Μεγάλες καταστροφές σε αμπέλια και καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων.
Σε απόγνωση οι γεωργοί. Ζητούν αποζημιώσεις.
Απεγνωσμένοι είναι οι κάτοικοι πολλών κοινοτήτων της Πάφου από τις καταστροφές που προκαλούν τα άγρινα σε καλλιέργειες, αμπέλια και δημόσιους χώρους. Ήδη 11 κοινότητες που γειτνιάζουν με το ΔάσοςΠάφου , με υπόμνημα τους προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος για τις ζημιές που προκαλούν, όπως υποστηρίζουν, σε δημόσιους χώρους και καλλιέργειες τα προστατευόμενα αγρινά.
Οι 11 κοινότητες που βρίσκονται περιμετρικά του Δάσους Πάφου όπου διαβιούν τα αγρινά υποστηρίζουν ότι από τις συχνές επισκέψεις των αγρινών σε περιοχές των κοινοτήτων προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε άλλες περιοχές με έργα των κοινοτήτων, για τις οποίες δεν έχουν ευχέρεια παρέμβασης λόγω της προστασίας του είδους. Για τον λόγο αυτό, οι 11 κοινότητες ζητούν την αποζημίωση τους από το κράτος.
Αυξήθηκαν τα αγρινά και στην Ανατολική Πάφο
Τα αγρινά, λόγω έλλειψης τροφής από την περιοχή του Δάσους της Πάφου, καταφεύγουν σε κοινότητες.
Στο παρελθόν, γεωργοί από κοινότητες όπως η Παναγιά, η Λυσός, ΚρήτουΜαρόττου, Καναβιού και Ασπρογιά, προέβαιναν σε συνεχείς καταγγελίες για τις ζημιές που προκαλούσαν τα αγρινά και απαιτούσαν τη λήψη μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ», πλέον οι καταγγελίες αυξήθηκαν από την ανατολική πλευρά της Πάφου. Στις κοινότητες Σαλαμιού, Αρμίνου και Άη Γιάννη, οι συναντήσεις με αγρινά είναι πολύ συχνές. Ο κοινοτάρχης της Σαλαμιού Κωστάκης Αυγουστή είναι ο ίδιος παθών. Την περασμένη χρονιά, όπως ανέφερε, είχε φυτέψει ένα καινούργιο αμπέλι, όμως πέρασαν από κει τα αγρινά και δεν άφησαν τίποτε. Ζημιές, πρόσθεσε, προκάλεσαν στα αμπέλια και φέτος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια τα αγρινά κατέβηκαν πιο χαμηλά λόγω της αναζήτησης τροφής. Τώρα, πρόσθεσε, φθάνουν μέχρι την Παναγία του Σίντη. Ο κοινοτάρχης της Σαλαμιού τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας των καλλιεργειών και αυτό, είπε, μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση της εισήγησης για περίφραξη. Είμαστε υποχρεωμένοι, κατέληξε, να συμβιώσουμε με τα αγρινά, αλλά μπορούν να προστατευθούν οι περιουσίες και ο μόχθος των ανθρώπων. Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως παράλληλα με τις ζημιές αυξήθηκε και η λαθροθηρία των αγρινών. Σε αυτό συνέβαλε η οικονομική κρίση και η ανεργία. Κάποιοι εξασφάλιζαν υψηλά εισοδήματα πουλώντας κρέας αγρινών. Τα τελευταία δύο χρόνια η Υπηρεσία Θήρας εντατικοποίησε τους ελέγχους και τις περιπολίες στις κοινότητες που γειτνιάζουν με το δάσος και οι καταγγελίες που έγιναν φαίνεται πως συνέτισαν αρκετούς.
Μέτρα από την Κυβέρνηση:
Το ζήτημα τέθηκε ενώπιων της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου και παρουσιάστηκε σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, όπου προβλέπει επιχορήγηση περιφράξεων χωραφιών.
Παράλληλα, μέσω του Προϋπολογισμού του 2019 αναμένεται η λύση στις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στα αγροκτήματα κοινοτήτων.