Μείωση των ελεγχόμενων προσώπων στους αξιωματούχους που ασκούν εξουσία η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και η αξία που ασκούν δυνατόν να αποφέρει αθέμιτο πλουτισμό, επιφέρει τροποποιητικό νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων.
Ο νόμος ως έχει σήμερα, επιβάλλει διενέργεια ελέγχου σε 6.000 πρόσωπα και με το νομοσχέδιο, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, οι ελεγχόμενοι θα μειωθούν κατά 4.200 περίπου.
Συγκεκριμένα, θα εξαιρεθούν του ελέγχου πόθεν έσχες οι δήμαρχοι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των κατεχόμενων δήμων, τα κοινοτικά συμβούλια όλων των κοινοτήτων, κατεχομένων και μη, εξαιρουμένων των προέδρων και αντιπροέδρων, τα μέλη των σχολικών εφορειών.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, ανέφερε πως αυτό κατατέθηκε μετά από την εισήγηση του τριμελούς συμβουλίου που θα εφαρμόσει τον έλεγχο, το οποίο αποφάνθηκε ότι με 6.000 ελεγχόμενα πρόσωπα, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί αποτελεσματικός έλεγχος.
Σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, στην παρουσία και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, συζητήθηκαν οι εμπειρίες που αποκομίστηκαν με την εφαρμογή του νόμου για το πόθεν έσχες των 75 κρατικών αξιωματούχων και τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com