“Παρακολουθώντας το δημόσιο διάλογο που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα για το εν λόγω θέμα, έχω αντιληφθεί ότι οι βεβιασμένες τοποθετήσεις και η μη επαρκής παράθεση των γεγονότων έχουν στείλει λανθασμένα μηνύματα στην κοινή γνώμη, τόσο όσο αφορά την ουσία του ζητήματος αλλά και πολύ περισσότερο για τη στάση που η συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. τήρησε εν τέλει στο θέμα.
Ως εκ τούτου λοιπόν θέλω να αναφερθώ στο θέμα με στοιχεία τα οποία ο οποιοσδήποτε επιθυμεί είναι διαθέσιμα από μένα προκειμένου να επαληθεύσει αυτά που θα αναφέρω.
Ποιο συγκεκριμένα ενημερώνω ότι η ένωση Δήμων της οποίας είμαστε μέλος έθεσε ενώπιων μας τον κανονισμό που ενέκρινε για τις συντάξεις των δημάρχων προκειμένου να προχωρήσουμε και εμείς αν το επιθυμούμε στην υιοθέτηση του και αντικατάσταση του ήδη ισχύοντα στον Δήμο μας. Σημειώνω εδώ ότι με βάση την ενημέρωση που τύχαμε οι 35 από το σύνολο των 39 Δήμων παγκύπρια εφαρμόζουν ήδη το συγκεκριμένο κανονισμό, οι υπόλοιποι τρείς είναι προσφυγικοί και ανενεργοί ουσιαστικά και ο τελευταίος ήμασταν εμείς.
Μελετώντας και συγκρίνοντας τους δύο κανονισμούς διεφάνει ξεκάθαρα από τα στοιχεία που παρέθεσε η δημοτική μας ταμίας, ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου θα αποφέρει εξοικονόμηση από τις συντάξεις του τέως και νυν δημάρχων σε βάθος 17ετίας το ποσό των € 338,500! καθότι προβλέπονται μειωμένες συντάξεις, κάτι που παραδόξως και περιέργως δεν είδα που θενά να σχολιάζεται!
Αυτό το ποσό φυσιολογικά και αυτονόητα θα συνεχίσει διαχρονικά να αυξάνεται καθότι και οι όποιοι μελλοντικοί δικαιούχοι δήμαρχοι θα λαμβάνουν την μειωμένη σύνταξη που προβλέπει ο νέος κανονισμός, πάντα σε σχέση με τον ισχύον μέχρι σήμερα.
Σημειώνω μάλιστα ότι διορθώνεται και η στρέβλωση που παρατηρείτο στον παλιό κανονισμό, όπου υπολογίζοντον τα έξοδα παραστάσεων στο ποσό συνταξιοδότησης κάτι το οποίο ήταν και επισήμανση του γενικού ελεγκτή ότι έπρεπε να διορθωθεί.
Παρατηρήθηκε ωστόσο ότι στο νέο κανονισμό προβλέπεται η συνταξιοδότηση να αρχίζει από το 60ο έτος ηλικίας όπως συμβαίνει με άλλους αξιωματούχους του κράτους (υπουργούς, βουλευτές, πρόεδροι κλπ) γεγονός που μας απασχόλησε και ζητήσαμε νομική γνωμάτευση κατά πόσο θα μπορούσαμε μονομερώς να το μεταθέσουμε στο 65ον με θετική απάντηση χωρίς να θεωρείτε όμως ότι αυτό θα καταστεί και εφαρμόσιμο εκ προοιμίου καθότι απαιτείται και έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.
Επιπλέον ζητήθηκε επίσης γνωμάτευση από τον γενικό ελεγκτή στο κατά πόσο η όποια ενδεχόμενη αποδοχή της εισήγησης μας για μετάθεση του ορίου συνταξιοδότησης δύνατο να έχει αναδρομική εφαρμογή. Η απάντηση που πήραμε κατά λέξη από τον γενικό ελεγκτή τον οποίο όλοι μας επικαλούμαστε ως τον πλέον αδιάβλητο και έμπιστο θεσμό ήταν κατά λέξη «Συναφώς αναφέρεται, ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η τροποποίηση των κανονισμών, δεν θα πρέπει κατά την άποψη μας, να επηρεαστούν αρνητικά, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του τέως Δημάρχου».
Αυτή είναι η απάντηση του γενικού ελεγκτή και δηλώνω αναρμόδιος να την αμφισβητήσω.
Μ’ αυτά λοιπόν τα δεδομένα υπόψη μας κατέθεσα πρόταση η οποία έλαβε επτά θετικές ψήφους, 1 υποχρεωτική αποχή (Δήμαρχος) και 1 αρνητική, η οποία προβλέπει υιοθέτηση του προτεινόμενου κανονισμού ο οποίος υπενθυμίζω ότι θα αποφέρει όφελος στα δημοτικά μας ταμεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ διαχρονικά από τις εξοικονομήσεις των συντάξεων παρά το γεγονός ότι ο τέως δήμαρχος θα κάνει χρήση του δικαιώματος του από το 60ο του έτος (κάτι, που επίσης υπενθυμίζω ότι ούτως ή άλλως δεν μπορεί κάποιος να του το αποστερήσει βάση της γνωμάτευσης του γενικού ελεγκτή) ενώ ο νύν ούτως ή άλλως δεν μπορεί φυσιολογικά να συνταξιοδοτηθεί από το 60ο του καθότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντα του σε ηλικία…. 65 ετών οπότε με αυτά τα γεγονότα η υιοθέτηση του κανονισμού όχι μόνο δεν ζημιώνει αλλά κατά φανέστατα είναι προς όφελος του Δήμου.
Επιπλέον για τη εξάλειψη της άδικης πρόνοιας για συνταξιοδότηση από το 60ετος εισηγούμαι στην πρόταση μου όπως αποστείλουμε στην ένωση Δήμων αίτημα για συζήτηση τροποποίησης και μετάθεσης του ορίου στο 65ον έτος. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό τότε από μόνοι μας να προχωρήσουμε μονομερώς σε απόφαση τροποποίησης του κανονισμού στο 65ον έτος η οποία τονίζω και είναι σημαντικό δεν πρέπει να θεωρείτε ότι θα είναι και εφαρμόσιμη αφού πρέπει να τύχει της έγκρισης όπως προανέφερα του υπουργικού συμβούλιου κάτι το οποίο τίθεται εναμφιβόλο. Εξάλλου αυτή θεωρώ είναι και μια σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση του ζητήματος και προς την ένωση Δήμων αφού θα συμπεριφερθούμε δεοντολογικά και ηθικά σωστά απέναντι τους θέτοντας εκ των προτέρων επιχειρηματολογώντας την διαφωνία μας ενώπιον τους.
Καταληχτικά με αυτά που παράθεσα ειλικρινά διερωτώμαι από πού συμπεραίνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέργησε κατά τρόπο που δεν προστατεύει τα συμφέροντα των δημοτών του αλλά και κύρια πού φαίνεται ότι συμφωνεί με τη συνταξιοδότηση των δημάρχων από το 60ον έτος.
Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου
Κυριάκος Χ’Βασίλης”