φαίνεται και σε ειδικές περιοχές της Λεμεσού, το θέμα των υψηλών κτιρίων κυριαρχεί ουσιαστικά στον τομέα της ανάπτυξης για τους λόγους που ανάφερα πιο πάνω. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες Επαρχίες και ιδιαιτέρως για την Επαρχία της Πάφου. Σαν επιστέγασμα των πιο πάνω, εύκολα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κάθε εξέλιξη του χρόνου έχει τις δικές της απαιτήσεις και θα πρέπει να συμβαδίζουμε για σκοπούς ανταγωνιστικότητας, αναγκαιότητας και οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι γύρω από την ανάπτυξη γης εξυπηρετούνται άλλα 100 και πλέον επαγγέλματα.