Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην επαρχία Πάφου για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα θαλάσσια απορρίμματα ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι γίνεται καταγραφή των σκουπιδιών σε διάφορες παραλίες και στον βυθό της Κύπρου.
Ο κ. Καδής, ο οποίος μίλησε σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσίαση του Προγράμματος « Zero Waste Beach » στη δημοτική παραλία της Γεροσκήπου ανέφερε πως το Υπουργείο Γεωργίας , Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, με πρώτη τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η συγκεκριμένη δράση είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό, αφού η χρήση πλαστικής σακούλας στα ταμεία υπεραγορών και άλλων εμπορικών καταστημάτων μειώθηκε σε ποσοστό πέραν του 80% , όπως είπε.
Παράλληλα, συνέχισε, το Υπουργείο διεξάγει εκστρατείες, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μέσω του ερευνητικού προγράμματος MELTEMI, στο οποίο βασικός εταίρος είναι το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
Ακολούθως ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο, αξιοποιώντας και την εμπειρογνωμοσύνη ειδικών και επιστημόνων για το θέμα με στόχο, όπως είπε, την ανάπτυξη πολιτικών που προωθούν την κυκλική οικονομία, μια οικονομία δηλαδή στην οποία εκμηδενίζονται ή περιορίζονται στο ελάχιστο τα απόβλητα. Επεσήμανε πως σύντομα θα εξαγγελθούν πολιτικές και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Απευθυνόμενος στους διοργανωτές, ο κ. Καδής τους διαβεβαίωσε ότι στο πολύτιμο έργο που προσφέρουν στον τόπο μας , θα έχουν την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο θάλασσες και ακτές απαλλαγμένες από πλαστικά σκουπίδια.
Κρούοντας εξάλλου τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης, η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Ξένια Λοϊζίδου, υπογράμμισε πως αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, το οικοσύστημα της Μεσογείου οδηγείται στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Σε δηλώσεις η κ. Λοιζίζου ανέφερε πως το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ έχει αναπτύξει πολύ έντονη δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με στόχο τις καθαρές θάλασσες.
Πρόσθεσε πως με το έργο Zero Waste Beach επιδιώκουν μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων και στοχευμένων δράσεων αφενός τον περιορισμό της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης και αφετέρου την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών, των τοπικών αρχών και του κοινού για το θέμα. “Λαμβάνοντας υπόψη πως η Κύπρος στηρίζεται κυρίως στην τουριστική βιομηχανία, οι καθαρές ακτές είναι απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση του τόπου», συμπλήρωσε.
Όπως επεξήγησε βασικός άξονας της δράσης είναι το On-the-go recycling: Η τοποθέτηση πενήντα κάδων ανακύκλωσης πλαστικού/ PMD σε παραλιακούς πεζόδρομους όπου δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Είπε πως η δράση αυτή αγκαλιάστηκε από τον Δήμο Γεροσκήπου και την κοινότητα Κισσόνεργας.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των πρώτων ημερών η κ. Λοιζίδου είπε πως από τους 50 κάδους συλλέγονται περί τα 200 κιλά PMD καθημερινά, άρα μπορούν να συλλεχθούν περίπου 6 τόνοι το μήνα και πάνω από 70 τόνοι το χρόνο.Σε ανάλυση τεμαχίων PMD, «πρωταθλητές» με 26% είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού και με το ίδιο ποσοστό τα τενεκεδάκια (14% μπύρα και 12% αναψυκτικά), ενώ 15% είναι πλαστικές σακούλες,12% καλαμάκια. Στους κάδους, εκτός από υλικά PMD βρέθηκαν και γόπες τσιγάρων (30% του συνόλου των τεμαχίων), καθώς και διαφημιστικά φυλλάδια και εφημερίδες.
Η κ. Λοιζίδου ανέφερε πως η πιλοτική αυτή δράση θα έχει διάρκεια 2 μηνών, ώστε να μπορούν να έχουν στατιστικά αποδεκτά αποτελέσματα. Ακολούθως αναφέρθηκε στη δράση καθαρισμού των παραλιών και στην καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη. Ενδεικτικά είπε πως το καλοκαίρι του 2018, πραγματοποιήθηκαν 13 καθαρισμοί ακτής σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με την υποστήριξη των τοπικών αρχών και πάνω από 500 εθελοντών και τη συλλογή 1,5 τόνου σκουπιδιών. Καθαρισμός ακτής πραγματοποιήθηκε και σήμερα.
Η Κάλια Πατσιά, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Α/φοι Λανίτη είπε στην διάσκεψη τύπου πως αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης και θέτοντάς το στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών μας δράσεων, εγκαινίασαν σήμερα, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, το Πρόγραμμα “Zero Waste Beach”. Πρόκειται σημείωσε, για ένα ολοκληρωμένο και καινοτόμο Πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και στηρίζεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola, The Coca-Cola Foundation.
Επεσήμανε πως η χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μακρόπνοο όραμα της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής της, η Coca-Cola, δεσμεύτηκε πρόσφατα με έναν φιλόδοξο στόχο, όπως μέχρι το 2030 να συλλέξει και να ανακυκλώσει το 100% των συσκευασιών της που κυκλοφορούν στην αγορά, επιδιώκοντας παράλληλα, οι συσκευασίες της να περιέχουν κατά μέσο όρο 50% ανακυκλωμένη ύλη.
Το δικό τους μήνυμα έστειλε ο Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου, Κυριάκος Χατζηβασίλης, και ο Πρόεδρος του ΚΣ Κισσόνεργας, Γιώργος Στυλιανού.
Ο κ. Χατζηβασίλης ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου αποτελεί περιοχή με ιδιαίτερες ευαισθησίες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και δραστηριοποιείται στον τομέα διαφώτισης σε σχολεία , στους δημότες και γενικότερα στην κοινωνία σε σχέση με τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης.
Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού ανέφερε πως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σημαντικότατο ρόλο στα θέματα περιβάλλοντος. Εκτίμησε μάλιστα πως όλοι πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση όχι πυροσβεστικά , αλλά προληπτικά , στην διαφώτιση του κοινού και στην ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης.
Μετά το πέρας της διάσκεψης έινε καθαρισμός της δημοτικής παραλίας Γεροσκήπου.