Το μήνυμα ότι αποτελεί πολιτική βούληση της κυβέρνησης αλλά και προσωπική του πεποίθηση ότι μια χώρα που θέλει να ευημερήσει θα πρέπει να επενδύσει με ουσιαστικό τρόπο στον πολιτισμό και στην συντήρηση των παραδόσεων της έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο χαιρετισμό του στην έναρξη του 4ου λαογραφικού τριημέρου του Λαογραφικού Ομίλου το « Κτήμα».
Στην εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Λαογραφικός Όμιλος «Κτήμα» και Δήμος Πάφου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε πως σε μια εποχή πολλαπλών και πολυεπίπεδων κρίσεων όπου οι κοινωνίες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά προκλήσεων και οι υλικές αξίες υπερτερούν ο πολιτισμός ευεργετικά λειτουργεί ως αντιστάθμισμα που καλλιεργεί πνευματικά και ψυχικά τον σύγχρονο άνθρωπο.
Υπό αυτά τα δεδομένα συνέχισε, η δραστηριότητα και η συνολική παρουσία του του Λαογραφικού Ομίλου «Κτήμα» στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου και στην Ευρώπη είναι – όπως είπε- πραγματικά ανεκτίμητη.
Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, ανέφερε ο Υπουργός, ο Όμιλος δραστηριοποιείται ως ένα από τα πιο ενεργά κύτταρα του πολιτιστικού μας πλούτου προωθώντας την μελέτη της κυπριακής λαογραφίας και αναβιώνοντας λαογραφικές παραδόσεις και θεσμούς εντάσσοντας αυτές στον εθνικό κατάλογο άλλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ακολούθως ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τρέχουσα χρονική συγκυρία σημειώνοντας πως το 2018 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Όμιλος, μέσα από το Λαογραφικό τριήμερο που διοργανώνει, δεν περιορίζεται στα τοπικά δρώμενα αλλά έχει προσδώσει έναν διεθνή χαρακτήρα στη διοργάνωση αυτή, αναπτύσσοντας έτσι σχέσεις και επαφές που συμβάλουν στη φιλία, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία των λαών.
Η φιλοξενία στο χώρο αυτό λαογραφικών συγκροτημάτων από την αδελφοποιημένη πόλη του Αμμάν της Ιορδανίας και από την φιλική χώρα της Τσεχίας αναδεικνύει και επιβεβαιώνει – όπως είπε- για ακόμη μια φορά ότι ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους και λειτουργεί ως καταλύτης για έναν κόσμο ειρηνικό, δημιουργικό και αλληλέγγυο.
Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως το τριήμερο 23 με 25 Αυγούστου στην Πάφο που διοργανώνει ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα έχει καταστεί θεσμός
Στην συμμετοχή πολλών χωριών και κοινοτήτων της ελεύθερης και κατεχόμενης πατρίδας μας στο Λαογραφικό τριήμερο αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Χριστάκης Παπανικολάου πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου το « Κτήμα».
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην συμμετοχή των χωριών Κοντέας και Άσσιας , από τη Λεμεσό τα χωριά Αυγόρου, Λιοπέτρι , Τσέρι, Μοσφιλωτή, Κάμπο, Κυπερούντα,και Λόφου. Ενώ από την Πάφο συνέχισε, συμμετέχουν οι κοινότητες Λετύμπους, Μεσόγης, Σαλαμιούς, Παναγιάς, Κοίλης, Γεροσκήπου, Κρήτου Μαρρότου , Γιόλου, Φύτης και Χλώρακας. Ακολούθως αναφέρθηκε στις δράσεις του Ομίλου αλλά και στην συνεργασία του με Κοινότητες και Δήμους .
Στην Πλατεία του Δημαρχείου συγκεντρώθηκε χθες πλήθος κόσμου για να απολαύσει τους χορούς και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου στο πλαίσιο του Λαογραφικού τριημέρου. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία των χορευτικών συγκροτημάτων από την αδελφοποιημένη πόλη του Αμμάν της Ιορδανίας και από την Τσεχία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιδόθηκαν πιστοποιητικά σε 11 κοινοτάρχες που συμμετείχαν στην έρευνα για την καταγραφή των εθίμων του γάμου με αποτέλεσμα την εγγραφή τους στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς .
Το μήνυμα να κρατάμε τις παραδόσεις μας και να προσπαθούμε να τις μεταλαμπαδεύσουμε και στις νεότερες γενιές έστειλε ο Γιώργος Σαξατέ χοροδιδάσκαλος του παραδοσιακού συγκροτήματος του Λαογραφικού Ομίλου « Κτήμα» και μέλος του ΔΣ.
Ο κ. Σαξατέ ανέφερε πως ξεχωριστή νότα στον χώρο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ αποτελούν τα περίπτερα που στήθηκαν όπου εκθέτες παρουσίασαν τα προϊόντα τους αλλά και τα παραδοσιακά επαγγέλματα .
Η Αναστασία Παπαλουκά μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Λαογραφικού Ομίλου « Κτήμα» ανέφερε πως στόχος των διοργανωτών και επιθυμία τους είναι να κρατήσουν ζωντανά όλα τα στοιχεία που μας συνδέουν με την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Σημαντική στο Λαογραφικό τριήμερο είναι και η παρουσία του εκπαιδευτικού και καλαθοπλέκτη Ονησίφορου Νεοφύτου, ο οποίος κάθε χρόνο συμμετέχει στην παραδοσιακή εκδήλωση μιλώντας για την κοινότητα του την Μεσόγη γνωστή ως “καλαθοχώρι”, αλλά και γυναικών που επέδειξαν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής προκαλώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η Μεσόγη διαθέτει μια πλούσια συλλογή με κατασκευές της παραδοσιακής καλαθοπλεκτικής και μια συλλογή με την μοντέρνα .
Από την παραδοσιακή εκδήλωση δεν θα λείψουν και οι παραστάσεις του Καραγκιόζη με τον Χριστόδουλο Αντωνίου Πάφιο. Ο κ. Πάφιος, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως στις εκδηλώσεις παρουσιάζει τον “Καραγκιόζη και τον άγριο Γορίλα” καθώς και τον “Μέγα Αλέξανδρο και το Θεριό”.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραγωγή ζιβανίας, έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακών αντικειμένων, παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων , παρουσίαση ποικιλίας βοτάνων και απόσταξη με λαμπίκο αλλά και παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com