«Τα πλοιάρια είναι εστίες μόλυνσης και τα χέρια μας είναι δεμένα.»
Στο taxidromos24.com, μίλησε ο Κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, κ. Νίκος Κλεάνθους, επισημαίνοντας τα κυριότερα θέματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινότητα το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο, με κυριότερο αυτό με τις βάρκες των μεταναστών.
Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει ο κ. Κλεανθούς, οι κοινότητα το τελευταίο διάστημα έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα δυσάρεστο φαινόμενο, αυτό της εγκατάλειψης των πλοιαρίων των μεταναστών στο Αλιευτικό Καταφύγιο του Κάτω Πύργου, με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρευτούν και να αποτελούν σοβαρές εστίες μικροβίων και μολύνσεων, απειλώντας τη δημόσια υγεία και με την Αστυνομία, στην οποία και ανήκουν πλέον οι βάρκες, να παραμένει με τα χέρια σταυρωμένα, αφού όπως τονίζουν, αποτελούν τεκμήρια.
Άλλα προβλήματα, τα οποία επισημαίνει ο κ. Κλεάνθους, είναι αυτό της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας του Κάτω Πύργου, το φαινόμενο της αστυφιλίας που έχει πλήξει την κοινότητα ερημώνοντας την σιγά σιγά, ενώ αναφέρεται και στις κακόβουλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει φέτος, τονίζοντας πως κάποιοι «ανεγκέφαλοι» προσπαθούν να καταστρέψουν την περιοχή.
Τι γίνεται με τα πλοία των μεταναστών που προσάραξαν στο Λιμανάκι του Κάτω Πύργου;
«Οι εγκαταλελειμμένες βάρκες των μεταναστών που απέπλευσαν στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας, είναι μια από τις κυριότερες παράπλευρες απώλειες που έχει υποστεί η κοινότητα. Εδώ και αρκετό καιρό, το λιμανάκι του Κάτω Πύργου, εκτός από τα άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει, αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των βαρκών που έφεραν τους μετανάστες και την άρνηση των αρμοδίων να τα μετακινήσουν, αφού αποτελούν τεκμήρια για την Αστυνομία, όπως μας ανέφεραν, και πρόκειται να παραμείνουν εκεί μέχρι της εκδίκαση των υποθέσεων και μετά να βγουν σε δημοπρασία.
Μέχρι να γίνουν, όμως, όλα αυτά, οι βάρκες είναι πραγματικά σε άθλια κατάσταση. Η Αστυνομία τα έχει αναλάβει, αλλά δεν έχουν καθαριστεί από τότε που προσάραξαν στο Αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου. Η μια είναι μισοβυθισμένη, ενώ όλες αποτελούν εστίες μικροβίων και μολύνσεων, με ακαθαρσίες και έντονη δυσωδία, χωρίς να τις έχει επιθεωρήσει κανείς και με τους πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα, όπως και οι ψαράδες. Εκτός του ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κρατούν και ένα τεράστιο χώρο στο Λιμανάκι του Κάτω Πύργου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους οι ντόπιοι ψαράδες και εμάς τα χέρια μας είναι «δεμένα».
Να σημειώσουμε ότι η Αστυνομία υποσχέθηκε να τα μετακινήσει πριν ένα μήνα, ενώ εμείς έχουμε προβεί αρκετές φορές σε έντονες διαμαρτυρίες για αυτή την κατάσταση.»
Υποστελεχωμενο το Κέντρο Υγείας. Κινδυνεύουν ζωές
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του Κάτω Πύργου;
«Είναι πολλαπλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κέντρο Υγείας, με κυριότερο αυτό της υποστελέχωσης. Σαν κοινότητα, λοιπόν, απαιτούμε να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας της περιοχής με προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές, και να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Το πρόβλημα όσο πάει και διογκώνεται, αφού το προσωπικό δεν είναι επαρκές για να εξυπηρετήσει τον κόσμο, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά στην περιοχή.
Ο κόσμος είναι αρκετός, αφού μιλάμε για ένα αριθμό που αγγίζει τους 1500 κατοίκους, ενώ έρχονται και από γειτονικές κοινότητες. Το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός φτάνει μέχρι και τους 5000 μαζί με τους επισκέπτες.
Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, με τη Γενική Διευθύντρια. Εμείς, ως κοινότητα, λοιπόν, κατά τη συνάντηση έχουμε λάβει κάποιες υποσχέσεις για αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας και τώρα αναμένουμε.»
Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την κοινότητα ο ένας μετά τον άλλον!
Ένα άλλο πρόβλημα είναι αυτό της αστυφιλίας ;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της αστυφιλίας, αφού λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας και της έλλειψης κινήτρων, ο κόσμος, και ιδιαίτερα νεαροί, εγκαταλείπουν την κοινότητα και μεταβαίνουν στις πόλεις. Δεν υπάρχει κάτι να τους τραβήξει έτσι ώστε να μην εγκαταλείπουν την κοινότητα ή ακόμα και για να επιστρέψουν. Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν με τη βοήθεια της πολιτείας και του κράτους, όπως να δοθεί έμφαση στο τομέα του τουρισμού και να δημιουργηθούν μικρές βιοτεχνίες με τον κόσμο να μπορεί να εργοδοτηθεί. Με αυτούς τους τρόπους, η περιοχή δε θα ερημώσει και δε θα υπάρχει αυτό το αίσθημα εγκατάλειψης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.»
Κάποιοι βάλθηκαν να μας κάψουν…
Τα σχόλια σας για τις πυρκαγιές; Ήταν αρκετές φέτος στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας θέτοντας σε κίνδυνο την κοινότητα και όχι μόνο.
«Ήταν καταστροφικές και δυστυχώς αποδεικνύεται πως ήταν κακόβουλες, αφού κάποιοι ανεγκέφαλοι βάλθηκαν να κάψουν και να πλήξουν την περιοχή μέσω των πυρκαγιών. Όπως είπα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για εμάς, αφού είχαμε αρκετές καταστροφές, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκοντας λύσεις για το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο.»