Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες και πιο περίτεχνα οικοδομημένες εκκλησίες στην Κύπρο.
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης Φυτεύκιας αποτελεί ένα σπάνιο διαμάντι φραγκοβυζαντινής τεχνοτροπίας το οποίο βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία στην επαρχία Πάφου.
Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης εκκλησίας. Και αυτό διότι αφενός μεν βρίσκεται σε μία απομονωμένη επαρχία, μακριά από την πρωτεύουσα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και αφετέρου δε διότι είναι κτισμένη σε μία ερημική τοποθεσία. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης της Φυτεύκιας εντοπίζεται 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Χώλι και 6 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κρήτου Τέρρα της επαρχίας Πάφου.
Η Μονή ορθώνεται μονάχη στη μέση του πουθενά, ωστόσο το κτίσμα είναι επιβλητικό και η αρχιτεκτονική περίτεχνη και εξαιρετικά σπάνιας καλαισθησίας. Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι τριτόκλιτος φραγκοβυζαντινός και υπολογίζεται ότι έχει κτιστεί τον 15ο αιώνα. Ο εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης διαφοροποιείται από άλλους ναούς λόγω των ογκωδών πεσσών, των χαμηλών οξυκόρυφων τόξων και του χαμηλού τύμπανου του τρούλλου. Ο ναός είναι τριτόκλιτος, περιλαμβάνει δηλαδή τρία κλίτη. Στον δυτικό τοίχο υπάρχουν δύο είσοδοι που οδηγούν αντίστοιχα στο κεντρικό και νότιο κλίτος. Μια τρίτη πόρτα οδηγεί στο βόρειο κλίτος της μονής.
Ο ναός αποτελεί ένα συνδυασμό γοτθικής βασιλικής και βυζαντινής εκκλησίας με τρούλλους. Ο ναός είναι γνωστός και ως «επτάτρουλλος» διότι στο παρελθόν αποτελούνταν από εφτά τρούλλους. Οι καταστροφικοί για την Κύπρο σεισμοί του 1953 είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της εκκλησίας η οποία όμως τρία χρόνια αργότερα αναστηλώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το 1994 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποδήμων Κρήτου Τέρρα πραγματοποιήθηκε περαιτέρω αναστήλωση και διατήρηση της πανέμορφης αυτής εκκλησίας.
Η Αγία Αικατερίνη είναι γνωστή και για τον πλούσιο ζωγραφικό της διάκοσμο ο οποίος περιλάμβανε πλούσιες τοιχογραφίες. Η μονή ακόμα και σήμερα περιλαμβάνει αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες σε άριστη κατάσταση, ανάμεσά τους και η επιβλητική τοιχογραφία της Αγίας Αικατερίνης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν καταστραφεί. Η μονή κτίστηκε από καλόγερους που προέρχονταν από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. Η παράδοση θέλει το κτίσιμο της εκκλησίας να πραγματοποιήθηκε με τη χρησιμοποίηση γάλακτος εφόσον το νερό ήταν σε έλλειψη. Κοπάδια αιγών και προβάτων υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή με αποτέλεσμα οι καλόγηροι να τα αρμέγουν, να παίρνουν το γάλα και να το αναμειγνύουν με ασβέστη απ’ όπου έφτιαχναν και τον πηλό.
Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης Φυτεύκιας συνιστά ένα εκπληκτικό κτίσμα διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει. Δεν αποτελεί μόνο ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει το μεγαλείο της τέχνης της εποχής με τις εξαιρετικές εναπομείνασες τοιχογραφίες μέσα στον ναό.