“Η κυβέρνηση εφησυχάζει. Δηλώνει πως, η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει καθοριστικά βήματα προς την κατεύθυνση ανάκαμψης της οικονομίας.
Ισχυρίζεταιακόμη πως, έχει υπερκαλύψει τους στόχους που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά και οι δείκτες της οικονομίαςέχουν βελτιωθεί. Θεωρεί ότι οι παραγωγικοί τομείς λειτουργούν σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.
Τονίζει πως αποκαταστάθηκε η επενδυτική εμπιστοσύνη και ότι ανακτήθηκε η χαμένη αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές.
Παινεύεται πως η ανεργία υποχώρησε σε μονοψήφιο αριθμό.
Ναι, είναι αλήθεια, έγιναν βήματα προόδου.
Είναι αλήθεια πως, όλη αυτή την περίοδο, οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας επέδειξαν υπερβολική αντοχή και υπομονή και οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις του τόπου μας συμπεριφέρθηκαν με αξιοσημείωτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Ποια είναι, όμως, η πραγματική κατάσταση της οικονομίας;
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας της κυπριακής οικονομίας, καθυστερούν να προωθηθούν.
Οι αυτόεργοδοτούμενοι, ανήμποροι παρακολουθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και τα όνειρα τους να γκρεμίζονται.
Πολλές οικογένειες ανησυχούν κατά πόσο θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τα σπίτια τουςκάτω από το βάρος των δανείων.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζουν,ακόμη, με εξευτελιστικούς μισθούς και με το φόβο της ανεργίας.
Νέοι άνεργοι πτυχιούχοι εγκαταλείπουν την Κύπρο για εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό, κι όσοι αποφοιτούν σήμερα από πανεπιστήμια άλλων χωρών προβληματίζονται κατά πόσο αξίζει να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει πως:
Το ανθρώπινο μας δυναμικό αποτελεί τον πιο ουσιαστικό πλουτοπαραγωγικό πόρο για αυτό το λόγο επιβάλλεται η πλήρης αξιοποίηση αλλά και προστασία του.
Σε μια αναπτυγμένη ώριμη κοινωνία, η πλήρης απασχόληση πρέπει να είναι μόνιμος και σταθερός στόχος γιατί μέσα από την απασχόληση θα προσδοθεί αξιοπρέπεια στον κάθε πολίτη και ο καθένας θα αισθάνεται ότι είναι ένα χρήσιμο συστατικό μέρος της κοινωνίας.
Σύμφωνα και με κάποιον πολιτικό επιστήμονα του οποίου αξίζει να συμμεριστούμε την άποψη ”Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ”.
Γενικός στόχος και επιδίωξη μας πρέπει να είναι η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους πολίτες για να αποφευχθεί η ανασφάλεια μειονεκτικότητα και εξάρτιση του πολίτη ούτως ώστε να υπάρχει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.
Κεντρικός άξονας της πολιτικής πρόνοιας είναι όπως κάθε Κύπριος πολίτης απολαμβάνει τα αγαθά της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης βελτιώνοντας τους θεσμούς , εξυψώνοντας την ποιότητα της ζωής και διαφυλάσσοντας τις κοινωνικές αξίες.
Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με τρομακτική ταχύτητα και τα δεδομένα διαφοροποιούνται συνεχώς, οι οικονομικοί θεσμοί θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό παρακολούθηση και επανεξέταση.
Είναι η ώρα της αλλαγής σε δομές και διαδικασίες. Σε ρυθμούς και αντιλήψεις.
Είναι η ώρα της συναίνεσης αλλά είναι ταυτόχρονα και η ώρα της ρήξης μεκατεστημένες καταστάσεις και συμφέροντα.
Αντώνης Αντωνίου
Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος.”