Στολίδι για την Πάφο αποτελεί το Πράσινο Σημείο που οδηγεί στην οδό Μιντχάτ Πασά στον Μούτταλο, ένα έργο που συγχρηματοδοτήθηκε για την κατασκευή του από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ. Πρόκειται για το πέμπτο Πράσινο Σημείο που έχει δημιουργηθεί στην επαρχία Πάφου.
Ο Μιχάλης Μιχαήλ, Επικεφαλής των πέντε Πράσινων Σημείων στην Πάφο (Πάφο, Πέγεια, Πόλη Χρυσοχούς, Κολώνη και Αγία Βαρβάρα) ανέφερε πως η λειτουργία των Πράσινων Σημείων είχε αρχίσει από το Απρίλιο- Μάιο του 2015, προσθέτοντας πως αυτήν την ανέλαβε αρχικά εταιρεία μετά από διαγωνισμό και από τον Οκτώβριο του 2017 την πλήρη λειτουργία ανέλαβε το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ.
Ο κ. Μιχαήλ σημείωσε πως όλα τα Πράσινα Σημεία έχουν στελεχωθεί με προσωπικό και διατίθενται δύο φορτηγά οχήματα που επισκέπτονται τις απομακρυσμένες κοινότητες και συλλέγουν τα απόβλητα όπως αλουμίνιο, άχρηστα αντικείμενα, γυαλί, έπιπλα, θερμόμετρα, λαμπτήρες, μεταλλικά αντικείμενα, μπαταρίες, ξύλο, παιγνίδια, ογκώδη πλαστικά, πλαστικά αντικείμενα, πράσινα-κλαδέματα, στρώματα, υλικά καθαρισμού υφάσματα, φάρμακα, χαλιά, χαρτί, χαρτόνια, χρώματα και D.I.Y.
Το ένα από τα δύο οχήματα, όπως εξήγησε, διαθέτει γερανό με “ αρπάγη” για να επιτυγχάνεται η φόρτωση χωρίς να χρειάζεται τρίτο μέσο.
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως τα υλικά που συγκεντρώνονται στα Πράσινα Σημεία αλλά και στις κοινότητες οδηγούνται σε αδειοδοτημένες μονάδες για περαιτέρω επεξεργασία όπως διαχείριση, ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.
Ο ρόλος των Πράσινων Σημείων ανέφερε ο κ. Μιχαήλ είναι η συλλογή και η αποθήκευση, προσθέτοντας πως τα άχρηστα οδηγούνται στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ όπου γίνεται ταφή καθώς και τα κλαδέματα λόγω των αυξημένων ποσοτήτων οδηγούνται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων και από εκεί μεταφέρονται είτε σε Μονάδα Διαχείρισης ή θρυμματίζονται και μετατρέπονται σε κόμποστ.
Ερωτηθείς σχετικά ο Υπεύθυνος των Πράσινων Σημείων της Πάφου ανέφερε πως τα πιο πάνω υλικά γίνονται αποδεκτά σε όλα τα Πράσινα Σημεία χωρίς καμία χρέωση προς τους δημότες. Τα υλικά θα πρέπει να είναι ανά είδος ή να γίνεται η διαλογή από τον πολίτη στα Πράσινα Σημεία. Επιπρόσθετα είπε, οι συσκευασίες τροφίμων ή ποτών που θα αποθέτονται στα Πράσινα Σημεία δεν πρέπει να φέρουν περιεχόμενο.
Υλικά που δεν αναφέρονται στον πίνακα δεν γίνονται αποδεκτά καθώς και υλικά σε μεγάλες ποσότητες. Εξήγησε ακόμη πως συσκευασίες φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και απηύθυνε έκκληση στους δημότες /πολίτες που κάνουν χρήση φυτοφαρμάκων τις κενές συσκευασίες να τις παραδίδουν στα κατά τόπους πρατήρια. Επίσης, οι επιχειρήσεις βιοτεχνίες ή εργοληπτικές εταιρείες έχουν υποχρέωση να μεταφέρουν τα άχρηστα υλικά που προκύπτουν από τις εργασίες τους σε αδειούχες μονάδες.
Όσον αφορά τις πιο ψηλές ποσότητες υλικών που καταφθάνουν στα Πράσινα Σημεία, ο κ. Μιχαήλ είπε πως είναι τα ογκώδη, όπως στρώματα, έπιπλα , έπιπλα κήπου, ξύλα με βαφή ή βερνίκι. Ακολουθούν, συνέχισε, τα κλαδέματα όπως κήπων, πάρκων και γρασίδια από γήπεδα.Στην συνέχεια οι ηλεκτρικές συσκευές, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σιδηρούχα. Μετά τα μπάζα, νιπτήρες τουαλέτων πλακάκια, χαλάσματα χαλίκια και άμμος. Σε μικρότερες ποσότητες συνέχισε, έρχεται το χαρτί- χαρτόνι , η γραφική ύλη, το πλαστικό, πλαστική συσκευασία, το γυαλί, γυάλινη συσκευασία και τα άχρηστα είδη όπως χαλασμένα χαρτιά που δεν μπορεί να οδηγηθούν για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση και υπολείμματα κήπων .
Σε σχέση με τα τηγανέλαια ο κ. Μιχαήλ είπε πως γίνεται μια προσπάθεια από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για διάθεση συλλογής των τηγανελαίων και ακολούθως αυτά θα προωθούνται για παραγωγή βιοντίζελ και τα κέρδη ή τα λεφτά που θα εξασφαλίζονται από αυτή την διαδικασία θα δίδονται σε κοινωφελείς σκοπούς.
Η προσπάθεια, είπε, τώρα ξεκίνησε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί.
Ερωτηθείς για την διάθεση του κοινού στα θέματα ανακύκλωσης ο κ. Μιχαήλ είπε πως αρχικά ήταν χαμηλή, ωστόσο, όπως παρατήρησε, με την σωστή ενημέρωση και την προσπάθεια διαφώτισης των Δήμων και των κοινοτήτων, οι τάσεις είναι αυξητικές και οι πίνακες καταγραφής καταδεικνύουν ότι από μήνα σε μήνα τα υλικά που παραδίδονται αυξάνονται. Σήμερα, πρόσθεσε, το ενδιαφέρον του κοινού είναι ενθαρρυντικό.
Ενδεικτικά ανέφερε πως τον μήνα Σεπτέμβριο του 2018 παρέλαβαν και παρέδωσαν 23 τόνους περίπου ογκώδη υλικά, όπως έπιπλα, στρώματα σε αδειοδοτημένη μονάδα ενώ τους προηγούμενους μήνες οι ποσότητες ήταν πολύ χαμηλές.
Όπως τον Αύγουστο του 2018 παρέλαβαν 12 τόνους, συμπλήρωσε.
Ο Μιχάλης Μιχαήλ είπε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι η σωστή ενημέρωση του κοινού ώστε να μεταφέρουν τα υλικά τους έστω και ανάμεικτα στα Πράσινα Σημεία και ακολούθως με τη βοήθεια του προσωπικού που διαθέτουν τα Πράσινα Σημεία να γίνεται η σωστή διαλογή.
Κατά αυτόν τον τρόπο σημείωσε, θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του ΧΥΤΑ που είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα αλλά και η ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου.
Πρόσθεσε δε πως τα Πράσινα Σημεία δεν είναι ανεξέλεγκτες χωματερές, δεν δημιουργούν οχληρία, δεν δημιουργούν οσμές, ούτε ρύπους είτε στην ατμόσφαιρα είτε στον υδροφορέα και δεν αποθηκεύουν υλικά για μακρό χρονικό διάστημα. Αυτό, συνέχισε, που επιτυγχάνεται είναι ο καθαρισμός της πόλης .
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Πάφου, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η διαχείριση του Πράσινου Σημείου Πάφου(Μούτταλος) που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Καδή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις περιβαλλοντικές υποδομές ολόκληρης περιοχής, εξυπηρετώντας όχι μόνο την δημαρχούμενη περιοχή Πάφου, αλλά και τις γύρω κοινότητες καθώς και το δυναμικό των πέντε Πράσινων Σημείων που λειτουργούν συνολικά στην επαρχία.
Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως κάθε πολίτης οφείλει να αξιοποιήσει τον χώρο αυτό, που είναι κοντινός και εύκολα προσβάσιμος για κάθε νοικοκυριό της Πάφου και να μεταφέρει εκεί τα άχρηστα αντικείμενα. Επεσήμανε πως ο Δήμος θα είναι στο εξής πολύ αυστηρός και στους παραβάτες θα επιβάλλονται εξώδικα πρόστιμα.
Οι ώρες λειτουργίας των Πράσινων Σημείων είναι Δευτέρα – Τρίτη 08:00 – 16:00 , Τετάρτη είναι κλειστό, Πέμπτη – Παρασκευή 08:00- 16:00, Σάββατο 08:00 – 14:00 και Κυριακή και Αργίες Κλειστό.